Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Všeobecné
Cvičení
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Ovesné sušenky s mrkví, ořechy a kokosem

40 min
16 ks
ovesné sušenky

Potřebujeme: 

  • 1 středně velkou mrkev (75 g), jemně nastrouhanou (½ hrnku)
  • ½ lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
  • 100 g jemných ovesných vloček (1 hrnek)
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g sušeného kokosu (1 hrnek)
  • 1 lžičku mleté skořice
  • špetku jedlé sody
  • špetku soli
  • 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 3 lžíce domácího medu (volitelné)
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
ovesné sušenky

Ráda experimentuju se zdravými sladkostmi. Ovesné sušenky byly na mém seznamu už nějakou dobu a tento týden jsem se konečně dostala k receptu a první várka už je venku. Použila jsem směs ovesných vloček, mletých vlašských ořechů a strouhaného kokosu a okořenila jsem je trochou zázvoru a skořice. Jsou jemně slazené troškou medu, ale pokud chceš, nemusíš použít ani ten, protože ingredience podle mě vytvářejí dostatečnou sladkost.

Z trouby vychází tyto sušenky opravdu krásné a křupavé, ale po chvíli změknou. Můžeš je péct o něco déle, pokud chceš, aby byly křupavější. Opravdu miluju jemnou chuť těchto sušenek a věřím, že budou pro tebe a tvoji rodinu či blízké příjemnou pochoutkou.

Jak na to?

1

Předehřejeme troubu na 180 ˚C.

2

Plech vyložíme papírem na pečení.

3

Mrkev a zázvor oloupeme a najemno nastrouháme a odložíme.

4

Ve velké míse smícháme ovesné vločky, mleté vlašské ořechy, kokos, skořici, sodu a sůl.

5

Přidáme nastrouhanou mrkev a zázvor a dobře promícháme.

6

Jemně rozpustíme kokosový olej, vmícháme med a vanilku a přidáme k ostatním ingrediencím.

7

Všechno spolu dobře promícháme a necháme 10 minut odstát. Těsto by mělo být vlhké a husté konzistence.

8

Rukama ze směsi vytvoříme asi 16 kuliček (směs těsně přimáčkneme k sobě) a klademe na vyložený plech. Jemně stlačíme dlaní. Sušenky můžeme udělat ploché nebo více klenuté.

9

Pečeme 15-20 minut, dokud okraje a spodek nejsou zlatohnědé.

10

Necháme vychladnout a můžeme si je užívat.

zdravé ovesné sušenky

Příjemné mlsání!

Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.