Všechny

Výborný ořechový koláč s hruškami

Recepty
50 min
12 porcí
koláč s hruškami
Potřebujeme:
  • 1½ hrnku hladké špaldové mouky nebo bezlepkové mouky
  • ⅓ hrnku bio kakaa
  • 1 lžičku kypřicího prášku bez fosfátů
  • 2 lžíce mletých vlašských nebo lískových ořechů
  • ½ lžičky sody bikarbony
  • ½ lžičky soli
  • 1–2 lžičky perníkového koření
  • ¾ hrnku domácího medu
  • ⅔ hrnku studené vody
  • 3 lžíce rozpuštěného kokosového nebo olivového oleje + na vytření formy
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 3 hrušky
  • ½ hrnku nasekaných ořechů

Tento chutný hruškovo-ořechový koláč je nadýchaný, vláčný a snadno se připravuje. Perfektní je například k snídani, k čaji nebo kávě anebo jako chutný dezert. Hrušky dodají jemnou sladkost, která vyváží bohatost čokolády, a to všechno spolu tvoří velmi lahodnou kombinaci. Hrušky jsou pěkné a jemné, díky čemuž je koláč neodolatelný a také ho krásně ozdobí. Při pečení navíc příjemně rozvoní byt. Je bez vajec i mléka a když vegani nahradí med např. za agáve, pochutnají si na něm také. Dá se připravit i ve verzi bez lepku, stačí nahradit mouku.

Jak na to?
1
Troubu předehřejeme na 175 °C. Kruhovou formu s průměrem 20 cm vytřeme olejem.
2
Ve velké míse smícháme mouku, kakao, prášek do pečiva, mleté ořechy, sodu bikarbonu, sůl a perníkové koření.
3
V další misce smícháme med, vodu, olej, vanilku a citronovou šťávu. Přidáme mokré přísady k suchým a promícháme, dokud se nespojí.
4
Dvě hrušky nakrájené na malé kostky jemně vmícháme do koláče a pak nalijeme těsto do formy.
5
Navrch dáme zbylé plátky hrušek a nasekané oříšky (stačí, když navrch nakrájíme hrušku na malé kostičky).
6
Koláč pečeme 45 minut, dokud není úplně ztuhlý. Při podávání ho můžeme ozdobit práškovým cukrem, rozpuštěnou hořkou čokoládou nebo ořechovým máslem.

Výživové hodnoty na 1 ks:

216 kcal

911 kJ

T:

8 g

B:

6 g

S:

29 g

V:

3 g

hrnkový koláč s hruškami
recept na koláč s hruškami

Příjemné mlsání! 😊

Jestli si chceš koláč ještě vyladit, přidej navrch trochu Fitnutky:

oříškový krém
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Kategorie

ReceptyBezlaktózovéSvačinaFitness dezerty