Lečo známe všichni. Proč si ho však nezkusit připravit trošku jinak. Shakshuka je chuťově velmi zajímavý a univerzální pokrm. Původně je to severoafrické zeleninové jídlo, které se rychle rozneslo do celého světa a získalo mnoho pestrých podob a variant. Základem jsou rajčata, cibule, bylinky, vajíčka a občas i sýr. Pokud bych to měla shrnout, shakshuka jsou zapečená vajíčka v rajčatové omáčce. Jídlo je chutné, voňavé, vydatné, snadné a jednoduše se připravuje a uskladňuje. U nás doma jsme si ho oblíbili natolik, že od té doby, kdy mi ho manžel poprvé připravil, jsem už volské oko jinak nejedla. Teď už jen zkoušíme a experimentujeme s novými příchutěmi. Věřím, že si tento recept oblíbíte jako my.
Jak na to?
1
Připravíme zeleninu. Cuketu, rajčata i cibuli nakrájíme na malé kostky.
2
Rozpálíme na pánvi olivový olej a cibulku osmažíme dozlatova.
3
Přidáme cuketu, osolíme a okořeníme mletou červenou paprikou. Opékáme asi 5 minut.
4
Přidáme nakrájená rajčata, špenát a nasekanou čerstvou bazalku. Dusíme cca 10 minut.
5
Nakonec v pánvi uděláme malé dírky, do kterých dáme vajíčka. Dusíme přikryté na mírném ohni asi 10-15 minut nebo dokud nejsou vajíčka hotová. Záleží na vás, jestli je chcete pevnější nebo rozteklá.
6
Podáváme s oblíbeným pečivem. Nahoru si můžete nastrouhat oblíbený sýr.
7
Recept je na přípravu trošku složitější, proto si na něj vyhraďte čas – vhodný je víkend. Případně přes týden jako přílohu k masu nebo lehkou večeři.
Dobrou chuť :-)!
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz