Čas přípravy
- 15 minutpředvaření mrkve a čočky
- 50 minutpříprava
Placky jsou velmi praktickým jídlem, do kterého můžeme schovat opravdu různé druhy zeleniny či luštěnin a které můžeme vzít na cesty jako svačinku či zdravý oběd.
Tento recept je inspirovaný knihou doc. Ladislava Kužely s názvem Recepty pre zdravé črevo.
Jak na to:
1
Troubu necháme předehřát na 200 stupňů.
2
Uvařenou mrkev v misce rozmačkáme s uvařenou čočkou a přidáme nastrouhanou cuketu.
3
Do směsi prolisujeme česnek a přimícháme najemno nakrájenou cibuli.
4
Přisypeme římský kmín, koření garam masala a nadrobno nasekanou chilli papričku. Zeleninu s kořením důkladně promícháme a necháme chvíli odstát.
5
Pokud je tekutiny ve směsi přebytek, můžeme ji zkusit slít, případně můžeme přisypat ovesné vločky. Směs by měla být tvarovatelná, abychom z ní mohli udělat kuličky.
6
Kuličky klademe na plech vyložený papírem na pečení a každou jemně rozmáčkneme do tvaru placky. Pečeme v troubě přibližně 30–40 minut.
7
Po vytažení z trouby necháme placky vychladnout – aspoň 20 minut. Pokud bychom s nimi začali pracovat hned, mohly by se nám rozpadnout.
TIP: Placky můžeš vložit do kváskové bulky potřené kvalitním dresinkem, obložit zeleninou a máš chutný vegeburger připravený klidně i do krabičky 😉.
Dobrou chuť 😊!
Jinak, víš o tom, že i koupí členství (ročního) u nás získáváš knihu se zdravými recepty? Podívej se i na další benefity, které máme pro naše členy a přidej se k nám:
Mojí životní filozofií je žít v harmonii mysli, těla a duše. Jsem absolutní milovník jídla, které by z mého pohledu mělo být vždy vyvážené, nutričně bohaté a připravené z těch nejkvalitnějších surovin. Vysoká kvalita vždy neznamená i vysokou cenu, stejně jako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mým prostředkem, jak vypnout. Fascinuje mě, co všechno tělo dokáže, kolik síly v sobě ukrývá. Co dáte, to se vám vrátí, a u vašeho těla to platí dvojnásobně. Věřím, že moje články vám budou pomáhat při hledání vašich vlastních odpovědí a moje recepty obohatí vaši kuchyni. Jestli máte radši Instagram, můžete mě sledovat jako @foodistheroot.