Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Cvičení
Všeobecné
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Cuketa na pánvi s rajčaty a vajíčkem alias shakshuka

40 min
4 porce
cuketa na pánvi

Potřebujeme: 

  • 1 větší cuketu
  • 5-6 větších rajčat (příp. rajčata v konzervě)
  • 1 cibuli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • mořskou/himalájskou sůl
  • ½ lžičky mleté sladké papriky
  • 2 hrsti čerstvého špenátu (volitelné, já jsem ho potřebovala spotřebovat)
  • hrst čerstvé bazalky
  • 6 vajíček
cuketa na pánvi

Lečo známe všichni. Proč si ho však nezkusit připravit trošku jinak. Shakshuka je chuťově velmi zajímavý a univerzální pokrm. Původně je to severoafrické zeleninové jídlo, které se rychle rozneslo do celého světa a získalo mnoho pestrých podob a variant. Základem jsou rajčata, cibule, bylinky, vajíčka a občas i sýr. Pokud bych to měla shrnout, shakshuka jsou zapečená vajíčka v rajčatové omáčce. Jídlo je chutné, voňavé, vydatné, snadné a jednoduše se připravuje a uskladňuje. U nás doma jsme si ho oblíbili natolik, že od té doby, kdy mi ho manžel poprvé připravil, jsem už volské oko jinak nejedla. Teď už jen zkoušíme a experimentujeme s novými příchutěmi. Věřím, že si tento recept oblíbíte jako my.

Jak na to?

1

Připravíme zeleninu. Cuketu, rajčata i cibuli nakrájíme na malé kostky.

2

Rozpálíme na pánvi olivový olej a cibulku osmažíme dozlatova.

3

Přidáme cuketu, osolíme a okořeníme mletou červenou paprikou. Opékáme asi 5 minut.

4

Přidáme nakrájená rajčata, špenát a nasekanou čerstvou bazalku. Dusíme cca 10 minut.

5

Nakonec v pánvi uděláme malé dírky, do kterých dáme vajíčka. Dusíme přikryté na mírném ohni asi 10-15 minut nebo dokud nejsou vajíčka hotová. Záleží na vás, jestli je chcete pevnější nebo rozteklá.

6

Podáváme s oblíbeným pečivem. Nahoru si můžete nastrouhat oblíbený sýr.

7

Recept je na přípravu trošku složitější, proto si na něj vyhraďte čas – vhodný je víkend. Případně přes týden jako přílohu k masu nebo lehkou večeři.

šakšuka recept

Dobrou chuť :-)!

Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.