Celé jaro čekám, až rozkvetou a zavoní jemné květy bezu. Konečně je to tady! Voňavý bez je jarním standardem a jeho sladká květinová příchuť je typická pro toto roční období.
Tento jednoduchý bochník intenzivní citronovo-bezové chuti je ideální příležitostí, jak si zpestřit jarní sezonu.
Recept je jednoduchý, nepotřebuješ na něj žádné speciální pomůcky. Někdy jsou tyto jednoduché koláče ty nejlepší.
Ako na to:
1
Troubu předehřejeme na 180 ˚C a vymastíme formu na pečení o rozměru 30 x 12 cm.
2
V jedné misce smícháme mouku, kypřicí prášek, sodu a sůl a přidáme květy bezu.
3
V menší misce rozšleháme mléko, med, olej, citronovou kůru, šťávu a vanilku. Směs nalijeme k mouce a jemně rozšleháme, dokud se směsi nespojí.
4
Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 35–40 minut nebo dokud koláč nezíská zlatavou barvu.
5
Koláč vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Může se podávat i teplý. Pokud ho chceme podávat s polevou, nalijeme ji na vychladlý koláč a podle chuti ho ozdobíme.
6
Já jsem použila následující polevu. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme olej, citronovou kůru. Nalijeme na bochník a necháme vychladit.
TIP č. 1: Koláč může mít trochu zvlněný a nedokonalý povrch a má tendenci praskat, textura je trochu drsnější. Bezově květy můžete nahradit levandulí, heřmánkem nebo meduňkou. Kdybyste neměli po ruce čerstvé bezové květy, klidně použijte bezový sirup. Tak si můžete dopřát tento koláč i tehdy, kdy už bez odkvete.
TIP č. 2: Místo čokoládové polevy můžeme koláč potřít džemem, ozdobit strouhaným kokosem nebo ořechy anebo posypat kakaem či podávat se šlehačkou.
Ať se ti dobře peče a všem chutná 😊!
Skvělé recepty nejen na zdravé sladkosti najdeš i v našich knížkách. Jinak, víš o tom, že i koupí členství (ročního) u nás získáváš knihu se zdravými recepty? Podívej se i na další benefity, které máme pro naše členy a přidej se k nám:
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz