
Co je miso (miso pasta)?
Miso pasta je hustá fermentovaná směs ze sójových bobů, soli a obilí (nejčastěji rýže nebo ječmen), která zraje několik měsíců až let. Při fermentaci se pomocí speciální plísně koji (Aspergillus oryzae) rozkládají bílkoviny a škroby, díky čemuž vzniká nezaměnitelná umami chuť – ta „pátá“ chuť, kterou si tvoje chuťové buňky zamilují.

Miso je v Asii známé už víc než 1300 let a v Japonsku je běžnou součástí každodenní stravy. U nás se nejčastěji prodává jako hnědavá pasta s konzistencí podobnou arašídovému máslu.
Druhy miso pasty – jak si vybrat?
Není miso jako miso – existuje víc druhů podle délky fermentace a použitých surovin:
- Bílé miso (shiro miso) – jemnější, trochu nasládlé, fermentuje jen 1–3 měsíce.
- Červené miso (aka miso) – výraznější, slanější, zraje i přes rok.
- Smíšené miso (awase miso) – kombinace několika druhů, univerzálně využitelné.
- Ječné miso (mugi miso) a miso z hnědé rýže (genmai miso) – mají specifickou chuť a výživný základ.
Každý typ má svou jedinečnou chuť a hodí se na jiný druh jídla.
Zkoušej a objev svoje oblíbené!
Proč zařadit miso do jídelníčku?
Miso není jen o chuti – je to funkční potravina, která tvému tělu dá mnohem víc než jen dobrý pocit:
- Probiotika pro zdravé trávení- díky fermentaci je miso plné prospěšných bakterií a enzymů, které podporují střevní mikroflóru. Zdravá střeva = silná imunita!
- Nutričně nabité -obsahuje rostlinné bílkoviny, vitaminy skupiny B, vápník, zinek a železo. Bez cholesterolu, s minimem tuku – miso je nutriční bomba!
- Podpora hormonální rovnováhy a zdraví -obsahuje izoflavony a antioxidanty, které mohou pomoci při udržení hormonální rovnováhy a snižovat riziko některých civilizačních onemocnění.
- Chuťový požitek bez výčitek -dodá jídlu plnou umami chuť, ale nepřidává zbytečné kalorie ani tuk. Win-win!
Jak používat miso v kuchyni
Miso se dá využít mnohem víc než jen do polévky. Tady je pár nápadů, kde se skvěle hodí:
- Polévky a vývary -klasická miso polévka, ramen, udon nebo jakýkoli vývar – stačí přidat lžíci na konci vaření a chuť se posune o úroveň výš.
- Dresinky, omáčky, pomazánky -smíchej miso s octem, olejem a troškou medu – a máš hotový dresink. Nebo ho vymíchej s majonézou a získáš pikantní dip.
- Marinády a glazury -miso + sójová omáčka + zázvor + česnek = dokonalá marináda na tofu, maso nebo zeleninu. Skvěle funguje i jako glazura při pečení.

Miso polévka s tofu a wakame
Doba přípravy: 15 minut Ingredience (2 porce):
Potřebujeme:
- 600 ml vody
- 1,5 PL (asi 30 g) miso pasty
- 100 g tofu natural (nakrájené na kostky)
- 1 PL sušených řas wakame (cca 2 g – po namočení zvětší objem)
- 1 jarní cibulka (nakrájená na kolečka) nebo pórek
- 1 mrkev
- 1 ČL tamari nebo sójové omáčky
- ½ ČL sezamového oleje (volitelně)

Jak na to?
1
Řasy wakame namoč na 5 minut do vody, pak slij a nech okapat.
2
V hrnci přiveď vodu k varu, přidej mrkev nakrájenou na tenké plátky a vař do poloměkka.
3
Zmírni teplotu, přidej tofu a wakame a nech prohřát (ale nevař).
4
Do misky si odeber trochu horkého vývaru, rozmíchej v něm miso pastu a vlij zpět do hrnce.
5
POZOR: miso se nevaří, aby zůstala zachována probiotika.
6
Dochut’ tamari a sezamovým olejem, podávej posypané jarní cibulkou.
Dobrou chuť!
Jsem maminkou 2 malých dětí a i při péči o ně je cvičení a zdravý životní styl mojí největší láskou. I z toho důvodu jsem absolvovala trenérský kurz – Fitness trenér pro I. kvalifikační stupeň – a zároveň specializovaný kurz jako poradce pro výživu ve sportu a klinickou dietetiku, zaměřený mimo jiné i na tvorbu a návrhy stravovacích jídelníčků. :-) Miluju kvalitní domácí potraviny a ze všeho nejradši ráda vařím polévky, připravuju smoothies, zdravé zákusky a domácí limonády.


