Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Domácí vs. kupované listové těsto: Rozdíl mezi nimi tě překvapí + RECEPT

domácí lístkové těsto

Listové těsto je jedním z nejpopulárnějších typů těsta a hlavním důvodem bude určitě jeho univerzálnost.

Z listového těsta upečeme během chvilky a bez nepořádku v kuchyni sladké dezerty, slané pochoutky, ale i hlavní jídla nebo efektní snídaně.

Srolované těsto v policích supermarketů zná určitě každá z nás, ale málokdo už ví, že toto kupované těsto má k tomu pravému – francouzskému – dost daleko. Co se nachází v kupovaném listovém těstu a proč stojí za to udělat si domácí listové těsto podle originální receptury, na to se dnes spolu podíváme!

Pâte feuilletée

Tento záhadný název, který v překladu známe jako listové těsto, má za sebou bohatou historii. Listové těsto v podobě, jak ho známe, vzniklo už v roce 1645, jak tomu při skvělých vynálezech bývá, úplně omylem.

Cukrář Claudius Gelée se snažil pro svého nemocného otce upéct chléb, ale k obyčejnému těstu z mouky a vody přidal i máslo.

Z jemného a křupavého výsledku byl překvapený nejen Claudius, ale i jeho učitelé, a tak asi nikoho nepřekvapí, že když se později odstěhoval do Paříže a potom do Florencie, z listového těsta se stal hit. Ve francouzském cukrářství se používá zejména na croissanty, ale i na krémový zákusek známý jako mille-feuille. Překlad – listové těsto – vyplývá ze způsobu přípravy – překládání těsta nebo chcete-li listování.

kupovane listkove testo

Domácí vs. kupované

Jak jsme si řekli již výše, pravé listové těsto obsahuje jen mouku, máslo a vodu. I přesto je však jeho příprava pracnější, a proto většina z nás (aspoň doteď) sáhla spíš po tom kupovaném, hotovém těstu.

Všimli jste si však někdy, co se v něm nachází? Zatímco domácí listové těsto obsahuje jen mouku, vodu a máslo, v rolce z obchodu najdete kromě mouky a vody i palmový nebo jiný rostlinný tuk, regulátor kyselosti nebo etylalkohol.

Kupodivu se v něm žádné máslo ani nenachází. Samozřejmě, že každá žena sem tam potřebuje upéct rychle a bez starostí, proto nikomu používání kupovaného listového těsta nezazlíváme. Jestli však máte čas a chcete si dopřát kvalitní domácí dezert, a hlavně vědět, co jíte, zkuste si připravit listové těsto doma. Kromě dobrého pocitu z doma upečeného dezertu budete hlavně vědět, co jíte!

Ku prospěchu kupovaného těsta hraje i fakt, že poněvadž neobsahuje máslo, má méně kalorií než to domácí.

Faktem však zůstává, že zdravé stravování není jen o kaloriích, ale hlavně o kvalitě jídla, které jíme.

To platí i při kupovaném listovém těstu, které má sice méně kalorií, ale palmový tuk, jehož obsah je zde vysoký, je pro naše tělo jedním z nejméně vhodných olejů. Palmový tuk obsahuje vysoký podíl (50–85 %) nasycených mastných kyselin, jejichž příjem je rizikovým faktorem nejen obezity, ale i kardiovaskulárních onemocnění.

Jestli vás zajímá, které tuky jsou nejvhodnější a které bychom naopak měli využívat co nejméně, přehled najdete v našem článku o tucích a olejích 👇.

Recept na domáce lístkové cesto

Potřebujeme:

  • 250 g hladké mouky
  • 225 g studeného másla
  • 150 ml studené vody

Jak na to?

1

Mouku vymísíme spolu se studenou vodou ručně nebo ideálně v mixéru nebo procesoru. Vložíme do vzduchotěsné mísy nebo zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočívat přibližně půl hodinky.

2

Máslo položíme mezi dva listy papíru na pečení a válečkem vyválíme obdélník – máslovou „placku“ zhruba o rozměru A5.

3

Vychlazené těsto vyválíme na formát A4, případně o pár centimetrů delší. Do středu položíme vychladlý plát másla a překryjeme ho horní a dolní částí těsta, aby celý plát vypadal jako obálka. Takto poskládané těsto zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do lednice.

4

Když těsto vyndáme, opět ho rozválíme na délku a poskládáme na tři části. Opět dáme zchladit a válení a skládání opakujeme aspoň 4krát, ideálně však 6–8krát.

5

Před použitím (po posledním skládání) necháme těsto aspoň hodinu v lednici, ideálně však přes noc. Další postup a pečení volíme podle konkrétního receptu.

Tip: Skládání podle popisu může být pro začátečníka těžší, zkuste si proto na internetu vyhledat videa jako skládání listového těsta nebo „puff pastry“. Dnes už existuje hodně foto- nebo videonávodů, jak správně poskládat listové těsto.

Výbornou volbou k dochucení tvých sladkých pamlsků může být i naše Fitnutka. Najdeš ji našem e-shopu kde si umíš vybrat ze tří nadupaných příchutí.

zdravé mlsání
Fotka autora
Bea Loffayová
Redaktorka ve Fitshakeru

Jsem studentkou medicíny, líbí se mi, jak lze prostřednictvím "lidské řeči" vysvětlit, co se v našem těle děje, a předávat tak informace všem, kteří chtějí porozumět lidskému tělu. Kromě toho jsem fanouškem cestování, poznávání a dobrého jídla a tyto svoje vášně se snažím přenést i do svých článků. Pokud tě zajímá, co se v našem těle děje při sportu nebo při jídle, jak si zachovat fyzické i psychické zdraví, nebo tě zajímají všechna možná i nemožná témata z oblasti zdraví podložená studiemi a fakty, tady jsi na správném místě.

Kategorie

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.