Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Vánoční šťavnatý pomerančový koláč s jablky

70 min
10 porcí
pomerančový koláč

Potřebujeme: 

  • 3 bio pomeranče
  • 3 vejce
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 dl oleje (může být kokosový, případně kvalitní řepkový)
  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 1 kypřicí prášek bez fosfátů
  • 1 jablko
pomerančový koláč

Určitě mi dáš zapravdu, že některé vůně k Vánocům jaksi víc sedí. Skořice, hřebíček, badyán, ale pro mě je to jednoznačně pomeranč. A tak jsem z něj udělala tento chutný nadýchaný koláč, který tě vánočně naladí. Doporučuju připravit si ho na svátky. 😉

Jak na to?

1

Z pomerančů ostrouháme kůru a potom je odšťavíme.

2

Z bílků vyšleháme tuhý sníh.

3

Do další mísy dáme žloutky, kůru z pomerančů a cukr a šleháme, dokud se vše nespojí.

4

Potom přidáme pomerančovou šťávu, olej a zašleháme.

5

Přidáme přesetou mouku i s kypřicím práškem a všechno zlehka promícháme, aby se to spojilo.

6

Oloupané jablko nakrájíme na měsíčky a ukládáme na vrch těsta.

7

Na pečení můžeme použít plech 20 x 30 cm nebo dortovou formu o průměru 24 cm podle toho, jak chceme koláč nakrájet.

8

Pečeme na 170 °C cca 50–55 min podle typu trouby.

9

Vršek koláče poprášíme moučkovým cukrem smíchaným se skořicí.

Tip: Místo odšťavených pomerančů můžeme použít i 100% pomerančový džus, ale už to nebude stejné. Pokud nemusíte, nezaměňujte. 😉

Výživové hodnoty na 1 porci:

296 kcal

1243 kJ

T:

12 g

B:

6 g

S:

42 g

V:

6 g

šťavnatý pomerančový koláč

Příjemné mlsání 😊!

A nezapomeň, i ty si můžeš osladit život s naší Fitnutkou:

fitshaker eshop
Fotka autora
Iveta Kašická
Redaktorka ve Fitshakeru

Jsem šťastná maminka, manželka a pozitivní žena, která miluje svoji rodinu, zdravé vaření a pečení. Mám radost, když můžu zkoušet nové suroviny, experimentovat v kuchyni, přetvářet nezdravé zákusky na zdravé dobroty, tradiční jídla na jejich netradiční zdravé verze a obzvlášť tvořit recepty vhodné pro děti a lidi s alergií nebo intolerancí lepku, laktózy nebo histaminu (mezi něž sama patřím). Věřím, že moje nápady inspirují i tebe! :-)

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.