Chřest zná každý a právě teď je jeho období. Ale libeček už je možná méně známý. Tato bylinka pomáhá nejen při různých onemocněních, ale dokonale dochutí nejedno jídlo. Já ho používám do vývarů a u nás se mu říká „maggi“. Dnes jsem ho použila ve větším množství do chřestového přívarku a jeho jemná aromatická chuť, kterou bych přirovnala k řapíkatému celeru, mu dodala zajímavý rozměr. Takže jestli neseženeš libeček, zkus tuto alternativu. Dobrou chuť. :-)
Jak na to?
1
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nadrobno nakrájený pórek a chvíli ho restujeme.
2
Chřest oloupeme, odřízneme dřevnaté části, nakrájíme na menší kousky a přidáme k pórku.
3
Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce spolu s nakrájeným libečkem.
4
Zalijeme vodou, dochutíme solí a necháme dusit doměkka.
5
Když jsou brambory a chřest uvařené, odstavíme je ze zdroje tepla a rozmixujeme je tyčovým mixérem dohladka.
6
Přidáme smetanu, kterou už nepřevařujeme, a ještě dobře rozmixujeme.
7
Podáváme s uvařeným vejcem. Můžeme přidat domácí chléb nebo uvařené brambory.
Tip: Pokud chceme ušetřit kalorie, místo smetany použijeme hustý bílý jogurt.Pokud chceme ušetřit kalorie, místo smetany použijeme hustý bílý jogurt.
Výživové hodnoty na 1 porci:
318 kcal
1336 kJ
T:
21 g
B:
12 g
S:
17 g
V:
3 g
Dobrou chuť! :-)
Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.