Ráda experimentuju se zdravými sladkostmi. Ovesné sušenky byly na mém seznamu už nějakou dobu a tento týden jsem se konečně dostala k receptu a první várka už je venku. Použila jsem směs ovesných vloček, mletých vlašských ořechů a strouhaného kokosu a okořenila jsem je trochou zázvoru a skořice. Jsou jemně slazené troškou medu, ale pokud chceš, nemusíš použít ani ten, protože ingredience podle mě vytvářejí dostatečnou sladkost.
Z trouby vychází tyto sušenky opravdu krásné a křupavé, ale po chvíli změknou. Můžeš je péct o něco déle, pokud chceš, aby byly křupavější. Opravdu miluju jemnou chuť těchto sušenek a věřím, že budou pro tebe a tvoji rodinu či blízké příjemnou pochoutkou.
Jak na to?
1
Předehřejeme troubu na 180 ˚C.
2
Plech vyložíme papírem na pečení.
3
Mrkev a zázvor oloupeme a najemno nastrouháme a odložíme.
4
Ve velké míse smícháme ovesné vločky, mleté vlašské ořechy, kokos, skořici, sodu a sůl.
5
Přidáme nastrouhanou mrkev a zázvor a dobře promícháme.
6
Jemně rozpustíme kokosový olej, vmícháme med a vanilku a přidáme k ostatním ingrediencím.
7
Všechno spolu dobře promícháme a necháme 10 minut odstát. Těsto by mělo být vlhké a husté konzistence.
8
Rukama ze směsi vytvoříme asi 16 kuliček (směs těsně přimáčkneme k sobě) a klademe na vyložený plech. Jemně stlačíme dlaní. Sušenky můžeme udělat ploché nebo více klenuté.
9
Pečeme 15-20 minut, dokud okraje a spodek nejsou zlatohnědé.
10
Necháme vychladnout a můžeme si je užívat.
Příjemné mlsání!
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz