Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Šťavnatá batátová frittata s červenou cibulí a fetou

45 min
4 porce
batátová frittata s červenou cibulí a fetou

Potřebujeme: 

  • 1 sladkou bramboru (cca 200 g)
  • 1 středně velkou červenou cibuli (cca 100 g)
  • 5 vajíček
  • 100 g sýra fety
  • 1 lžíci slunečnicového oleje (cca 10 ml)
batátová frittata s červenou cibulí a fetou

Frittata je oblíbené italské jídlo, které se může jíst ráno, na oběd i večer, teplé i studené, s chlebem, se salátem nebo jen tak. Je to skvělý způsob, jak zužitkovat zbytky z předcházejícího dne nebo zlikvidovat zásoby v ledničce. Hlavním rozdílem oproti klasické omeletě je, že se minimálně jedna ingrediencí smíchá s vajíčky ještě v jejich syrovém stavu. Stejně tak můžeme vajíčka daleko více promíchat, abychom dosáhli nadýchaného efektu, který je pro frittatu typický. Frittata se připravuje „low and slow“ čili pomalu a při nízké teplotě, aby byla spodní část hotová a vršek stále tekutý. Na závěr je velmi rychle dopečená v troubě při vysoké teplotě.

Jak na to?

1

Sladkou bramboru oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme.

2

Po uvaření ji rozmačkáme vidličkou a necháme trochu vychladnout.

3

Cibuli nakrájíme na tenké půlměsíčky.

4

V hluboké misce rozšleháme vajíčka, přidáme k nim nadrobenou fetu, sladkou bramboru a cibuli.

5

Směs dobře promícháme. Troubu předehřejeme na 200 ˚C, ideálně v režimu foukání a grilu.

6

Na pánvi, kterou můžeme dát i do trouby, rozpálíme olej a nalejeme do ní připravenou směs.

7

Teplotu okamžitě snížíme na minimum a pomalu připravujeme cca 10 minut. Na závěr vložíme do trouby a dopečeme ještě 5 minut.

Tip: Krok s dopečením v troubě je možné vynechat a frittatu si připravit jen v pánvi. V tom případě ji přikryjeme pokličkou a připravujeme ji, dokud neztuhne i horní část.

Výživové hodnoty na 1 porci:

254 kcal

1063 kJ

T:

16 g

B:

13.5 g

S:

13.5 g

V:

2 g

Přeju dobrou chuť! :-)

Fotka autora
Bohdana Tandlich
Redaktorka ve Fitshakeru

Vaření jako terapie? Pro mě je pocit, kdy stojím v kuchyni, jídlo voní a už je jen třeba zavolat „večeře“, přesně to, co předepsal doktor. V kuchyni ráda experimentuji a zkouším různé chutě a koření. Dokonce i moji dva psi se jmenují Čili a Kari. Upřednostňuji lokální a sezónní potraviny a vždy mě potěší, když objevím poctivé domácí farmáře. Největší odměnou jsou pro mě plná břicha mého manžela, hostů a už brzy i mojí dcerky, u níž právě začínáme s příkrmy. Velice ráda bych ti něco z této své vášně odevzdala ve svých receptech a tipech.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.