Pro všechny kváskařky mám tip na dokonalou vánočku – do těsta použijeme kokosové mléko z plechovky. Získáš tak velmi zajímavou chuť. A jestli nekváskuješ, nahraď kvásek droždím. V tipu ti prozradím, jak na to. Držíme palce, ať se ti vánočka podaří!
Čas přípravy
- cca 8 hodinkynutí těsta
- 45 minutpečení
- 60 minutchladnutí
Jak na to?
1
Kvásek, kokosové mléko, cukr, olej a citronovou kůru vymícháme dohladka.
2
Přidáme mouku se špetkou soli a v kuchyňském robotu vymísíme hladké těsto, které se odlepuje od stěn mísy. Může to trvat několik minut.
3
Těsto přemístíme do průhledné mísy, abychom mohli sledovat jeho vykynutí.
4
Necháme ho kynout na lince cca 6 hodin, dokud nezdvojnásobí objem.
5
Vykynuté těsto rozdělíme na 6 bochníčků, které necháme ještě pár minut kynout. Z bochníčků vytvarujeme prameny, z nichž upleteme vánočku.
6
Přeneseme ji na plech vystlaný papírem na pečení. Celý plech zabalíme do igelitu a vánočku necháme závěrečně kynout cca 3 hodiny.
7
Potřeme agávovým sirupem, případně rostlinným mlékem, a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na horní a dolní ohřev cca 45 minut do zhnědnutí.
8
Po upečení horkou vánočku ještě jednou potřeme agávovým sirupem nebo mlékem a necháme vychladnout.
Tip: Pokud nemáte kvásek, můžete místo něj použít 10 g sušeného droždí, které smícháte s moukou. Kynutí těsta v tom případě trvá 1,5 hodiny a ve formě ještě 30 minut.
Jestli recept vyzkoušíš, nezapomeň se se svým výtvorem pochlubit i ve skupině nebo na Instagramu, kde označíš náš profil a přidáš hashtag #fitshakerfamily.
V kuchyni se motám už odmalička. Mám množství zálib, ale vaření a hlavně pečení patří mezi ty nej. Vyžívám se ve "stajlovaní" a focení jídla. Mám prostě neustále potřebu umělecky se projevit, tak se to snažím skloubit. Rád píšu recepty a mám radost, když se lidem podaří a chutnají jim. Nejsem prototypem vysloveně zdravého strávníka, ale velmi mi záleží na tom, co jím. Vařím a peču hlavně rozmanitě, čerstvě a chutně. Domácí jídlo je pro mě základ. Nemusím moc restaurace, protože si většinou řeknu, že bych to uvařil lépe. Miluju kváskování. Je to pro mě taková malá forma relaxu. Člověk se při něm naučí hlavně trpělivosti. No, a samozřejmě, není nad voňavý čerstvý kváskový chleba. Věřím, že budu přínosem a zpestřením úžasné Fitshaker komunity. Najdeš mě i na Facebooku jako Muž v zástere.