Miluju období jara, kdy máme dostatek čerstvé zeleniny, jako je ředkvička, jarní salát, jarní cibulka nebo i jahody. Ty jsou totiž právě nyní nejchutnější a já se snažím přidávat si je do jídelníčku častěji.
I chřest roste pouze v určitém jarním období. Pro jeho nízkou kalorickou hodnotu si ho můžeme dopřát v jakémkoliv množství. Já jsem ho však zakomponovala do známého francouzského slaného koláče. Můžeme si na něm pochutnat při obědě nebo si dát menší množství na svačinu.
Ako na to?
1
V míse uhněteme z másla, mouky, vody a soli těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a vložíme na půl hodiny do ledničky.
2
Mezitím oloupeme chřest, nakrájíme ho na menší kousky a vložíme na cca 5 minut do vroucí osolené vody.
3
Chřest vytáhneme a necháme vychladnout.
4
Vychlazené těsto dáme na pomoučený vál a rozválíme ho tence přibližně na velikost formy (používáme formu s průměrem 29 cm).
5
Formu vymažeme máslem, vysypeme moukou a těsto opatrně přeneseme. Kraje zatlačíme prsty tak, aby byly po okraj. Pokud někde přesahují, odřežeme těsto nožem a přidáme ho tam, kde chybí.
6
Takto připravenou formu začneme plnit.
7
Papriku nakrájíme na proužky a cibulku nadrobno i se zelenou natí.
8
Na spodek těsta položíme papriku, cibulku, chřest a posypeme nastrouhaným sýrem.
9
V misce smícháme jogurt s vajíčky. Dochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Přidáme ještě nakrájenou pažitku, promícháme a nalejeme na zeleninu a sýr.
10
Takto připravené vložíme do trouby vyhřáté na 200 ˚C a pečeme cca 45-50 minut.
Výživové hodnoty na 1 porci (cca 220 g):
366 kcal
1537 kJ
T:
21 g
B:
16 g
S:
25 g
V:
4 g
Přeju dobrou chuť! :-)
Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.