Žádná vajíčka, žádné máslo, jen trocha mouky, droždí, nastrouhaná mrkev a bylinky ti stačí, aby sis připravila úžasně chutné a měkoučké domácí pečivo. Tato jednoduchá dobrota se u nás ujala a vždycky hodně rychle zmizí. Chutná velkým i malým. Skvělá jako pohoštění nebo svačina s ovocem, zeleninou nebo pomazánkou.
Jak na to?
1
Droždí rozpustíme v hrnku s teplou vodou a přidáme čajovou lžičku cukru. Promícháme a necháme 10 minut odstát.
2
Do mísy přesijeme mouku, přidáme sůl a nastrouhanou mrkev a všechno spolu promícháme.
3
Přidáme vodu s droždím, olej a těsto vyhněteme, dokud nebude lepit.
4
Těsto rozválíme na tloušťku cca 1–2 cm, položíme na plech vystlaný papírem na pečení a necháme 2 hodiny odpočívat přikryté pod utěrkou.
5
Když je těsto vykynuté, potřeme ho olivovým olejem, posypeme solí a ochutíme větvičkami rozmarýnu/tymiánu. Pečeme 20 minut při teplotě 200 °C nebo dokud těsto nezhnědne.
Výživové hodnoty na 1 porci:
235 kcal
988 kJ
T:
6 g
B:
8 g
S:
36 g
V:
5 g
Ať ti chutná! 😊
Dopřej svému tělu nejen kvalitní a zdravou stravu, ale posil i svoji tělesnou stránku výborným cvičením a pohybem. Přidej se k nám a cvič kdekoliv a kdykoliv!
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz