Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Cvičení
Všeobecné
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Lahodná zapékaná vajíčka se zeleninou

45 min
4 porce
vajíčka

Potřebujeme: 

  • 3–4 lžíce kvalitního olivového oleje
  • 1 středně velký sladký brambor nakrájený na malé kostky
  • mořskou/himalájskou sůl
  • mletý černý pepř
  • sladkou nebo pálivou mletou červenou papriku
  • 150 g kvalitní slaniny, šunky, klobásy (množství si můžete upravit podle sebe, nebo vynechat)
  • 1 cibuli nakrájenou na kostky
  • 1 středně velkou cuketu nakrájenou na půlměsíčky
  • 3 středně velká rajčata nakrájená na kolečka
  • 1 hrnek nastrouhané mozzarelly nebo sýru gouda, čedar
  • ⅓ hrnku mléka
  • 7 vajec
  • čerstvé bylinky
vajíčka

Tato sytá a chutná zapékaná vajíčka si můžeš dopřát jako snídani, oběd, večeři nebo si je můžeš vzít s sebou na piknik, výlet, k vodě a vychutnat si je jako svačinu, když máš uspěchaný den.

Tento vaječný pekáč je plný zeleniny, jemně ochucený slaninou a sýrem. Klidně si ho však můžeš dopřát i bez masa. Krása tohoto pekáče spočívá v tom, že si ho můžeš velmi snadno přizpůsobit podle toho, co máš ráda nebo co máš v lednici.

Jak na to?

1

Troubu předehřejeme na 200 °C.

2

Na pánvi rozpálíme olivový olej a smažíme bramborové kostky 5–7 minut nebo dokud nejsou měkké.

3

Na konec je ještě jemně osolíme a opepříme. Následně je dáme do pekáče.

4

V té samé pánvi opečeme slaninu, přidáme cibuli, cuketu a okořeníme.

5

Opékáme také 5–7 minut nebo dokud není cuketa měkčí. Přidáme také do pekáče a promícháme. Na to uložíme nakrájená rajčata.

6

Nastrouhaný sýr si smícháme s mlékem a vejci a směs nalijeme na zeleninu.

7

Pečeme 40–45 minut nebo dokud není vršek zbarvený do zlato–hněda.

8

Podáváme s čerstvými bylinkami, salátem, oblíbeným pečivem nebo jako oběd s rýží, quinoou nebo kaší.

Výživové hodnoty na 1 porci:

485 kcal

2038 kJ

T:

29 g

B:

33 g

S:

20 g

V:

1.5 g

zapekane vajcia so zeleninou

Dobrou chuť! 😉

Výzva sice už běží, ale stále není pozdě naskočit do tohoto restartového vlaku s námi a pustit se do svojí proměny 🤗.

fitshaker výzva
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.