Všechny

Tip na zdravé křupání: Špaldové krekry z mrkve a tvarohu

Recepty
24. jún 2022
Júlia Rašlová
60 min
2 plechy
domácí krekry
Potřebujeme:
  • 250 g mrkve
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vajíčko
  • 250 g špaldové hladké mouky
  • 150 g másla
  • 2 lžičky mořské/himalájské soli
  • 2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
  • vajíčko na potření
  • slunečnicová semínka

Mrkev se považuje za velmi hodnotnou zeleninu, která je plná vitamínů. Zajímavé je hlavně to, že vitamíny z mrkve se lépe vstřebávají do organismu, když je tepelně zpracovaná. Proto se ji snažím zakomponovat do stravování v různých formách. Teď jsem ji přidala do svých oblíbených krekrů.

Jak na to?
1
Do mixéru vložíme oloupanou mrkev, tvaroh a jedno vajíčko.
2
Všechno společně rozmixujeme do hladké hmoty.
3
Směs přelejeme do misky a přidáme špaldovou mouku, měkké máslo, sůl a kypřicí prášek.
4
Vypracujeme těsto. Pokud se vám bude zdát ještě moc lepkavé, přidejte mouku.
5
Rozdělíme ho na polovinu, aby se nám lépe válelo, a necháme odležet v ledničce cca 30 minut.
6
Na dobře pomoučeném válu těsto rozválíme na cca 3-4 mm a nakrájíme na trojúhelníky nebo tyčinky.
7
Krekry dáme na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme semínky.
8
Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme cca 25 minut.

Výživové hodnoty na 1 porci (50 g cca 6 ks):

134 kcal

565 kJ

T:

8 g

B:

5 g

S:

11 g

V:

3 g

Příjemné mlsání 😊!

Júlia Rašlová
Redaktorka ve Fitshakeru
Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.

Kategorie

ReceptySvačinaVegetariánskéZdravé křupání