Tento chutný hruškovo-ořechový koláč je nadýchaný, vláčný a snadno se připravuje. Perfektní je například k snídani, k čaji nebo kávě anebo jako chutný dezert. Hrušky dodají jemnou sladkost, která vyváží bohatost čokolády, a to všechno spolu tvoří velmi lahodnou kombinaci. Hrušky jsou pěkné a jemné, díky čemuž je koláč neodolatelný a také ho krásně ozdobí. Při pečení navíc příjemně rozvoní byt. Je bez vajec i mléka a když vegani nahradí med např. za agáve, pochutnají si na něm také. Dá se připravit i ve verzi bez lepku, stačí nahradit mouku.
Jak na to?
1
Troubu předehřejeme na 175 °C. Kruhovou formu s průměrem 20 cm vytřeme olejem.
2
Ve velké míse smícháme mouku, kakao, prášek do pečiva, mleté ořechy, sodu bikarbonu, sůl a perníkové koření.
3
V další misce smícháme med, vodu, olej, vanilku a citronovou šťávu. Přidáme mokré přísady k suchým a promícháme, dokud se nespojí.
4
Dvě hrušky nakrájené na malé kostky jemně vmícháme do koláče a pak nalijeme těsto do formy.
5
Navrch dáme zbylé plátky hrušek a nasekané oříšky (stačí, když navrch nakrájíme hrušku na malé kostičky).
6
Koláč pečeme 45 minut, dokud není úplně ztuhlý. Při podávání ho můžeme ozdobit práškovým cukrem, rozpuštěnou hořkou čokoládou nebo ořechovým máslem.
Výživové hodnoty na 1 ks:
216 kcal
911 kJ
T:
8 g
B:
6 g
S:
29 g
V:
3 g
Příjemné mlsání! 😊
Jestli si chceš koláč ještě vyladit, přidej navrch trochu Fitnutky:
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz