Káva je v současnosti velmi oblíbeným kofeinovým nápojem, bez kterého neumíme začít den.
Stává se každodenním rituálem – ráno po probuzení, k dezertu po obědě, na návštěvě, při setkání v kavárně, po návratu z práce, pro nastartování před sportovní aktivitou a podobně.
Máš o ní ale dost informací a zajímavostí z domova nebo ze světa? Přečti si následující řádky a dej nám vědět, co tě nejvíc překvapilo. 😊
1. Na světě se každoročně spotřebuje přibližně 10 miliard kilogramů kávových zrn.
2. Denně se na celém světě vypije víc než 2,25 miliardy šálků kávy.
3. 53 % lidí v průzkumu uvedlo, že rozhodujícím faktorem při nákupu kávy je její chuť.
4. Očekává se, že do roku 2025 dosáhne kávový průmysl celosvětových příjmů ve výši 585 miliard USD (aktuálně 13 497 miliard CZK).
5. Káva s obsahem kofeinu je jedním z nejvíce konzumovaných nápojů na světě, zároveň jde o celosvětově nejčastější formu závislosti.
6. Instantní káva představuje 13 % veškeré vypité kávy.
7. Nejefektivnější čas pro konzumaci kávy je mezi 9:30 a 11:30 dopoledne. Tady jen doplním, že údaj platí v případě, že vstáváme do 7:00. Pro ospalce, kteří vstávají v 9:30 a usínají po půlnoci, tento údaj neplatí.
8. 57 % kávy se vypije v ranních hodinách během snídaně.
9. Konzumace 2–3 šálků kávy denně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění o 19 %.
10. Konzumace kávy je spojena s nižším rizikem vzniku Parkinsonovy choroby a cukrovky 2. typu.
11. Kávou se dá předávkovat! U člověka s hmotností 70 kg může přibližně 70 šálků kávy způsobit selhání srdce.
12. Káva je jedním z hlavních zdrojů antioxidantů (chlorogenové kyseliny) v lidské stravě.
13. Kávová zrna jsou ve skutečnosti semena kávovníku a patří do kategorie ovoce.
14. Káva bez kofeinu stále obsahuje kofein. Aby se káva mohla oficiálně nazývat bezkofeinová, musí obsahovat o 97 % méně kofeinu než původně.
15. Kávu pěstuje více než 70 zemí na světě.
16. První káva se v Evropě prodávala v 17. století v lékárnách jako léčivý prostředek.
17. Ani v současnosti nedokážeme se 100% jistotou určit, odkud káva pochází. Některé zdroje uvádějí Etiopii, zatímco jiné Jemen.
18. V roce 1674 byla ženami sepsána petice, jejímž cílem bylo zakázat kávu pro muže mladší 60 let.
19. Arabika tvoří 60 % světové produkce kávy, robusta kolem 40 %.
20. Kávová zrna potřebují po upražení odpočívat asi 5–7 dní.
21. Kávové zrno si můžeme představit jako jádro – nitro – kávové třešně. Ty obvykle bývají červené. V závislosti na odrůdě však můžou být i žluté nebo oranžové. S červenými třešněmi se pěstitelům kávy snadněji pracuje, protože je můžou lépe odlišit od nezralých zelených kávových třešní.
22. Kávová třešeň obvykle obsahuje dvě kávová semínka (kávová zrna). Příležitostně dochází k přirozené mutaci a kávová třešeň obsahuje pouze 1 semínko, které se nazývá peaberry.
23. Kávovníky se mohou dožívat až 100 let a trvá jim asi 5 let, než dospějí. Věděla jsi, že kávovník se na našem území pěstuje jako pokojová rostlina?
24. I káva má svůj den. 😊 Mezinárodní den kávy slavíme 1. října.
25. Název cappuccino vznikl z barevné podobnosti s rouchy, která si oblékali mniši kapucínského řádu v 16. století v Itálii. Italští kapucíni, jejichž řád byl založen v roce 1528, byli známí svými hnědými rouchy s bílou ozdobou uvázanou kolem pasu. Tato barevná kombinace připomínala
kávu smíchanou s napěněným mlékem, což později vedlo k názvu populárního cappuccina.
26. Syrová kávová zrna namočená ve vodě a koření se žvýkají jako žvýkačky v mnoha částech Afriky.
27. Káva je druhou nejobchodovanější komoditou na světě, první je ropa.
28. Singapur v jihovýchodní Asii je zemí s nejvyšším počtem vyhledávání slova „káva“ na Googlu za posledních 5 let.
29. Brazílie má celosvětově první místo ve vývozu kávy, po ní následuje Vietnam.
30. Je prokázáno, že včely přitahuje kofein a pomáhá jejich dlouhodobé paměti.
31. Nejdéle žijící kočka v historii se jmenovala Creme Puff a dožila se krásných 38 let. Každé ráno si dopřávala kávu.
32. Ludwig van Beethoven, slavný německý hudební skladatel, byl velký milovník kávy. Miloval svoji kávu, ale trval na tom, že každý šálek musí být uvařený přesně ze 60 kávových zrn.
33. Pokud si myslíte, že název espresso překládáme jako „rychle“, nemáte pravdu! Tento termín pochází z latinského slovesa „vytlačit“. Pokud si nechcete udělat nepřátele ve světě kávy, určitě ho nevyslovujte s x.
34. Káva je nápoj s nulovým obsahem kalorií. To však platí o černé kávě bez jakýchkoliv přídavných látek. Po přidání například mléka, smetany, zmrzliny, sirupu, čokoládové polevy nebo cukru se kalorická hodnota může rovnat plnohodnotnému jídlu (cca 500 kalorií).
35. Vůně čerstvě mleté kávy je považována za nejomamnější a nejkrásnější vůni všech dob. Je to díky kombinaci sladkého, kořeněného, ovocného, květinového a kouřového aromatu zároveň.
36. Největší kavárna na světě se nachází v Saúdské Arábii. Jde o kavárnu AlMassaa v hlavním městě Rijádu, která je otevřená od roku 2014. Uspokojí chuť až 1 050 milovníkům kávy. Wow! 😊
37. Použitá káva je skvělá jako peeling na tvář nebo tělo. Může ale sloužit i jako živný kompost pro rostliny.
38. Určité regiony ve světě mají své speciální variace kávy. V Mexiku je to skořicový sen Café de Olla, v Portugalsku ledová citrónová káva Mazagran, silné Cà phê đá ve Vietnamu nebo lahodné espresso v Itálii.
39. Průměrný Američan každý rok utratí asi 1 100 USD za kávu (aktuálně 25 506 CZK).
40. Podle průzkumu z roku 2018 by se 25 % lidí raději na týden vzdalo sprchy, než aby zůstali bez kávy.
41. Nejdražší kávou na světě je tzv. cibetková káva, jinak také známá jako Kopi Luwak. Cibetka, malé noční zvířátko, má ráda kávová zrna, ale strávit dokáže pouze jejich slupku. Celá kávová zrna v žaludku procházejí procesem fermentace a jsou přirozeným způsobem vyloučena ven z těla cibetky. Očištěná zrna kávy později procházejí celým procesem zpracování a výroby.
42. Finsko je zemí s nejvyšší spotřebou kávy na 1 obyvatele. V roce 2018 spotřeboval 1 obyvatel přibližně 12,2 kg kávy ročně.
43. Na území Slovenska se v roce 2022 dovezlo 14 653 tun kávových zrn, což přibližně odpovídá 2,68 kg na 1 obyvatele. 1 obyvatel Slovenska denně spotřebuje průměrně 7,3 g kávy.
Pokud si rád/a dopřeješ ke kávičce zákusek, můžeš se inspirovat něčím zdravým a chutným na našem blogu. Najdeš tam pochoutky, jaké svět neviděl! Některé jsou obohaceny kvalitními oříškovými krémy – Fitnutkami, které chutnají skvěle! Recepty s nimi najdeš přímo ZDE.
Ukradni si jednu i pro sebe a odhal jejich univerzálnost a neodolatelnost. 😋
Jsem nadšencem zdravého životního stylu a ráda hledám novou inspiraci a teorie z této oblasti, které hned zkouším aplikovat v "praxi" - v kuchyni, cvičení, nákupech... Nejlépe se cítím v přírodě (procházky se psem, běhání, cyklistika), kde se vždy nadopuju pozitivní energií.