I jednoduché bezmasé jídlo může být velkou pochoutkou. Perfektní podzimní jídlo nebo sváteční příloha, která potěší vegetariány, vegany i všežravce. 😊 Křupavé houby, restované s tymiánem, se uhnízdí na krémové dýni, naplněné karamelizovanou šalotkou a olivovým olejem.
Jak na to?
1
Předehřejeme si troubu na 220 °C. Plech vyložíme papírem na pečení.
2
Oškrábeme a nakrájíme dýni na měsíčky. Uložíme na plech a pokapeme olivovým olejem, aby se obalila ze všech stran. Posypeme mořskou solí. Pečeme 35–45 minut, dokud nezměkne a nezačne hnědnout.
3
Na velké pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a na středním plameni orestujeme šalotky. Často mícháme, dokud šalotka není zlatavá a křupavá.
4
Jen co je šalotka hotová, odstraníme ji ze zdroje tepla. Přeložíme do malé mísy, olej necháme na pánvi.
5
Když je dýně upečená, přemístíme ji do misky, přidáme ¼ lžičky mořské soli a lžičku nebo dvě šalotkového oleje. Kaši můžeme rozmixovat mixérem nebo rozdrtit vidličkou nebo drtičem, až dokud nebude hladká. Přimícháme většinu křupavé šalotky. Podle chuti přidáme víc soli.
6
Umyjeme a vysušíme houby a nakrájíme je na tenké kousky.
7
Přidáme další lžíci oleje a lístky tymiánu na pánev. Změníme teplotu na střední a asi minutu necháme olej zahřívat. Potom přidáme houby a posypeme mořskou solí.
8
Necháme houby restovat, dokud nezačnou měnit barvu na zlatohnědou a nezačnou být trochu křupavé na okrajích, občas promícháme, aby byly opečené z obou stran. Jen co jsou obě strany jemné, šťavnaté a křupavě hnědé, odstraníme je ze zdroje tepla.
9
Křupavé houby poukládáme na dýňovou kaši. Ozdobíme zbylým tymiánem.
Výživové hodnoty na 1 porci:
233 kcal
982 kJ
T:
6 g
B:
8 g
S:
36 g
V:
15 g
Dobrou chuť! 😊
Na Mikuláše budeme naše premium členy obdarovávat novým e-bookem se 44 recepty nejen na Vánoce. Staň se naším členem ještě dnes i ty a tento dárek pošleme i tobě. 😊
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz