Všechny

Čokoládovo-třešňové muffiny z ovesných vloček: chutnají skoro jako pralinky

Recepty
25 min
16 ks
třešňové muffiny
Potřebujeme:
  • 1 ¼ hrnku jemných ovesných vloček
  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky himalájské/mořské soli
  • 3 lžíce kakaa
  • ¼ hrnku kokosového oleje
  • 6 datlí
  • 1 lžičku mandlového extraktu
  • 2 vajíčka
  • 1 hrnek jablečného pyré
  • 1/3 hrnku rostlinného nebo živočišného mléka
  • 1 hrnek třešní
  • 150 g hořké čokolády (nemusí být)

Chutné, nadýchané a vláčné s malým množstvím cukru a přidaným ovocem. Vynechat rafinovaný cukr je vždy dobré. Použít méně cukru je všeobecně vždy dobrý nápad. Tyto muffiny jsou oslazené datlemi a jablečným pyré a chutí připomínají třešňové pralinky. I když to není ten sladký muffin, stále je lahodný a chutný s jemným mandlovým podtónem a drobnými kousky třešňové chuti v jednom. Žádný rafinovaný cukr rozhodne neznamená žádnou chuť.

Jak na to?
1
Ovesné vločky pomeleme v mixéru, dokud nebudou připomínat hrubou mouku.
2
Pokud nejsou datle měkké, vložíme je před použitím na 30 minut do misky s horkou vodou.
3
Předehřejeme troubu na 200 °C.
4
Formu na muffiny vymažeme olejem.
5
Dáme do mísy mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a kakao. Všechno společně dobře promícháme.
6
Do misky přidáme kokosový olej, datle, mandlový extrakt, vejce, jablečné pyré a mléko a rozmixujeme dohladka.
7
Rozmixovanou směs nalejeme k suchým ingrediencím. Jemně promícháme, dokud nebudou viditelné žádné suché přísady.
8
Nakonec do směsi přidáme vypeckované třešně a na kousky nakrájenou hořkou čokoládu.
9
Směs přendáme lžící do formy a pečeme 10-12 minut.
10
Necháme 5 minut vychladnout a vytáhneme z formy.

TIP: Doporučuji použít mandlový extrakt pro pralinkovou příchuť. Jde jednoduše koupit téměř v každém obchodě.

Výživové hodnoty na 1 porci:

208 kcal

873 kJ

T:

9 g

B:

5 g

S:

25 g

V:

3 g

zdravé třešňové muffiny

Dobrou chuť 😊.

Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Kategorie

ReceptySladkosti bez cukruFitness dezertyBábovky a jiné sladké pečivo