Všechny

Nadýchané citronovo-makové zapékané palačinky na plechu

Recepty
25 min
6 porcí
zapečené palacinky
Potřebujeme:
  • 2 velká vejce
  • ⅓ hrnku čistého javorového sirupu nebo medu
  • ¼ hrnku oleje
  • 1 hrnek obyčejného řeckého jogurtu
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžíci citronové kůry
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíci máku
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 2 hrnky celozrnné mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
  • ½ lžičky sody bikarbony
  • ¼ lžičky mořské soli

Miluješ palačinky, ale nesnášíš jejich přípravu? Tyto palačinky na plechu s citronem a mákem jsou přesně pro tebe! Obsahují celozrnnou mouku pro přidání vlákniny. Řecký jogurt obsahuje bílkoviny, vápník a výsledkem je ultra nadýchaná pochoutka.

Na pečení jsme použila menší pekáč, proto jsou moje palačinky jako velké bochníky. 😊 Chuťově je ale jedno, jaký použiješ, jestli velký nebo malý. Jediné, v čem bude rozdíl, je tloušťka.

Jak na to?
1
Předehřejeme troubu na 200 °C. Velký plech vysteleme papírem na pečení a potřeme olejem.
2
Ve velké misce vyšleháme vejce dohladka, javorový sirup, olej, řecký jogurt, mléko, citronovou kůru a šťávu, mák a vanilku.
3
K mokrým surovinám přidáme mouku, potom přisypeme kypřicí prášek, sodu bikarbonu a sůl.
4
Jemně promícháme, dokud se všechno nespojí, potom nalijeme těsto do připravené formy a rovnoměrně rozetřeme.
5
Pečeme 15–20 minut, dokud není vršek jemně zlato-hnědý a párátko zapíchnuté doprostřed nevytáhneme čisté. Podáváme s libovolnou přílohou, např. ovocem, džemem, jogurtem, hořkou čokoládou.

Výživové hodnoty na 1 porci:

385 kcal

1621 kJ

T:

13 g

B:

15 g

S:

51 g

V:

4 g

palačinky recept

Příjemné mlsání! 😊

Přidej do svého vánočního pečení naši Fitnutku. Její chuť tě jednočně dostane. Případně ji můžeš někomu darovat jako dárek po stromeček.

oříškový krém
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Kategorie

ReceptySnídaněRychlé obědy nebo večeře do 30 minutPalačinky, lívance a vafle