Máš malého prcka, který ti těžko vydrží sedět v kočárku? Potřebuješ ho něčím „namotivovat“, aby vydržel sedět? Samozřejmě ovoce a zeleninka je ta nej volba, ale pokud už bys chtěla sáhnout po křupkách a jiných kupovaných výrobcích pro kojence, tak to zkus raději jinak. Dopřej svému děťátku křoupání vyrobené s láskou. Několik inspirací najdeš v tomto článku. :-)
Recepty jsou vhodné pro dětičky od 1 roku. Pokud máš menšího jedlíka, můžeš zkusit ještě placky, které se nám osvědčily – vyrobíš je spojením rozmačkaného banánu, žloutku a jemných ovesných vloček a necháš upéct. Takovouto variantu můžeš nabídnout děťátku od 10 měsíců nebo když umí samo rozžvýkat větší kousky a má všechny suroviny zavedené v jídelníčku.
Teď si stačí jen vybrat, které křoupání zkusíš jako první. :-)
# 1: Jablečné tyčinky
Spojení jablek, špaldové mouky a voňavého koření. Tyto tyčinky si tvoji prcci zamilují. Jsou křupavé, sladké tak akorát a navíc můžeš do tvorby zapojit i děti. Pokud tedy máš náladu na uklízení a pořádnou dávku trpělivosti. Děťátko to jistě ocení :-).
Vhodné od: 1 roku
Doba přípravy: 30 min
Doba chlazení: 1 hod
Doba pečení: 20 min
Co budeme potřebovat na 60 ks?
Potřebujeme:
- 400 g nastrouhaných jablek
- 400 g hladké špaldové mouky
- 200 g kvalitního másla
- 12 g kypřicího prášku bez fosfátů
- 1-2 lžíce domácího medu
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 vajíčko na potření
Jak na to?
1
Jablka oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Zbavíme přebytečné šťávy (některá jablka jsou velmi šťavnatá a těsto by nemuselo mít dobrou konzistenci, kdybychom ji nechali).
2
Přidáme mouku, změklé máslo, kypřicí prášek, med a skořici.
3
Všechno spolu dobře promícháme a vypracujeme vláčné těsto.
4
Těsto dáme do misky a vložíme na 1 hodinu do ledničky.
5
Když je těsto odleželé, rozdělíme ho na 4 části.
6
Pracovní vál dobře pomoučíme, protože těsto trochu lepí.
7
Každou část postupně vyválíme na tloušťku cca 1 cm a nakrájíme na tyčinky, které klademe na papír na pečení.
8
Tyčinky potřeme vajíčkem.
9
Takto připravené tyčinky vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme cca 20 minut.
# 2: Domácí špaldové piškotky
Zapomeň na kupované piškoty. Doma si můžeš vyrobit vlastní, kde přesně víš, co do nich zamícháš, a budou obsahovat i jednu vzácnou ingredienci navíc – maminčinu lásku. Nabídnout je můžeš na cestách takto samotné, případně na přesnídávku nebo svačinu k domácí výživě nebo bílému jogurtu.
Vhodné od: 1 roku
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 8-10 minut
Co budeme potřebovat na cca 60 ks?
Potřebujeme:
- 2 vajíčka
- 1 lžíci domácího medu
- 3 lžíce studené vody
- 4 vrchovaté lžíce hladké špaldové mouky
Jak na to?
1
Žloutky oddělíme od bílků.
2
Do mixéru vložíme žloutky, med a vodu. Vymixujeme do pěny.
3
Přelejeme do misky a přidáme mouku. Prosejeme ji, aby byla nadýchanější. Promícháme.
4
Z bílků vypracujeme tuhý sníh a zapracujeme do těsta.
5
Na plech dáme papír na pečení. Polévkovou lžící naplníme sáček na pečení (já jsem použila igelitový sáček a odstřihla špičku) a děláme malé kopečky.
6
Takto připravené piškoty vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 8-10 minut.
# 3: Ovocno-ovesné tyčinky
Kupované müsli tyčinky mají málokdy uspokojivé složení. A navíc když chystáme dobrotu pro dětičky, chceme si přece být jistí, že do ní vložíme jen to nejlepší a žádný palmový tuk nebo konzervační látky. Vyrobit domácí tyčinky není žádná věda a tyto chutnají opravdu do-ko-na-le. PS: Nezapomeň si vzít na cesty tyčinku i pro sebe, neboť i ty si ji zasloužíš. :-)
Vhodné od: 1,5 roku
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 30 minut
Co budeme potřebovat na 12 ks?
Potřebujeme:
- 20 g kvalitního másla
- 1,5 banánu
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1/2 hrnku vlašských ořechů, příp. mandlí (můžeme zkusit i kokos, pokud chceme verzi pro 1leté děťátko)
- 1/2 hrnku sušených švestek
- 1 lžíci mleté skořice
- špetku mořské/himalájské soli
Jak na to?
1
Troubu vyhřejeme na 180 °C.
2
Máslo necháme rozpustit a banán rozmačkáme vidličkou.
3
V misce smícháme vločky, nadrobno nasekané ořechy a švestky, skořici a sůl.
4
Přidáme banán a máslo.
5
Dobře zamícháme a dáme v souvislé vrstvě na malý plech vyložený papírem. Plát by měl být v tloušťce klasických müsli tyčinek.
6
Pečeme 30 minut. Necháme vychladnout a nakrájíme tyčinky.
Tip: Tyčinky můžeme i zamrazit. Pro starší dětičky od 2 let můžeme přidat i kousky kvalitní hořké čokolády.
Recepty pocházejí z naší knížky pro dětičky – Zdraví papkáči, která obsahuje více než 100 receptů na dobroty pro prcky a variace pro celou rodinu. Nech se inspirovat a skvělou chuť ;-).
Miluju poctivé věci, nechávám se inspirovat šikovnými lidmi a bavím se knihami, vařením a dalšími maličkostmi, které každý den přináší. Dělám věci, které mi přinášejí radost, a ty ostatní omezuji na minimum. :-) Jsem velkým fanouškem dobrého jídla, kvalitních potravin, pozitivního myšlení a všeho zdravého. A myšlenky z těchto oblastí s vámi budu ráda sdílet.