Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Všeobecné
Cvičení
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Výborné pohankové rizoto se špenátem, plné živin

35 min
4 porce
pohankové rizoto

Potřebujeme: 

  • 1 hrnek pohanky
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • hrst čerstvé petrželové natě
  • 2 hrnky vývaru (možná víc)
  • 125 g čerstvého špenátu
  • ½ hrnku rostlinného/kravského mléka
  • 2 lžíce kokosové smetany (kokosového mléka v plechovce)
  • mořskou/himalájskou sůl
  • mletý černý pepř
pohankové rizoto

Recept na rychlé a syté špenátovo-pohankové rizoto je neuvěřitelně jednoduchý a také bohatý na živiny.

Jak na to?

1

Pohanku namočíme do vody na 2–3 hodiny, potom ji připravíme k použití (tuto část můžeme přeskočit, ale namáčení pohanku změkčí a přispívá k lepšímu konečném výsledku).

2

Najemno nakrájíme cibuli. Ve větší pánvi rozpálíme olej a pak osmažíme cibuli dozlatova. Přidáme nakrájenou petrželovou nať a restujeme další minutu nebo dvě.

3

Přidáme pohanku, přimícháme a smažíme asi minutu. Přidáme zeleninový vývar. Vaříme bez pokličky na středním ohni, dokud pohanka neabsorbuje vývar.

4

Mezitím umyjeme špenát. Přidáme ho k pohance spolu s mlékem a kokosovou smetanou.

5

Vaříme, dokud se tekutina téměř nevstřebá. Nakonec dochutíme solí, pepřem a podáváme s čerstvými bylinkami.

Tip: K rizotu si můžeme přidat například uvařené vajíčko, salát, zeleninu, případně ho můžeme podávat jako přílohu k masu nebo rybě.

Výživové hodnoty na 1 porci:

241 kcal

1013 kJ

T:

6 g

B:

8 g

S:

38 g

V:

6 g

rizoto se špenátem

Ať ti chutná! 😊

Ulahoď svému tělu nejen skvělým jídlem, ale také pohybem. Právě tento týden začala naše výzva Harmonie těla a duše 2023.

Čeká na tebe 35 dní plných příjemného cvičení jógy a pilates. Přihlas se ještě dnes, stále to stíháš.

cvičení na doma pro ženy
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.