Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Losos s medovou omáčkou nejen na Vánoce: tip na oběd nebo večeři do 30 minut

30 min
2 porce
losos recept

Potřebujeme: 

  • 2 filety z lososa (400–500 g)
  • citronovou šťávu
  • mořskou/himalájskou sůl
  • mletý černý pepř (vynecháme, pokud děláme recept pro děti)
  • 2 lžíce olivového oleje(20 ml)
  • Na přílohu:
  • 2 brambory (200 g)
  • 2 mrkve (200 g)
  • olivový olej na pokapání pekáče
  • mořskou/himalájskou sůl
  • mletý černý pepř (vynecháme, pokud děláme recept pro děti)
  • mletý kmín
  • čerstvý rozmarýn (cca 20 g)
  • 2 lžíce kvalitního másla (cca 30 g)
  • Na omáčku:
  • 50 g kvalitního másla
  • 2 lžíce domácího medu (cca 70 g)
  • citronovou šťávu podle chuti
  • 2 lžíce 10% smetany na vaření – cca 30 ml (případně sójové)
losos recept

Losos je u nás velmi oblíbená ryba, a to hlavně na Vánoce. Není divu: je jemný, velice chutný a raz dva hotový. Dnes si připravíme lososa s medovou omáčkou, který má tedy vánoční nádech a můžeme si ho připravit klidně i na štědrovečerní tabuli. Jako přílohu si dáme pečenou zeleninu. Přeju dobrou chuť a krásné Vánoce! :-)

Jak na to?

1

Lososa umyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme a necháme pár minut odležet.

2

Mezitím přichystáme přílohu, brambory pořádně umyjeme, necháme je v slupce a nakrájíme na kostky. Mrkev očistíme a také nakrájíme na kostky.

3

Připravenou zeleninu dáme na pekáč pokapaný olivovým olejem, osolíme ji a opepříme, posypeme nasekaným rozmarýnem a na vrch položíme plátky másla. Pečeme 25–30 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.

4

V pánvi rozehřejeme olivový olej a lososa opečeme. Nejdřív stranou dolů cca 4–5 minut, dokud nebudou strany pěkně propečené, a potom ho otočíme a opékáme i z druhé strany 3–4 minuty. Odložíme ho na talíř a připravíme si omáčku.

5

Do pánve s výpekem přidáme máslo, med a citronovou šťávu. Všechno necháme roztopit a omáčku pár minut povaříme. Na konec přimícháme 2 lžíce smetany na vaření, abychom dosáhli krémové konzistence a jemné karamelové chuti.

6

Zeleninu naservírujeme na talíř, přidáme opečenou rybu a polijeme ji omáčkou.

Tip: Příloha se dá různě měnit podle toho, co nám chutná, můžeme použít i cuketu v kombinaci s mrkví nebo jinou kořenovou zeleninu. :-)

Výživové hodnoty na 1 porci:

986 kcal

4126 kJ

T:

60 g

B:

53 g

S:

56 g

V:

5 g

losos na pánvi
Fotka autora
Viktória Janov
Redaktorka ve Fitshakeru

Jmenuju se Viki a jsem fotografka a blogerka. Mým největším hobby je kromě jógy a cvičení vaření/pečení a focení, takže Fitshaker je pro mě super místem, kde to všechno můžu zrealizovat a podělit se s vámi o recepty nebo tipy z kuchyně. Miluji zdravé vaření, kvalitní sezónní suroviny, ráda podporuji domácí dodavatele a výrobce potravin a snažím se vytvářet chutné a výživné recepty. Jídlo je důležitou součástí našeho života a, jak se říká, jsme to, co jíme, takže by nám na tom mělo záležet. :-) Můj Instagram @viktoria.janov

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.