Všechny

Lahodná paprikovo-rajčatová polévka s červenou čočkou

Recepty
35 min
4 porce
rajčatová polévka
Potřebujeme:
  • 1 cibuli
  • 2 velké červené papriky
  • 4 velká rajčata
  • mořskou/himalájskou sůl
  • mletý černý pepř
  • ½ lžičky bylinek (tymiánu, oregana, bazalky, majoránky...)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 ml vývaru nebo vody
  • 75 g červené čočky

Vynikající hřejivá polévka z červené papriky a čočky – bohatá, krémová a sladká zároveň. 😋 Je to skvělý způsob, jak spotřebovat papriku nebo rajčata – stačí je opéct. Pečením zeleniny skutečně vynikne její sladkost. Hotová polévka má krásnou sytě oranžovou barvu a je plná chuti a antioxidantů. Červená čočka je levná, rychle se uvaří a je ideální do polévek – přidává chuť, texturu a bílkoviny. Chutná dobře s čerstvým nebo opečeným chlebem, domácími krutony a čerstvými bylinkami. 😉

Jak na to?
1
Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vysteleme alobalem.
2
Cibuli nakrájíme na větší kousky, papriku na proužky, rajčata na čtvrtiny.
3
Nakrájenou zeleninu dáme do pekáče, osolíme, okořeníme bylinkami a polijeme olivovým olejem.
4
Promícháme a pečeme doměkka.
5
Mezitím si ve vývaru uvaříme červenou čočku.
6
Upečenou zeleninu přidáme k uvařené čočce a všechno spolu rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud je polévka příliš hustá, přidáme vodu nebo vývar.
7
Nakonec ještě ochutíme bylinkami a dosolíme podle chuti.
8
Polévku můžeme podávat s opečeným nebo čerstvým chlebem, domácími krutony, se semínky a čerstvými bylinkami.

Výživové hodnoty na 1 porci:

200 kcal

841 kJ

T:

6 g

B:

8 g

S:

24 g

V:

8 g

rajčatová polévka s červenou čočkou

Ať ti chutná 😊!

Jinak, víš o tom, že i koupí členství (ročního) u nás získáváš knihu se zdravými recepty? Podívej se i na další benefity, které máme pro naše členy a přidej se k nám:

kuchařská kniha
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Kategorie

ReceptyPolévkyVeganVegetariánské