Toto léto přálo rajčatům na maminčině zahradě. Rajčata zbožňuju ze vší zeleniny nejvíc, stejně jako přípravu zajímavých receptů z této super chutné potraviny.
Jestli máš v zásobě hodně rajčat a nevíš, co s nimi, mám pro tebe jednoduchý, ale návykově dobrý recept na máslo s rajčaty. Už od první chvíle jsem věděla, že to bude mňamka. A víš co? Byla. Nemůžu se té jemné chuti nabažit. Nejradši bych si pomazánku dala ke všemu a na všechno. Máslo, pečená rajčata a čerstvé bylinky jsou dokonalá kombinace.
Způsoby, jak si můžeš vychutnat rajčatové máslo:
- přidej sýr a připrav chutné těstoviny,
- přimíchej do rizota těsně před podáváním,
- namaž na topinku a přidej rukolu a míchaná vajíčka,
- přidej do jednoduchého kousku grilované ryby, kuřecího masa nebo steaku, aby se rozpustilo nahoře,
- namaž na slané muffiny, přidej do sendviče, toastu nebo tortilly.
Ako na to?
1
Troubu předehřejeme na 200 °C na grilování. Plech vysteleme alobalem a uložíme na něj rajčata. Není nutné je nařezat. Pečeme, dokud slupky nezačnou hnědnout a rajčata nezačnou uvolňovat šťávu. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
2
Potom je v kuchyňském robotu smícháme s bylinkami nasekanými nadrobno, solí a pepřem. Mixujeme, dokud nejsou rajčata jemně nasekaná.
3
Máslo nakrájíme na menší kostky a přidáme do kuchyňského robotu. Mixujeme, dokud se úplně nesmíchá s rajčatovou směsí, asi 30 sekund, podle potřeby seškrábeme boky pro rovnoměrné promíchání.
4
Rajčatové máslo můžeme použít okamžitě nebo dát do lednice na několik hodin, aby ztuhlo.
Skladování: Zbylé máslo skladujeme v lednici v zakryté misce nebo ho vložíme do plastové či skleněné dózy. Při uchování v lednici je máslo nejlepší, když se zkonzumuje do 1 týdne. V mrazáku se může skladovat až 3 měsíce.
Výživové hodnoty na 1 porci (cca 30 g):
108 kcal
453 kJ
T:
11 g
B:
0 g
S:
0 g
V:
0 g
Ať ti chutná! 😊
Jestli miluješ sladkou snídani, pak neváhej a nahlédni do našeho e-shopu. Čekají tam na tebe naše snídaňové kaše.
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz