Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Brambory pod lupou: Jak je správně připravit a využít naplno?

brambory

Brambory patří mezi nejpopulárnější kořenovou a škrobovou zeleninu. Na našem blogu jste si už mohli přečíst články o tom, co brambory a batáty obsahují, jak je skladovat nebo připravovat. Věděli jste ale, že brambory existují v různých „formách“, přičemž ne každý typ brambor má stejné vlastnosti a nehodí se pro každou úpravu?

Právě proto jsme pro vás připravili stručný přehled toho, jaké typy brambor známe, na co se hodí a jak je připravit tím nejvhodnějším způsobem!

„Zlatá“ potravina

Brambory se do Evropy dostaly až v 16. století z Jižní Ameriky. Dnes jsou součástí jídelníčku téměř každého z nás. Co ale vlastně brambory obsahují? Brambory jsou bohatým zdrojem sacharidů, konkrétně škrobu. Kromě toho obsahují také důležité vitamíny a minerály, jako například:

  • vitamín C, B1, B2 a foláty
  • z minerálů zejména draslík, hořčík, zinek, železo a určité množství vápníku.
Brambory jsou nutričně výhodnou potravinou (samozřejmě nemluvíme o hranolkách či chipsech 😉). Obsahují vysoký podíl vody a mají středně vysoký glykemický index, což z nich při správné přípravě dělá skvělou volbu i pro redukční diety nebo vyváženou stravu.

Jak vařit brambory, aby byly ještě zdravější?

Brambory mohou obsahovat ještě jednu „dobrou“ složku navíc, pokud je správně připravíme. Škrobové potraviny jsou často považovány za méně zdravé, ale v případě brambor to tak být nemusí! Při správné přípravě se totiž škrob v bramborách může proměnit na rezistentní škrob (butyrát).

Jak ho získat? Uvařené brambory nechte nejprve vychladnout. Rezistentní škrob nelze rozložit trávicími enzymy, a tak se dostává až do tlustého střeva, kde působí probioticky. Tento proces podporuje zdraví mikrobiomu a může pomoci snižovat riziko některých onemocnění, jako je například rakovina tlustého střeva nebo konečníku.

Skvělý důvod dát bramborám ještě větší prostor na talíři!

zemiaky

Co je akrylamid?

Na druhé straně brambory mohou obsahovat i látku zvanou akrylamid, která už tak příznivá není. Akrylamid vzniká při zpracování sacharidových potravin při velmi vysokých teplotách (nad 120 °C), zejména při smažení a pečení.

Jak vzniká?

Akrylamid se tvoří během reakce, která dává smaženým nebo pečeným jídlům hnědou barvu a křupavou konzistenci. Je klasifikován jako karcinogen, takže by mohl zvyšovat riziko nádorových onemocnění. To však neznamená, že brambory jsou škodlivé. Spíše jde o to, že preferujeme zdravější způsoby přípravy – například vařené brambory nebo bramborovou kaši před chipsy či hranolky. Stačí omezit konzumaci smažených a pečených brambor na občasné dávky.

Typy brambor a jejich využití

Není brambora jako brambora! Kdo už někdy koupil brambory, které se rozvařily nebo neměly tu správnou chuť, ví, že ne každý druh se hodí na vše. Na světě existuje údajně více než 4000 odrůd brambor, ale v obchodech najdeme jen pár z nich. Brambory rozdělujeme podle varných typů, které nám pomáhají vybrat ten správný druh pro konkrétní způsob přípravy.

zemiaky

Brambory rozdělujeme podle varných typů, které nám pomáhají vybrat ten správný druh pro konkrétní způsob přípravy.

  • Varný typ A – Brambory s hladkou slupkou a bílo-žlutou dužinou, ideální pro bramborové saláty nebo jídla, kde potřebujeme brambory vařit ve slupce.
  • Varný typ B – Tvrdší typ brambor, který je univerzální a hodí se na pečení, vaření i smažení.
  • Varný typ C – Brambory s drsnou slupkou a vysokým obsahem škrobu. Perfektní na bramborovou kaši, šťouchané brambory nebo bramborové knedlíky.
  • Varný typ D – Tyto brambory se používají hlavně jako krmivo pro zvířata a běžně je v obchodech nenajdeme.
  • Batáty (sladké brambory) – Stále populárnější alternativa s jemně sladkou chutí. Skvělé na pečení, pyré nebo i pro sladké recepty s cukrem a skořicí.
  • Konzumní brambory – Často označované jako „konzumní brambory“, které mohou být žluté, fialové nebo červené. Hodí se na pečení nebo vaření ve slupce.
Jak vidíte, brambor se není třeba bát ani kvůli vyššímu obsahu sacharidů. Při rozumné konzumaci a správné přípravě jsou skvělou volbou pro chutný, výživný a všestranný jídelníček. Brambory mohou být skvělou přílohou, ale také hlavním jídlem!

Zohrej sa šálkou bylinkového čaju ☕ a prečítaj si náš nový článok o zemiakoch!

Spoznaj všetky tipy na ich zdravú prípravu a výživové benefity.

Nakupuj bylinkové čaje na 👉 www.fitshaker.cz/eshop

eshop

ZDROJE: 

Peter Minárik et al. - Redukčná diéta - skúsme to inak 

https://www.bbcgoodfood.com/glossary/potato-glossary

https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/acrylamide

https://www.unileverfoodsolutions.sk/inspiracie-sefkuchara/Tipy_a_triky_pre_gastronomiu/druhy-a-typy-zemiakov-a-ako-ich-vyuzit-v-restauracii.html

Fotka autora
Bea Loffayová
Redaktorka ve Fitshakeru

Jsem studentkou medicíny, líbí se mi, jak lze prostřednictvím "lidské řeči" vysvětlit, co se v našem těle děje, a předávat tak informace všem, kteří chtějí porozumět lidskému tělu. Kromě toho jsem fanouškem cestování, poznávání a dobrého jídla a tyto svoje vášně se snažím přenést i do svých článků. Pokud tě zajímá, co se v našem těle děje při sportu nebo při jídle, jak si zachovat fyzické i psychické zdraví, nebo tě zajímají všechna možná i nemožná témata z oblasti zdraví podložená studiemi a fakty, tady jsi na správném místě.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.