Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Všeobecné
Cvičení
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Nadýchané citronovo-makové zapékané palačinky na plechu

25 min
6 porcí
zapečené palacinky

Potřebujeme: 

  • 2 velká vejce
  • ⅓ hrnku čistého javorového sirupu nebo medu
  • ¼ hrnku oleje
  • 1 hrnek obyčejného řeckého jogurtu
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžíci citronové kůry
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíci máku
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 2 hrnky celozrnné mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
  • ½ lžičky sody bikarbony
  • ¼ lžičky mořské soli
zapečené palacinky

Miluješ palačinky, ale nesnášíš jejich přípravu? Tyto palačinky na plechu s citronem a mákem jsou přesně pro tebe! Obsahují celozrnnou mouku pro přidání vlákniny. Řecký jogurt obsahuje bílkoviny, vápník a výsledkem je ultra nadýchaná pochoutka.

Na pečení jsme použila menší pekáč, proto jsou moje palačinky jako velké bochníky. 😊 Chuťově je ale jedno, jaký použiješ, jestli velký nebo malý. Jediné, v čem bude rozdíl, je tloušťka.

Jak na to?

1

Předehřejeme troubu na 200 °C. Velký plech vysteleme papírem na pečení a potřeme olejem.

2

Ve velké misce vyšleháme vejce dohladka, javorový sirup, olej, řecký jogurt, mléko, citronovou kůru a šťávu, mák a vanilku.

3

K mokrým surovinám přidáme mouku, potom přisypeme kypřicí prášek, sodu bikarbonu a sůl.

4

Jemně promícháme, dokud se všechno nespojí, potom nalijeme těsto do připravené formy a rovnoměrně rozetřeme.

5

Pečeme 15–20 minut, dokud není vršek jemně zlato-hnědý a párátko zapíchnuté doprostřed nevytáhneme čisté. Podáváme s libovolnou přílohou, např. ovocem, džemem, jogurtem, hořkou čokoládou.

Výživové hodnoty na 1 porci:

385 kcal

1621 kJ

T:

13 g

B:

15 g

S:

51 g

V:

4 g

palačinky recept

Příjemné mlsání! 😊

Přidej do svého vánočního pečení naši Fitnutku. Její chuť tě jednočně dostane. Případně ji můžeš někomu darovat jako dárek po stromeček.

oříškový krém
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.