Dokonalá kokosová vánočka z kvásku i pro vegany
14 porcí

Pro všechny kváskařky mám tip na dokonalou vánočku – do těsta použijeme kokosové mléko z plechovky. Získáš tak velmi zajímavou chuť. A jestli nekváskuješ, nahraď kvásek droždím. V tipu ti prozradím, jak na to. Držíme palce, ať se ti vánočka podaří!
Čas přípravy
- cca 8 hodinkynutí těsta
- 45 minutpečení
- 60 minutchladnutí
Jak na to?
1
Kvásek, kokosové mléko, cukr, olej a citronovou kůru vymícháme dohladka.
2
Přidáme mouku se špetkou soli a v kuchyňském robotu vymísíme hladké těsto, které se odlepuje od stěn mísy. Může to trvat několik minut.
3
Těsto přemístíme do průhledné mísy, abychom mohli sledovat jeho vykynutí.
4
Necháme ho kynout na lince cca 6 hodin, dokud nezdvojnásobí objem.
5
Vykynuté těsto rozdělíme na 6 bochníčků, které necháme ještě pár minut kynout. Z bochníčků vytvarujeme prameny, z nichž upleteme vánočku.
6
Přeneseme ji na plech vystlaný papírem na pečení. Celý plech zabalíme do igelitu a vánočku necháme závěrečně kynout cca 3 hodiny.
7
Potřeme agávovým sirupem, případně rostlinným mlékem, a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na horní a dolní ohřev cca 45 minut do zhnědnutí.
8
Po upečení horkou vánočku ještě jednou potřeme agávovým sirupem nebo mlékem a necháme vychladnout.
Tip: Pokud nemáte kvásek, můžete místo něj použít 10 g sušeného droždí, které smícháte s moukou. Kynutí těsta v tom případě trvá 1,5 hodiny a ve formě ještě 30 minut.

Jestli recept vyzkoušíš, nezapomeň se se svým výtvorem pochlubit i ve skupině nebo na Instagramu, kde označíš náš profil a přidáš hashtag #fitshakerfamily.