Všechny
Recepty
Všeobecné
Zdraví
Stravování
Proměny
Cvičení
Fitshaker podcasty
Seberozvoj a motivace
Hubnutí
Pro fit maminky
LÉTO
Těhotenství
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!

Miso pasta: proč by neměla chybět ve tvé kuchyni + recept na miso polévku

miso

Miso – fermentovaný zázrak japonské kuchyně – si už dávno našel cestu i k nám a čím dál víc lidí ho objevuje jako skvělý způsob, jak jídlu dodat nejen chuť, ale i pořádnou dávku výživy. Voní exoticky, chutná hluboce a uspokojivě a navíc má spoustu benefitů pro zdraví

Podívej se, co vlastně miso je, jaké má druhy, co dokáže pro tvoje tělo a jak ho můžeš snadno začlenit do domácího vaření. Na závěr ti přidám i rychlý recept na klasickou miso polévku, která tě krásně zahřeje a zasytí.

Co je miso (miso pasta)?

Miso pasta je hustá fermentovaná směs ze sójových bobů, soli a obilí (nejčastěji rýže nebo ječmen), která zraje několik měsíců až let. Při fermentaci se pomocí speciální plísně koji (Aspergillus oryzae) rozkládají bílkoviny a škroby, díky čemuž vzniká nezaměnitelná umami chuť – ta „pátá“ chuť, kterou si tvoje chuťové buňky zamilují.

miso pasta

Miso je v Asii známé už víc než 1300 let a v Japonsku je běžnou součástí každodenní stravy. U nás se nejčastěji prodává jako hnědavá pasta s konzistencí podobnou arašídovému máslu.

Druhy miso pasty – jak si vybrat?

Není miso jako miso – existuje víc druhů podle délky fermentace a použitých surovin:

  • Bílé miso (shiro miso) – jemnější, trochu nasládlé, fermentuje jen 1–3 měsíce.
  • Červené miso (aka miso) – výraznější, slanější, zraje i přes rok.
  • Smíšené miso (awase miso) – kombinace několika druhů, univerzálně využitelné.
  • Ječné miso (mugi miso) a miso z hnědé rýže (genmai miso) – mají specifickou chuť a výživný základ.

Každý typ má svou jedinečnou chuť a hodí se na jiný druh jídla.

Zkoušej a objev svoje oblíbené!

Proč zařadit miso do jídelníčku?

Miso není jen o chuti – je to funkční potravina, která tvému tělu dá mnohem víc než jen dobrý pocit:

  • Probiotika pro zdravé trávení- díky fermentaci je miso plné prospěšných bakterií a enzymů, které podporují střevní mikroflóru. Zdravá střeva = silná imunita!
  • Nutričně nabité -obsahuje rostlinné bílkoviny, vitaminy skupiny B, vápník, zinek a železo. Bez cholesterolu, s minimem tuku – miso je nutriční bomba!
  • Podpora hormonální rovnováhy a zdraví -obsahuje izoflavony a antioxidanty, které mohou pomoci při udržení hormonální rovnováhy a snižovat riziko některých civilizačních onemocnění.
  • Chuťový požitek bez výčitek -dodá jídlu plnou umami chuť, ale nepřidává zbytečné kalorie ani tuk. Win-win!
POZOR: miso je přirozeně slané, takže to se solením není třeba přehánět.

Jak používat miso v kuchyni

Miso se dá využít mnohem víc než jen do polévky. Tady je pár nápadů, kde se skvěle hodí:

  • Polévky a vývary -klasická miso polévka, ramen, udon nebo jakýkoli vývar – stačí přidat lžíci na konci vaření a chuť se posune o úroveň výš.
  • Dresinky, omáčky, pomazánky -smíchej miso s octem, olejem a troškou medu – a máš hotový dresink. Nebo ho vymíchej s majonézou a získáš pikantní dip.
  • Marinády a glazury -miso + sójová omáčka + zázvor + česnek = dokonalá marináda na tofu, maso nebo zeleninu. Skvěle funguje i jako glazura při pečení.
Přidej lžičku do míchaných vajíček, omáček, těstovin nebo i do sladkých pokrmů (např. glazura na kaštany). Chuťová hloubka zaručena!

Miso polévka s tofu a wakame

Doba přípravy: 15 minut Ingredience (2 porce):

Potřebujeme:

  • 600 ml vody
  • 1,5 PL (asi 30 g) miso pasty
  • 100 g tofu natural (nakrájené na kostky)
  • 1 PL sušených řas wakame (cca 2 g – po namočení zvětší objem)
  • 1 jarní cibulka (nakrájená na kolečka) nebo pórek
  • 1 mrkev
  • 1 ČL tamari nebo sójové omáčky
  • ½ ČL sezamového oleje (volitelně)

Jak na to?

1

Řasy wakame namoč na 5 minut do vody, pak slij a nech okapat.

2

V hrnci přiveď vodu k varu, přidej mrkev nakrájenou na tenké plátky a vař do poloměkka.

3

Zmírni teplotu, přidej tofu a wakame a nech prohřát (ale nevař).

4

Do misky si odeber trochu horkého vývaru, rozmíchej v něm miso pastu a vlij zpět do hrnce.

5

POZOR: miso se nevaří, aby zůstala zachována probiotika.

6

Dochut’ tamari a sezamovým olejem, podávej posypané jarní cibulkou.

Dobrou chuť! 

zdravé recepty
Fotka autora
Baja Amarante
Redaktorka ve Fitshakeri

Jsem maminkou 2 malých dětí a i při péči o ně je cvičení a zdravý životní styl mojí největší láskou. I z toho důvodu jsem absolvovala trenérský kurz – Fitness trenér pro I. kvalifikační stupeň – a zároveň specializovaný kurz jako poradce pro výživu ve sportu a klinickou dietetiku, zaměřený mimo jiné i na tvorbu a návrhy stravovacích jídelníčků. :-) Miluju kvalitní domácí potraviny a ze všeho nejradši ráda vařím polévky, připravuju smoothies, zdravé zákusky a domácí limonády.

Kategorie

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.