Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Všeobecné
Cvičení
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Bezmasé zapékané těstoviny se žampióny v rajčatovo-dýňové omáčce

50 min
6 porcí
bezmasé těstoviny

Potřebujeme: 

  • 500 g celozrnných těstovin
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 cibuli
  • 250 g hub (žampiónů) nakrájených na kousky
  • 280 g rajčatového protlaku
  • 120 g špenátu, klidně i víc (vaničku)
  • 1 lžičku sušeného oregana
  • 1 lžičku soli
  • ½ lžičky černého pepře nebo podle chuti
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 3 hrnky zeleninového vývaru nebo vody
  • 400 g dýňového pyré (1 menší dýni)
  • 2 hrnky sýru, např. goudy, parmazánu, ementálu... klidně je můžeme zkombinovat
bezmasé těstoviny

Tyto zapékané těstoviny s rajčatovo-dýňovou omáčkou a zeleninou představují super chutný způsob, jak do sebe dostat spoustu zeleniny bohaté na živiny. Jídlo je syté a vydatné, zachutná i dětem a masožravcům.

Jak na to?

1

Doporučuju si den předem připravit dýňové pyré. Dýni si očistíme, nakrájíme na kostky, uvaříme a rozmixujeme.

2

Troubu předehřejeme na 190 ˚C. Dáme vařit těstoviny. Uvaříme je tak, aby nebyly úplně měkké.

3

Mezitím si v pánvi ohřejeme olivový olej a osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené houby a dusíme 10 minut. Přidáme rajský protlak, opět povaříme 5 minut. Postupně přidáme špenát a mícháme, dokud nezmenší svůj objem. Okořeníme.

4

Přidáme zeleninový vývar, promícháme, potom přidáme dýňové pyré a 1 hrnek nastrouhaného sýru a pokračujeme v míchání. Nakonec přidáme těstoviny a všechno spolu důkladně promícháme.

5

Směs přemístíme do zapékací mísy, posypeme ji zbylým sýrem a pečeme 20 minut nebo dokud se sýr nezapeče.

rychle bezmase testoviny

Dobrou chuť! 😊

Nyní navíc k ročnímu členství získáváš jako dárek naši kuchařskou knihu plnou zdravých receptů. Podívej se, i na více benefitů, které nabízíme našim premium členům.

zdravé recpety
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.