Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Cvičení
Všeobecné
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Pohankový nákyp s jablky, mákem a hrozinkami

60 min
4 porce
pohankovy nakyp

Potřebujeme: 

  • 200 g pohanky
  • 600 ml mandlového nebo jiného mléka
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 400 g jablek
  • 80 g sušených hrozinek
  • 1 lžičku skořice
  • 80 g rozpuštěného másla (může být i veganské) + na potření
  • 50 g mletého máku
pohankovy nakyp

Jablka, mák nebo skořice jsou podzimní suroviny, které rozvoní vaši kuchyň a potěší chuťové pohárky. Tento nákyp je velice jednoduchý, můžete si ho dát k obědu, případně k snídani nebo i jako dezert.

Jak na to?

1

Pohanku můžeme na půl hodiny namočit do studené vody. Potom ji víckrát propláchneme.

2

Mandlové mléko dáme vařit a když začne vřít, přidáme pohanku a třtinový cukr. Tak ji vaříme 10 minut, občas promícháme. Potom hrnec zakryjeme pokličkou a necháme 20 minut odležet. Vznikne nám kaše.

3

Mezitím oškrábeme a nastrouháme jablka, přidáme k nim hrozinky a skořici.

4

Následně jablečnou směs přidáme k pohankové kaši. Přimícháme i rozpuštěné máslo a mletý mák. Všechno promícháme, měla by nám vzniknout pevnější, ale vláčná šťavnatá hmota.

5

Plech na pečení potřeme máslem, vylijeme na něj pohankovo-jablečnou směs a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

6

Pečeme cca 40 minut, ale je třeba si to zkontrolovat. Nákyp bude hotový, když je dozlatova upečený a uvnitř šťavnatý.

Tip: Kdo nemá rád pohanku, může použít například jáhly a uvařit je podle návodu, potom postupujeme stejně.

jablkovy nakyp recept

Dobrou chuť! 😊

vaření zdravě
Fotka autora
Viktória Janov
Redaktorka ve Fitshakeru

Jmenuju se Viki a jsem fotografka a blogerka. Mým největším hobby je kromě jógy a cvičení vaření/pečení a focení, takže Fitshaker je pro mě super místem, kde to všechno můžu zrealizovat a podělit se s vámi o recepty nebo tipy z kuchyně. Miluji zdravé vaření, kvalitní sezónní suroviny, ráda podporuji domácí dodavatele a výrobce potravin a snažím se vytvářet chutné a výživné recepty. Jídlo je důležitou součástí našeho života a, jak se říká, jsme to, co jíme, takže by nám na tom mělo záležet. :-) Můj Instagram @viktoria.janov

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.