Všechny

Sváteční brusinkovo-rozmarýnová kuřecí stehna

Recepty
45 min
6 porcí
kuřecí stehna recept
Potřebujeme:
  • Na omáčku:
  • ½ hrnku sušených brusinek
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky (např. tamari)
  • 2 lžíce domácího medu
  • 1 lžíci čerstvých rozmarýnových listů
  • ¼ hrnku vývaru nebo vody
  • Na kuřecí stehna:
  • 6 kuřecích stehen
  • mořskou/himalájskou sůl
  • 1 lžíci olivového oleje

Tato zdravá brusinkovo-rozmarýnová kuřecí stehna se připravují jednoduše, jsou plná chutí a hodí se na sváteční stůl. Zamiluješ si sladkokyselou chuť brusinek, ozvláštněnou voňavým rozmarýnem. Toto jídlo miluju, protože představuje rychlou a jednoduchou zdravou večeři nebo oběd a přitom je chuťově a na pohled pestré.

Jak na to?
1
Troubu předehřejeme na 190 ˚C.
2
Smícháme všechny ingredience na omáčku v kuchyňském robotu nebo tyčovým mixérem a zpracujeme dohladka.
3
V pánvi zahřejeme olej a zlehka osmažíme osolená kuřecí stehna z každé strany do křupava. Potom je přesuneme na pekáč a zalijeme omáčkou. Kdyby byla hustá, můžeme přidat víc vody nebo vývaru.
4
Pečeme 20–30 minut nebo dokud nejsou stehna upečená.
5
Kontrolujeme, a pokud chceme víc omáčky, můžeme přidat vývar nebo vodu. Můžeme do ní přidat sušené brusinky a větvičky rozmarýnu. Protože je v omáčce med, stehna můžou na povrchu zkaramelizovat a trošku se připéct. Na chuti to však nic neubírá.
6
Podáváme s oblíbenou přílohou, např. se zeleninovou kaší, pečenými brambory nebo zeleninou, rýží, různými saláty...

Tip: Do omáčky můžeme přidat i česnek. Já ho nepoužívám, protože mi po něm bývá špatně.

kuřecí stehna v troubě

Dobrou chuť! :-)

Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Kategorie

ReceptyBezlaktózovéBezlepkovéJídla z masaVánoční