Lahodné vrstvy brambor, rajčat, papriky a cukety přelité sýrovou omáčkou ve stylu bílého bešamelu. Jestli jsi fanouškem lasagní, tuto zapečenou bramborovou verzi musíš vyzkoušet! Je ideální jako oběd, piknik nebo večeře.
Jak na to?
1
Troubu předehřejeme na 210 °C. Pekáč vymažeme olivovým olejem.
2
Ve větší pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na menší kousky nakrájenou papriku a cuketu. Restujeme, dokud nejsou měkké.
3
Potom přidáme na kostky nakrájená rajčata, protlak, vodu a dusíme 15–20 minut nebo dokud směs není hustá. Nakonec přidáme nakrájenou bazalku, oregano, sůl a černý pepř.
4
Mezitím si připravíme sýrovou omáčku. V hrnci ohřejeme mléko, přidáme škrob, který jsme smíchali se 3 lžícemi vody. Přimícháme, dokud nezhoustne. Přidáme nastrouhaný parmazán. Mícháme, dokud se nerozpustí.
5
Když máme rajčatovou omáčku hotovou, můžeme začít vrstvit do pekáče brambory nakrájené na tenké plátky, na ně dáme rajčatovou omáčku, potom zase brambory a omáčku.
6
Nakonec dáme poslední vrstvu brambor a zalijeme sýrovou omáčku. Pekáč zakryjeme alobalem a pečeme 30 minut.
7
Potom dáme alobal pryč a na vrch dáme nastrouhanou mozzarellu. Odkryté pečeme ještě 20–30 minut nebo dokud není vrch zlatavý a křupavý.
8
Pečenou zeleninu podáváme posypanou čerstvou petrželovou natí. Vychutnávat si ji můžeme se salátem nebo křupavou bagetou.
Výživové hodnoty na 1 porci:
330 kcal
1387 kJ
T:
12 g
B:
16 g
S:
39 g
V:
6 g
Dobrou chuť! 😊
Kromě skvělých receptů na našem blogu si už za chvíli můžeš začít užívat i další výzvu! Už 4. 9. totiž startujeme Restart po létě! Pojď se přidat a vyformuj si svoji postavu snů. Bude to společná, energií nabitá jízda, která tě zaručeně bude bavit. Už se na tebe těšíme! ❤️
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz