Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Nevíš, co na oběd? Zkus tuto vege misku bohatou na bílkoviny

30 min
5 porcí
vege miska

Potřebujeme: 

  • 1-3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibuli
  • ½ hrnku tmavé rýže
  • ½ hrnku hnědé čočky
  • 2-3 hrnky vody
  • 2 lžíce sójové omáčky (např. Tamari)
  • 3 lžíce domácího medu
  • 2 lžičky chilli (vynecháme, pokud děláme recept pro děti)
  • 2 x 180 g bio tofu
  • 1 hrnek rajčatového pyré
  • 1 plechovku tmavých fazolí
  • oregano
  • bazalku
  • mořskou/himalájskou sůl
  • 2 avokáda
vege miska

Tento recept je bohatý na bílkoviny, ale co je důležitější, chutná velmi zajímavě. Pokud hledáš inspiraci na zdravé, lehké a uspokojující jídlo, právě jsi ho našla. Recept je rychlý, jednoduchý a ideální například jako rychlý oběd. :-)

Jak na to?

1

Čočku přes noc namočíme do vody. Pokud zapomeneme, můžeme ji namočit i ráno aspoň na pár hodin.

2

Na olivovém oleji osmažíme cibulku, ke které přidáme rýži, scezenou čočku a zalejeme vodou. Vaříme na mírném ohni, dokud se voda nevypaří. Trvá to cca 20-30 minut, je potřeba to hlídat.

3

Mezitím připravíme marinádu na tofu. Smícháme sójovou omáčku, 1 lžíci medu, 1 lžičku chilli a 2 lžíce olivového oleje.

4

Tofu nakrájené na kostky promícháme v připravené marinádě a necháme stát cca 20 minut.

5

K uvařené rýži a čočce přidáme rajčatové pyré, fazole, koření (oregano, bazalku, chilli), osolíme, osladíme zbylým medem (tedy max. 2 lžícemi) a ještě chvilku povaříme.

6

Mezitím na pánvi osmažíme marinované tofu (přibližně 5 minut).

7

Jídlo servírujeme s nakrájeným avokádem.

Tip: Pokud vynecháme chilli, můžeme tuto misku nabídnout i dětem. Fazole můžeme použít i uvařené.

Přeju dobrou chuť! :-)

Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.