Všechny

Recept na chřestový quiche: slaný zeleninový koláč pro zdravý oběd

Recepty pro děti od 2 let
25. apr 2022
Júlia Rašlová
70 min
8 porcí
slaný zeleninový koláč chřestový quiche
Potřebujeme:
  • Na těsto:
  • 125 g kvalitního másla + na vytření formy
  • 250 g špaldové celozrnné hladké mouky + na vysypání formy
  • 50 ml vody
  • špetku mořské/himalájské soli
  • Na náplň:
  • 500 g chřestu
  • mořskou/himalájskou sůl
  • 1 ks červené papriky
  • 4 ks jarní cibulky
  • 100 g sýra Grana Padano
  • 2 ks bílých jogurtů
  • 4 vajíčka
  • mletý pepř (vynecháme, pokud děláme recept pro děti)
  • 2 stroužky česneku
  • hrst pažitky

Miluju období jara, kdy máme dostatek čerstvé zeleniny, jako je ředkvička, jarní salát, jarní cibulka nebo i jahody. Ty jsou totiž právě nyní nejchutnější a já se snažím přidávat si je do jídelníčku častěji.

I chřest roste pouze v určitém jarním období. Pro jeho nízkou kalorickou hodnotu si ho můžeme dopřát v jakémkoliv množství. Já jsem ho však zakomponovala do známého francouzského slaného koláče. Můžeme si na něm pochutnat při obědě nebo si dát menší množství na svačinu.

Ako na to?
1
V míse uhněteme z másla, mouky, vody a soli těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a vložíme na půl hodiny do ledničky.
2
Mezitím oloupeme chřest, nakrájíme ho na menší kousky a vložíme na cca 5 minut do vroucí osolené vody.
3
Chřest vytáhneme a necháme vychladnout.
4
Vychlazené těsto dáme na pomoučený vál a rozválíme ho tence přibližně na velikost formy (používáme formu s průměrem 29 cm).
5
Formu vymažeme máslem, vysypeme moukou a těsto opatrně přeneseme. Kraje zatlačíme prsty tak, aby byly po okraj. Pokud někde přesahují, odřežeme těsto nožem a přidáme ho tam, kde chybí.
6
Takto připravenou formu začneme plnit.
7
Papriku nakrájíme na proužky a cibulku nadrobno i se zelenou natí.
8
Na spodek těsta položíme papriku, cibulku, chřest a posypeme nastrouhaným sýrem.
9
V misce smícháme jogurt s vajíčky. Dochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Přidáme ještě nakrájenou pažitku, promícháme a nalejeme na zeleninu a sýr.
10
Takto připravené vložíme do trouby vyhřáté na 200 ˚C a pečeme cca 45-50 minut.

Výživové hodnoty na 1 porci (cca 220 g):

366 kcal

1537 kJ

T:

21 g

B:

16 g

S:

25 g

V:

4 g

Přeju dobrou chuť! :-)

Júlia Rašlová
Redaktorka ve Fitshakeru
Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.

Kategorie

Recepty pro děti od 2 letReceptyRecepty pro dětiVegetariánské