Nápadů na chutné a rychlé recepty nikdy není dost. Teď, když trávíme hodně času doma a máme uvařit 3 jídla denně, je to ještě náročnější úkol. Ale co je pozitivní, máme prostor na experimentování a můžeme se pustit do zkoušení nových receptů, a potěšit tak rodinku novými chutěmi. A že se budou olizovat, o to se postarají foodblogerky, které nám prozradily svá oblíbená jídla v duchu „vařím ze zásob“, jelikož chceme eliminovat návštěvy obchodů.
Co mají tyto mňamky společného? Že jejich základ tvoří luštěnina, kterou máme ve spíži asi všichni. Luštěniny jsou snadno dostupné, mega výživné a stále tak málo využívané. A přitom se z nich dá vykouzlit mnohem víc než jen polévka, kaše nebo hummus. Který z receptů vyzkoušíš jako první? 😊
Ela Krídlová – Zo srdca do hrnca
Pro svoji rodinu vaří zejména ze základních surovin a najdeš u ní recepty na každý den. Od tipů na rozmanité snídaně, přes jednoduché obědy, syté rodinné večeře, poctivé zákusky ze zdravějších surovin, ale i kváskové pečení.
Jak u tebe vypadá vaření ze zásob?
„Vařím téměř každý den a baví mě to nejen díky tomu, že jsem foodblogerka. Už delší dobu funguju na plánování, které mi vaření velmi usnadňuje. Napíšu týdenní jídelníček, podle kterého nakoupím suroviny, a tak využijeme přesně to, co potřebujeme. Když nestíhám psát jídelníček, mám aspoň svůj seznam základních potravin, z nichž navařím jednoduše a rychle. Proto se u nás vyskytují vždy nějaké těstoviny, rajčata v konzervě, luštěniny nebo mražená zelenina. K tomu se dál nakoupí čerstvé suroviny podle sezóny. V těchto týdnech, kdy se nedá pokaždé odběhnout do obchodu, se mi toto plánování ještě víc osvědčilo. A ze spíže jsem už využila i potraviny, které jsem delší dobu obcházela a nechávala při každém vaření na příště."
Recept na cizrnový salát s mrkví a rajčaty
Doba přípravy: 30 minut
Vhodné od: 1,5 roku (bez čili a černého pepře)
Co budeme potřebovat na 4 porce?
Potřebujeme:
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 4 mrkve
- olivový olej
- 400 g uvařené nebo konzervované cizrny
- 400 g loupaných rajčat (můžou být z konzervy)
- 1 bobkový list
- 1 lžičku domácího medu
- čerstvé bylinky na dochucení (petržel, tymián, koriandr...)
- mořskou/himalájskou sůl
- volitelně: čili papričku, mletý černý pepř, trochu vody nebo vývaru na podlití
Jak na to?
1
Zeleninu oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky, mrkev nastrouháme nahrubo.
2
Na olivovém oleji zpěníme cibulku dosklovita, přidáme plátky česneku, nastrouhanou mrkev, chvilku orestujeme.
3
Přidáme cizrnu bez šťávy, rajčata, bobkový list a med. Jestli máme hrst čerstvých bylinek, můžeme je také přidat vcelku.
4
Zeleninu dusíme na mírném ohni asi 15–20 minut, podle potřeby můžeme podlít trochou vody nebo vývaru.
5
Salát podáváme teplý jen tak samotný nebo s trochou uvařené rýže nebo pečenými bramborami anebo batáty. Hodí se k němu i měkký sýr. Dobrou chuť!
Majka Šimková – La Petite Mary
Je mámou tří dětí a autorkou kuchařky „Medzi jedlom a láskou“. Miluje život, vaření, pečení, čas v kuchyni a záleží jí na tom, co doma jedí. Zbožňuje domácí kefír, vůni pečeného kváskového chleba, zeleninu na všechny způsoby a ráda spojuje tradiční postupy, zdravé suroviny a moderní kuchyni v jedno.
Jak si snadno a účinně naplánovat jídelníček?
„Otevřete lednici, spíž, mrazák a na papír si sepište tučný seznam surovin, které máte k dispozici. Jestli máte suroviny které je třeba co nejdřív spotřebovat, dejte si k nim vykřičník. Nechceme přece plýtvat jídlem. Jídla z těchto surovin půjdou do plánovaného jídelníčku jako první. Zapište si jídla, která dokážete udělat ze zásob bez zbytečného brázdění obchodem. Potom si udělejte kafíčko, sedněte si s členy rodiny a popovídejte si o tom, co plánujete vařit následující dny. Společně si tato jídla můžete naplánovat na konkrétní dny. Možná i vaše rodina přinese tipy a rady, co vařit, když vám už nápady došly. Přiznejme se, tyto dny nás mnohé kreativita opouští. Proto je zapojení celé rodiny do plánování jídelníčku velmi efektivním, zábavným a zajímavým vyplněním času. Jestli máte už větší děti nebo partnera, který rád vaří, klidně si rozdělte, kdo uvaří jaké jídlo. A menší děti zase dostanou úkol vždycky připravit talíře a příbory. Naplánovaný jídelníček vám ušetří následující dny hodně času, ale i nervů, co uvařit, když máte doma věčné hladovce.“
Recept na falafel s hráškovým pyré
Doba přípravy: 30 minut
Vhodné od: 1,5 roku (bez černého pepře)
Co budeme potřebovat na 5 porcí?
Potřebujeme:
- Na falafel:
- 220 g cizrny
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce petrželové natě
- 1 lžíci mletých lněných semínek (můžeme vynechat)
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1½ lžičky drceného koriandru
- 1 lžičku mleté červené papriky
- mletý černý pepř
- 1 lžičku mořské/himalájské soli
- 1–2 lžíce mouky
- 2 lžíce vody
- --
- Na hráškové pyré:
- 750 g hrášku
- mořskou/himalájskou sůl
- 1 lžíci přepuštěného másla (ghee)
- hrst bazalky
Jak na to?
1
Cizrnu den předem namočíme do vody.
2
Druhý den cizrnu slijeme a pořádně propláchneme. Do mixéru vložíme propláchnutou cizrnu a všechny ostatní ingredience. Mixujeme tak, abychom cizrnu rozmixovali, ale je dobré, když ve směsi zůstanou malé kousky.
3
Pokud je třeba, do směsi přidáme trošku mouky nebo vody. Hmotu přeložíme do misky a dáme do lednice na 1–2 hodiny odpočinout.
4
Z hmoty formujeme kuličky.
5
Na pořádně rozpálenou pánev nalijeme olivový olej. Oleje musí být víc. Tolik, aby v něm byly kuličky kousek ponořené.
6
Smažíme zprudka ze všech stran dozlatova.
7
Hráškové pyré uděláme tak, že v osolené vodě uvaříme hrášek.
8
Potom 3/4 vody vylijeme a zbytek dáme stranou do misky.
9
Do mixéru vložíme hrášek, hrst čerstvé bazalky, přepuštěné máslo a trošku vody, kterou jsme odložili stranou. Všechno spolu rozmixujeme na hladkou kaši. Pokud je třeba, dolijeme ještě trošku vody do požadované konzistence.
10
Falafel podáváme s hráškovým pyré.
Tip: Jestli mixujeme hráškovou kaši ponorným mixérem a chceme ji úplně hladkou, můžeme ji propasírovat přes sítko.
Katka Boháčková – Môžeš sa vydávať
Maminka 2 dcer se snaží pro rodinu vařit zdravě, chutně a pestře. Většinu jídel si ukládá na blog, aby recepty posloužily i ostatním a aby si je nemusela zapisovat do sešitu. V kuchyni využívá hlavně sezónní potraviny a plodiny ze zahrady, které co nejvíc uskladňují, mrazí a zavařují tak, aby vydržely do další sezóny. Několik let peče i vlastní kváskový chleba, teď v době krize téměř denně.
Jak u tebe vypadá vaření?
„Jelikož jsem na mateřské dovolené, vařím většinou dopoledne, když mladší dcerka spí. Starší čtyřletá se ráda dívá a začíná mi i pomáhat. Nemám ve zvyku vařit složitá jídla, takže to stíhám, a večer vařím jen zřídka. Polévku jsem obvykle vařila na dva dny, ostatní však připravuju denně vždy čerstvé a většinou se všechno i hned sní. Jídla příliš nedochucuju, abychom je mohli jíst všichni. Když mi náhodou zůstane trocha těstovin, zeleniny z polévky a podobně, vždycky je zrecykluju v dalším jídle. S čistým svědomím můžu říct, že u nás se naposledy vyhodilo jídlo, když jsme měli moly. Od té doby mám však většinu suchých potravin v uzavíratelných dózách a sklenicích. Chce to trošku plánovat nákupy, sledovat data spotřeby a nedělat si velké zásoby potravin, které rychleji podléhají zkáze.
Ve spíži mám dostatečnou zásobu obilnin, luštěnin, vloček na kaše i ořechů a jiných suchých potravin. V kombinaci se zeleninou, ať už uskladněnou, mraženou nebo koupenou, se dá vždycky vyčarovat chutná polévka nebo hlavní jídlo. Nejlepší inspirací při vaření je pro mě aktuální obsah lednice a jiné suroviny, které je nutné spotřebovat, protože zabírají místo nebo se blíží k datu spotřeby. 😊”
Recept na čočkovo-mrkvové karbanátky z trouby
Doba přípravy: vaření čočky 10–15 minut, příprava karbanátků 10 minut, pečení 30 minut
Vhodné od: 1,5 roku
Co budeme potřebovat na 2 porce?
Potřebujeme:
- 100 g červené čočky
- špetku mletého kmínu
- 110 g mrkve
- 1 vajíčko
- 1 jarní cibulku
- 1–2 stroužky česneku
- 1 lžíci nasekané petrželové natě
- ½ lžičky mořské/himalájské soli
- ½ lžičky římského kmínu
- 2 lžíce jemných ovesných vloček
- 1–2 lžíce strouhanky
- olivový olej
Jak na to?
1
Čočku namočíme na několik hodin do vody. Vodu slijeme a v nové spolu se špetkou kmínu uvaříme doměkka.
2
Mrkev oškrábeme a uvaříme nebo napaříme al dente. Jestli máme zbylou mrkev například z nedělního vývaru, můžeme ji použít.
3
Čočku dáme do mísy, přidáme najemno nastrouhanou mrkev, vajíčko, nadrobno nasekanou cibulku, česnek a petrželovou nať. Místo natě může být i koriandr, pažitka nebo jiné bylinky, ať už čerstvé nebo sušené. Přidáme do mísy.
4
Osolíme, kdo má rád, může dát římský kmín. Přimícháme ovesné vločky a necháme deset minut odstát. Když je hmota řídká, můžeme ji zahustit klasickou nebo kukuřičnou strouhankou.
5
Rukama tvarujeme karbanátky. Pomažeme je olejem, uložíme na plech vyložený papírem na pečení a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 30 minut. V polovině pečení je obrátíme. Pečeme, dokud nejsou zlatavé.
6
Podáváme například s bramborami a salátem.
Děvčatům pěkně děkujeme za skvělé tipy a recepty. A tobě přeju dobrou chuť při zkoušení nových jídel! 😊
Už 8. ledna startujeme NOVOROČNÍ VÝZVU 🤩!
Čeká na tebe nejen nadílka nových tréninků, ale i motivační a stravovací rozhovory s odborníky. Tato výzva tě ihned od začátku roku pořádně nakopne a rozpumpuje tvoji energii. Začni si plnit svůj sen o zdravém těle hned na začátku roku .😊👇
Miluju poctivé věci, nechávám se inspirovat šikovnými lidmi a bavím se knihami, vařením a dalšími maličkostmi, které každý den přináší. Dělám věci, které mi přinášejí radost, a ty ostatní omezuji na minimum. :-) Jsem velkým fanouškem dobrého jídla, kvalitních potravin, pozitivního myšlení a všeho zdravého. A myšlenky z těchto oblastí s vámi budu ráda sdílet.