Všechny

Vynikající navrstvená zapečená zelenina na styl lasagní

Recepty
90 min
6 porcí
zapečená zelenina
Potřebujeme:
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 cibuli
  • 1 červenou papriku
  • 2 středně velké cukety nakrájené na malé kostky
  • 400 g čerstvých rajčat (nebo konzervu krájených rajčat)
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 hrnek vody nebo vývaru
  • hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžičku sušeného oregana
  • himalájskou/mořskou sůl
  • mletý černý pepř
  • 300 ml mléka
  • 1,5 lžíce škrobu
  • 100 g parmazánu
  • 6–7 velkých brambor
  • 100 g mozzarelly
  • na servírování čerstvou petrželovou nať

Lahodné vrstvy brambor, rajčat, papriky a cukety přelité sýrovou omáčkou ve stylu bílého bešamelu. Jestli jsi fanouškem lasagní, tuto zapečenou bramborovou verzi musíš vyzkoušet! Je ideální jako oběd, piknik nebo večeře.

Jak na to?
1
Troubu předehřejeme na 210 °C. Pekáč vymažeme olivovým olejem.
2
Ve větší pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na menší kousky nakrájenou papriku a cuketu. Restujeme, dokud nejsou měkké.
3
Potom přidáme na kostky nakrájená rajčata, protlak, vodu a dusíme 15–20 minut nebo dokud směs není hustá. Nakonec přidáme nakrájenou bazalku, oregano, sůl a černý pepř.
4
Mezitím si připravíme sýrovou omáčku. V hrnci ohřejeme mléko, přidáme škrob, který jsme smíchali se 3 lžícemi vody. Přimícháme, dokud nezhoustne. Přidáme nastrouhaný parmazán. Mícháme, dokud se nerozpustí.
5
Když máme rajčatovou omáčku hotovou, můžeme začít vrstvit do pekáče brambory nakrájené na tenké plátky, na ně dáme rajčatovou omáčku, potom zase brambory a omáčku.
6
Nakonec dáme poslední vrstvu brambor a zalijeme sýrovou omáčku. Pekáč zakryjeme alobalem a pečeme 30 minut.
7
Potom dáme alobal pryč a na vrch dáme nastrouhanou mozzarellu. Odkryté pečeme ještě 20–30 minut nebo dokud není vrch zlatavý a křupavý.
8
Pečenou zeleninu podáváme posypanou čerstvou petrželovou natí. Vychutnávat si ji můžeme se salátem nebo křupavou bagetou.

Výživové hodnoty na 1 porci:

330 kcal

1387 kJ

T:

12 g

B:

16 g

S:

39 g

V:

6 g

zeleninové lasagne

Dobrou chuť! 😊

Kromě skvělých receptů na našem blogu si už za chvíli můžeš začít užívat i další výzvu! Už 4. 9. totiž startujeme Restart po létě! Pojď se přidat a vyformuj si svoji postavu snů. Bude to společná, energií nabitá jízda, která tě zaručeně bude bavit. Už se na tebe těšíme! ❤️

cvičení
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Kategorie

ReceptyBezlepkovéVegetariánské