Tip na zdravé křupání: Špaldové krekry z mrkve a tvarohu
60 min
2 plechy

Mrkev se považuje za velmi hodnotnou zeleninu, která je plná vitamínů. Zajímavé je hlavně to, že vitamíny z mrkve se lépe vstřebávají do organismu, když je tepelně zpracovaná. Proto se ji snažím zakomponovat do stravování v různých formách. Teď jsem ji přidala do svých oblíbených krekrů.
Jak na to?
1
Do mixéru vložíme oloupanou mrkev, tvaroh a jedno vajíčko.
2
Všechno společně rozmixujeme do hladké hmoty.
3
Směs přelejeme do misky a přidáme špaldovou mouku, měkké máslo, sůl a kypřicí prášek.
4
Vypracujeme těsto. Pokud se vám bude zdát ještě moc lepkavé, přidejte mouku.
5
Rozdělíme ho na polovinu, aby se nám lépe válelo, a necháme odležet v ledničce cca 30 minut.
6
Na dobře pomoučeném válu těsto rozválíme na cca 3-4 mm a nakrájíme na trojúhelníky nebo tyčinky.
7
Krekry dáme na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme semínky.
8
Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme cca 25 minut.
Výživové hodnoty na 1 porci (50 g cca 6 ks):
134 kcal
565 kJ
T:
8 g
B:
5 g
S:
11 g
V:
3 g
Příjemné mlsání 😊!