Pljeskavice pochází z bývalé Jugoslávie a je jedním z ikonických pokrmů balkánské kuchyně. Tradiční recept obsahuje čtyři druhy mletého masa (jehněčí, telecí, vepřové a hovězí), ale v současnosti se nejčastěji používá směs dvou druhů - vepřového s hovězím nebo jehněčím.
Pljeskavice se podává s ajvarem, což je omáčka z paprik, lilků a dalších ingrediencí. Jako příloha se hodí zeleninový salát, pita chléb nebo brambory připravené na různé způsoby.
Čas přípravy
- 30 minutpříprava
- 1 - 2 hodinyodpočívá v chladničce
1
Mleté maso vložíme do mísy. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek rozmačkáme a přidáme k masu.
2
Směs posypeme jedlou sodou, solí, okořeníme černým pepřem a dobře promícháme. Důkladně míchejme, aby bylo maso kompaktní a dobře spojené.
3
Pokud máme čas, nechme maso přikryté 1-2 hodiny odpočívat v lednici. Pokud spěcháme, můžeme si rovnou připravit placky.
4
Z 500 g masa vytvarujeme 4 placky. Tvarujeme placičky přehazováním z dlaně do dlaně tak, aby byly rovnoměrně tenké.
5
Placky lehce potřeme olejem a položíme je na gril. Grilujeme je 8-10 minut z obou stran, dokud nejsou hotové.
6
Pljeskavice se podává s ajvarem, zeleninou a přílohami podle chuti.
Přeji vám dobrou chuť 😊!
Pokud dbáš na kvalitní stravování, pljeskavice je určitě skvělou formou! Kromě toho ale zařazení cvičení a zdravé stravy do běžné rutiny může být náročné, ale 40 denní výzva Restart po létě ti s tím pomůže. Naučíš se správně cvičit a upravit si jídelníček, přičemž tě podpoří více než 50 000 žen, které společně projdou intervalovými, strečovými i silovými cvičeními. Tréninky zvládneš za 15 až 30 minut, a cvičení doplníš kvalitně sestaveným a udržitelným jídelníčkem. Navíc budeš obklopena vlnou podpory a motivace.
Přihlas se už nyní, začínáme 2. září.
Jídlo a vaření jsem měla ráda už od mala, ale pohyb méně. To se projevilo i na mé váze, kterou jsem začala v dospívání řešit. Změnila jsem stravovací návyky, začala pravidelně cvičit, a tak se zdravý životný styl stal mou přirozenou součástí. Vedle záliby ve vaření jsem milovala i focení, což se spojilo v příjemnou formu předávání inspirace dál mezi příznivce zdravého jídla. Vařím spíše rychlejší jídla, aby zbyl čas i na další aktivity a vaření se nestalo vyčerpávající činností, ale radostí. Můj blog: zdravezivena.cz