Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Recept na bezový sirup s jahodami, mátou a meduňkou: to pravé osvěžení na léto

bezový sirup

Bezové květy dozrávají rychle, a proto je dobré uchovat jejich jedinečnou chuť na horké letní dny. Už víckrát jsem zkoušela uvařit domácí bezový sirup. I když upřednostňuji rychlé a jednoduché postupy, tomuto sirupu jsem se rozhodla věnovat víc času.

Věř mi, vyplatí se čekat na tu lahodnou a intenzivní chuť. Při vaření krásně provoní byt a když vychladne, to první sousto bude cítit v ústech ještě dlouho.

Počet kusů: 5 litrů sirupu

Doba přípravy: macerace 1–2 dny, příprava 30–45 minut

Co budeme potřebovat?

  • 4 l vody
  • šťávu ze 4 citronů
  • 75 g kyseliny citronové
  • 600 g jahod (čerstvých nebo mražených)
  • čerstvou mátu a meduňku (čím víc, tím líp)
  • 300 g bezu očištěného od tlustých stopek (toto množství určitě zaručí intenzivní chuť)
  • 3 kg třtinového cukru

Jak na to:

  1. Převaříme vodu a necháme ji vychladnout. Do vychladlé vody přidáme citronovou šťávu, kyselinu citronovou, jahody, mátu, meduňku a bez.
  2. Necháme macerovat 1–2 dny (pro intenzivní chuť doporučuji 2 dny)
  3. Hrnec přikryjeme, umístíme na tmavé místo a občasně promícháváme.
  4. Potom bez přecedíme, vyždímáme všechnu šťávu a přelijeme do většího hrnce.
  5. Šťávu přivedeme na mírném plameni k varu. Postupně přidáváme cukr.
  6. Vaříme, dokud se cukr úplně nerozpustí. Teplý sirup je řídký, když vychladne, tak zhoustne.
  7. Ještě teplý sirup opatrně přelijeme do umytých lahví.
  8. Dobře je uzavřeme a necháme zabalené v utěrkách nebo dece vychladnout.
  9. Skladujeme v komoře na tmavém místě, po otevření skladujeme v lednici.

Moje tipy:

  • Na sirup sbíráme jen plně rozkvetlé květy, které jsou plné pylu. Na sbírání bezu si vybereme místo s co nejmenším pohybem aut, dál od cesty nebo silnice a co nejvíc v přírodě. Bez je teď skutečně všude. Stačí se jen trochu porozhlédnout. Na bezový sirup si vyhradíme 2 dny.
  • Mnoho receptů na bezový sirup uvádí množství bezu v kusech. Mně se to počítat nechtělo, tak jsem si bez zvážila. :-) Jahody můžeme vyměnit nebo zkombinovat s jiným šťavnatým ovocem.
  • Narazila jsem i na recepty, ve kterých na 2 litry dávali až 6 kg cukru. Nedoporučuji takové množství, překryje zbytečně veškerou chuť. Jestli chceme, aby sirup vydržel celý rok, poměr vody a cukru by měl být 1:1. Čím méně cukru dáme, tím zkrátíme jeho trvanlivost. Já jsem zvolila méně cukru. Když bude sirup vhodně skladovaný, tak vydrží. Možná to nebude rok, ale za rok se může znovu udělat další. Je ale tak dobrý, že se určitě spotřebuje rychle.
  • Sirup můžeme darovat, stačí ho nalít do pěkných skleněných lahví. Rodina a přátelé to určitě ocení.
bezovy sirup recept
 
bezovy sirup recepty
 
recept na bezový sirup
 
bezovy sirup z kvetu

Cink, na zdraví 😊!

Jinak, víš o tom, že i koupí členství (ročního) u nás získáváš knihu se zdravými recepty? Podívej se i na další benefity, které máme pro naše členy a přidej se k nám:

zdravé recepty
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.