Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Cvičení
Všeobecné
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Pizza bez výčitek

NaN
zdravá pizza

Potřebujeme: 

  • Na přípravu salsy budeme potřebovat:
  • 400 g rajčat,
  • 2-3 stroužky česneku,
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje,
  • oregano,
  • sůl, pepř.
  • Na přípravu těsta budeme potřebovat:
  • 250 g ovesných vloček,
  • 2 lžíce panenského olivového oleje,
  • 1 vajíčko,
  • horkou vodu,
  • oblohu podle vaší chuti
zdravá pizza

Tomuto úžasnému italskému jídlu odolá málokdo. Já patřím k té většině, která pizzu doslova miluje. Ale co s tím, když všichni velmi dobře víme, že toto jídlo se považuje za fastfood a těsto obsahuje ingredience, které do zdravého jídelníčku bohužel nepatří. Už dříve jsem pátrala po nějakém receptu, jak by se dala pizza udělat tak, abych neměla výčitky, když na ni dostanu chuť. Našla jsem recept na pizzu z ovesných vloček, kterou jsem si upravila podle sebe a výsledek mě natolik oslnil, že už ji za klasickou pizzu nevyměním!

Nejprve si připravíme rajčatovou salsu, ať „odpočívá“, zatímco budeme pracovat na samotném těstě.

Jak na salsu?

1

Rajčata pořádně omyjeme, vložíme do hrnce s vodou a vaříme, dokud nebudeme vidět, že se jim loupe slupka.

2

Počkáme, než nám rajčata vychladnou, oloupeme je a nakrájíme tak, že jadérka i tvrdou nažloutlou dužinu vyhodíme a zbytek vložíme do misky.

3

Rajčata ochutíme oreganem a solí podle vaší chuti a představy (někdo má raději více regana, někdo zase méně soli).

4

Přidáme česnek a olej a pořádně promícháme, hodíme na pánev a chvíli povaříme.

5

Tímto je skvělá domácí salsa hotová a můžete ji použít i do jiných jídel, např. na těstoviny.

fitshaker_blog_pizza_salsa

Jak na těsto?

1

V první řadě si nameleme ovesné vločky, z nichž vznikne mouka (já jsem je mlela na mlýnku na maso).

2

Přidáme olivový olej, vajíčko a pomalu přiléváme horkou vodu. Těsto zpracujeme v rukách a rozválíme ho na papíru na pečení. Chce to trochu praxe, nejde to jako s obyčejným těstem, jelikož toto je trochu tvrdší a hůře se s ním manipuluje. Těsto se může začít trhat, tehdy ho můžeme trochu potřít vodou a jednoduše to opravit.

3

Na těsto teď můžeme natřít salsu (popř. i s trochou kečupu bez cukru).

4

A teď to, co vás bude bavit nejvíc! Obloha podle vaší aktuální chuti :-). Já jsem si na pizzu nastrouhala parmazán, přidala šunku (nejlépe s vysokým obsahem masa, příp. prosciutto), mozzarellu, žampiony a kukuřici, kterou miluju. Můžete však kukuřici nahradit jakoukoliv zeleninou ;-).

5

Pečeme 30 minut při 180 stupních.

fitshaker_blog_pizza
ftishaker_blog_pizza2
fitshaker_blog_pizza3
fitshaker_blog_pizza4
fitshaker_blog_pizza_titulna_fotka

Tramtarará hotovo. Ideálně konzumovat na oběd i s olivovým olejem a porcí čerstvé zeleninky.

Dobrou pizza chuť! 😊

Michaela Chalupková
Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.