Bulgur je vynikající při hubnutí. Pomáhá při trávení a urychluje metabolismus. Je výborným zdrojem bílkovin a vlákniny a bohatý na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. A co je nejlepší, je rychlý a jednoduchý na přípravu. Ukážeme si, jak si s ním udělat výborný salát.
Jak na to?
1
Bulgur aspoň 2x propláchneme. Je potom lépe stravitelný.
2
Dáme ho vařit. (V poměru 1:2 s vroucí vodou.)
3
Vaříme na mírném stupni, až dokud není měkký (cca15–20 minut).
4
Zatímco se bulgur vaří, oloupeme si řepu a nakrájíme ji na menší kostky.
5
Na plech položíme papír na pečení. Řepu uložíme na papír a pokapeme olejem, osolíme a posypeme provensálským kořením.
6
Dáme péct do trouby na 10 minut a na 3–4 minuty grilovat. Řepu vyndáme.
7
Uvařený bulgur, 2 hrsti baby špenátu, řepu, tuňáka a fetu spolu promícháme, dochutíme solí a pepřem a podáváme na stůl.
Tip: Na závěr můžete posypat konopnými semínky. Jsou považována za superpotravinu. Mají protizánětlivé a detoxikační účinky a také posilují imunitu. No a jestli vám zbyde, můžete si to nechat na později jako rychlý studený salát.
Výživové hodnoty na 1 porci (bez semínek):
564 kcal
2371 kJ
T:
10 g
B:
28 g
S:
87 g
V:
11 g
Dobrou chuť! :-)
Jmenuju se Stanka, ale můžete mi klidně říkat i Gigi. Považuju se za zdravožrouta. Mou filozofií při vaření je nahradit ty nezdravé suroviny zdravějšími alternativami a v rámci možností nákupu i dostupnými a ne příliš drahými potravinami, které se dají koupit v každém obchodním řetězci. Protože jsem dvojnásobná máma zaměstnaná na plný úvazek, vím, jak to je s vařením a časem v kuchyni. A také jak náročné může být nakupování a shánění těch správných surovin se dvěma malými dětmi. Rychle, zdravě a chutně, to je každodenní motto při vaření nebo pečení, kterým se řídím. V mých receptech najdete přirozené produkty jako zeleninu, ovoce, luštěniny, obilniny, ryby, kuřecí maso a také mám ráda, když to na talíři všechno pěkně barevně ladí. To mě přivedlo i k focení jídel a víc mých receptů najdete na mém účtu na Instagramu @gigivari. Ráda experimentuji v kuchyni a kombinuji různé chutě i různé kultury. Ráda se inspiruji orientální a exotickou kuchyní, ale mám ráda i slovenskou klasiku. Od té doby, co jsem máma, čím dál víc mě zajímá problematika zdravého stravování a jeho vlivu na naše zdraví. I proto jsem se rozhodla absolvovat kurz poradce výživy, abych mohla v otázkách stravování pomoct i druhým. Už teď se těším, jestli ti moje recepty budou chutnat, ušetří ti čas v kuchyni a přitom budeš mít gurmánský zážitek.