Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Cvičení
Všeobecné
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Tip na recept z bílého chřestu: chřestový „přívarek“ s libečkem

40 min
4 porce
recept z bílého chřestu

Potřebujeme: 

  • 40 g kvalitního másla
  • 100 g pórku
  • 500 g bílého chřestu
  • 3 menší brambory
  • 70 g libečku
  • 400 ml vody
  • mořskou/himalájskou sůl
  • 1 zakysanou smetanu
  • 4 vejce
recept z bílého chřestu

Chřest zná každý a právě teď je jeho období. Ale libeček už je možná méně známý. Tato bylinka pomáhá nejen při různých onemocněních, ale dokonale dochutí nejedno jídlo. Já ho používám do vývarů a u nás se mu říká „maggi“. Dnes jsem ho použila ve větším množství do chřestového přívarku a jeho jemná aromatická chuť, kterou bych přirovnala k řapíkatému celeru, mu dodala zajímavý rozměr. Takže jestli neseženeš libeček, zkus tuto alternativu. Dobrou chuť. :-)

Jak na to?

1

V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nadrobno nakrájený pórek a chvíli ho restujeme.

2

Chřest oloupeme, odřízneme dřevnaté části, nakrájíme na menší kousky a přidáme k pórku.

3

Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce spolu s nakrájeným libečkem.

4

Zalijeme vodou, dochutíme solí a necháme dusit doměkka.

5

Když jsou brambory a chřest uvařené, odstavíme je ze zdroje tepla a rozmixujeme je tyčovým mixérem dohladka.

6

Přidáme smetanu, kterou už nepřevařujeme, a ještě dobře rozmixujeme.

7

Podáváme s uvařeným vejcem. Můžeme přidat domácí chléb nebo uvařené brambory.

Tip: Pokud chceme ušetřit kalorie, místo smetany použijeme hustý bílý jogurt.Pokud chceme ušetřit kalorie, místo smetany použijeme hustý bílý jogurt.

Výživové hodnoty na 1 porci:

318 kcal

1336 kJ

T:

21 g

B:

12 g

S:

17 g

V:

3 g

chřest bílý recept
bily chrest recept

Dobrou chuť! :-)

Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktorka ve Fitshakeru

Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.