Frittata je oblíbené italské jídlo, které se může jíst ráno, na oběd i večer, teplé i studené, s chlebem, se salátem nebo jen tak. Je to skvělý způsob, jak zužitkovat zbytky z předcházejícího dne nebo zlikvidovat zásoby v ledničce. Hlavním rozdílem oproti klasické omeletě je, že se minimálně jedna ingrediencí smíchá s vajíčky ještě v jejich syrovém stavu. Stejně tak můžeme vajíčka daleko více promíchat, abychom dosáhli nadýchaného efektu, který je pro frittatu typický. Frittata se připravuje „low and slow“ čili pomalu a při nízké teplotě, aby byla spodní část hotová a vršek stále tekutý. Na závěr je velmi rychle dopečená v troubě při vysoké teplotě.
Jak na to?
1
Sladkou bramboru oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme.
2
Po uvaření ji rozmačkáme vidličkou a necháme trochu vychladnout.
3
Cibuli nakrájíme na tenké půlměsíčky.
4
V hluboké misce rozšleháme vajíčka, přidáme k nim nadrobenou fetu, sladkou bramboru a cibuli.
5
Směs dobře promícháme. Troubu předehřejeme na 200 ˚C, ideálně v režimu foukání a grilu.
6
Na pánvi, kterou můžeme dát i do trouby, rozpálíme olej a nalejeme do ní připravenou směs.
7
Teplotu okamžitě snížíme na minimum a pomalu připravujeme cca 10 minut. Na závěr vložíme do trouby a dopečeme ještě 5 minut.
Tip: Krok s dopečením v troubě je možné vynechat a frittatu si připravit jen v pánvi. V tom případě ji přikryjeme pokličkou a připravujeme ji, dokud neztuhne i horní část.
Výživové hodnoty na 1 porci:
254 kcal
1063 kJ
T:
16 g
B:
13.5 g
S:
13.5 g
V:
2 g
Přeju dobrou chuť! :-)
Vaření jako terapie? Pro mě je pocit, kdy stojím v kuchyni, jídlo voní a už je jen třeba zavolat „večeře“, přesně to, co předepsal doktor. V kuchyni ráda experimentuji a zkouším různé chutě a koření. Dokonce i moji dva psi se jmenují Čili a Kari. Upřednostňuji lokální a sezónní potraviny a vždy mě potěší, když objevím poctivé domácí farmáře. Největší odměnou jsou pro mě plná břicha mého manžela, hostů a už brzy i mojí dcerky, u níž právě začínáme s příkrmy. Velice ráda bych ti něco z této své vášně odevzdala ve svých receptech a tipech.