Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Vynikající mrkvovo-čočkové placky podle doc. Ladislava Kužely

65 min
10 ks
čočkové placky

Potřebujeme: 

  • 2 uvařené mrkve
  • 1 hrnek (250 ml) uvařené čočky (já jsem použila červenou)
  • 1 malou cuketu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibuli
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžičku koření garam masala
  • 1 chilli papričku (volitelné)
  • jemné ovesné vločky (v případě, že by bylo potřeba směs zahustit)
čočkové placky

Čas přípravy

  • 15 minutpředvaření mrkve a čočky
  • 50 minutpříprava

Placky jsou velmi praktickým jídlem, do kterého můžeme schovat opravdu různé druhy zeleniny či luštěnin a které můžeme vzít na cesty jako svačinku či zdravý oběd.

Tento recept je inspirovaný knihou doc. Ladislava Kužely s názvem Recepty pre zdravé črevo.

Jak na to:

1

Troubu necháme předehřát na 200 stupňů.

2

Uvařenou mrkev v misce rozmačkáme s uvařenou čočkou a přidáme nastrouhanou cuketu.

3

Do směsi prolisujeme česnek a přimícháme najemno nakrájenou cibuli.

4

Přisypeme římský kmín, koření garam masala a nadrobno nasekanou chilli papričku. Zeleninu s kořením důkladně promícháme a necháme chvíli odstát.

5

Pokud je tekutiny ve směsi přebytek, můžeme ji zkusit slít, případně můžeme přisypat ovesné vločky. Směs by měla být tvarovatelná, abychom z ní mohli udělat kuličky.

6

Kuličky klademe na plech vyložený papírem na pečení a každou jemně rozmáčkneme do tvaru placky. Pečeme v troubě přibližně 30–40 minut.

7

Po vytažení z trouby necháme placky vychladnout – aspoň 20 minut. Pokud bychom s nimi začali pracovat hned, mohly by se nám rozpadnout.

TIP: Placky můžeš vložit do kváskové bulky potřené kvalitním dresinkem, obložit zeleninou a máš chutný vegeburger připravený klidně i do krabičky 😉.

mrkvovo cockove placky

Dobrou chuť 😊!

Jinak, víš o tom, že i koupí členství (ročního) u nás získáváš knihu se zdravými recepty? Podívej se i na další benefity, které máme pro naše členy a přidej se k nám:

Z fitka do kuchyne
Fotka autora
Simona Kollárová
Redaktorka ve Fitshakeru

Mojí životní filozofií je žít v harmonii mysli, těla a duše. Jsem absolutní milovník jídla, které by z mého pohledu mělo být vždy vyvážené, nutričně bohaté a připravené z těch nejkvalitnějších surovin. Vysoká kvalita vždy neznamená i vysokou cenu, stejně jako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mým prostředkem, jak vypnout. Fascinuje mě, co všechno tělo dokáže, kolik síly v sobě ukrývá. Co dáte, to se vám vrátí, a u vašeho těla to platí dvojnásobně. Věřím, že moje články vám budou pomáhat při hledání vašich vlastních odpovědí a moje recepty obohatí vaši kuchyni. Jestli máte radši Instagram, můžete mě sledovat jako @foodistheroot.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.