Losos je u nás velmi oblíbená ryba, a to hlavně na Vánoce. Není divu: je jemný, velice chutný a raz dva hotový. Dnes si připravíme lososa s medovou omáčkou, který má tedy vánoční nádech a můžeme si ho připravit klidně i na štědrovečerní tabuli. Jako přílohu si dáme pečenou zeleninu. Přeju dobrou chuť a krásné Vánoce! :-)
Jak na to?
1
Lososa umyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme a necháme pár minut odležet.
2
Mezitím přichystáme přílohu, brambory pořádně umyjeme, necháme je v slupce a nakrájíme na kostky. Mrkev očistíme a také nakrájíme na kostky.
3
Připravenou zeleninu dáme na pekáč pokapaný olivovým olejem, osolíme ji a opepříme, posypeme nasekaným rozmarýnem a na vrch položíme plátky másla. Pečeme 25–30 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.
4
V pánvi rozehřejeme olivový olej a lososa opečeme. Nejdřív stranou dolů cca 4–5 minut, dokud nebudou strany pěkně propečené, a potom ho otočíme a opékáme i z druhé strany 3–4 minuty. Odložíme ho na talíř a připravíme si omáčku.
5
Do pánve s výpekem přidáme máslo, med a citronovou šťávu. Všechno necháme roztopit a omáčku pár minut povaříme. Na konec přimícháme 2 lžíce smetany na vaření, abychom dosáhli krémové konzistence a jemné karamelové chuti.
6
Zeleninu naservírujeme na talíř, přidáme opečenou rybu a polijeme ji omáčkou.
Tip: Příloha se dá různě měnit podle toho, co nám chutná, můžeme použít i cuketu v kombinaci s mrkví nebo jinou kořenovou zeleninu. :-)
Výživové hodnoty na 1 porci:
986 kcal
4126 kJ
T:
60 g
B:
53 g
S:
56 g
V:
5 g
Jmenuju se Viki a jsem fotografka a blogerka. Mým největším hobby je kromě jógy a cvičení vaření/pečení a focení, takže Fitshaker je pro mě super místem, kde to všechno můžu zrealizovat a podělit se s vámi o recepty nebo tipy z kuchyně. Miluji zdravé vaření, kvalitní sezónní suroviny, ráda podporuji domácí dodavatele a výrobce potravin a snažím se vytvářet chutné a výživné recepty. Jídlo je důležitou součástí našeho života a, jak se říká, jsme to, co jíme, takže by nám na tom mělo záležet. :-) Můj Instagram @viktoria.janov