Pohankový nákyp s jablky, mákem a hrozinkami
60 min
4 porce

Jablka, mák nebo skořice jsou podzimní suroviny, které rozvoní vaši kuchyň a potěší chuťové pohárky. Tento nákyp je velice jednoduchý, můžete si ho dát k obědu, případně k snídani nebo i jako dezert.
Jak na to?
1
Pohanku můžeme na půl hodiny namočit do studené vody. Potom ji víckrát propláchneme.
2
Mandlové mléko dáme vařit a když začne vřít, přidáme pohanku a třtinový cukr. Tak ji vaříme 10 minut, občas promícháme. Potom hrnec zakryjeme pokličkou a necháme 20 minut odležet. Vznikne nám kaše.
3
Mezitím oškrábeme a nastrouháme jablka, přidáme k nim hrozinky a skořici.
4
Následně jablečnou směs přidáme k pohankové kaši. Přimícháme i rozpuštěné máslo a mletý mák. Všechno promícháme, měla by nám vzniknout pevnější, ale vláčná šťavnatá hmota.
5
Plech na pečení potřeme máslem, vylijeme na něj pohankovo-jablečnou směs a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C.
6
Pečeme cca 40 minut, ale je třeba si to zkontrolovat. Nákyp bude hotový, když je dozlatova upečený a uvnitř šťavnatý.
Tip: Kdo nemá rád pohanku, může použít například jáhly a uvařit je podle návodu, potom postupujeme stejně.

Dobrou chuť! 😊