Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Pečená dýňová kaše s houbami, výborná i pro vegany

45 min
4 porce
dýňová kaše

Potřebujeme: 

  • Pečená dýňová kaše
  • 1 větší dýni (přibližně 1,5 až 2kilovou)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ¼ lžičky mořské/himalájské soli
  • 2 šalotky nakrájené na kousky
  • --
  • Křupavé houby
  • 250 g hub (žampionů, hlívy...)
  • 1 lžíci čerstvých lístků tymiánu
  • 1 lžíci olivového oleje
  • pepř a sůl podle chuti
dýňová kaše

I jednoduché bezmasé jídlo může být velkou pochoutkou. Perfektní podzimní jídlo nebo sváteční příloha, která potěší vegetariány, vegany i všežravce. 😊 Křupavé houby, restované s tymiánem, se uhnízdí na krémové dýni, naplněné karamelizovanou šalotkou a olivovým olejem.

Jak na to?

1

Předehřejeme si troubu na 220 °C. Plech vyložíme papírem na pečení.

2

Oškrábeme a nakrájíme dýni na měsíčky. Uložíme na plech a pokapeme olivovým olejem, aby se obalila ze všech stran. Posypeme mořskou solí. Pečeme 35–45 minut, dokud nezměkne a nezačne hnědnout.

3

Na velké pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a na středním plameni orestujeme šalotky. Často mícháme, dokud šalotka není zlatavá a křupavá.

4

Jen co je šalotka hotová, odstraníme ji ze zdroje tepla. Přeložíme do malé mísy, olej necháme na pánvi.

5

Když je dýně upečená, přemístíme ji do misky, přidáme ¼ lžičky mořské soli a lžičku nebo dvě šalotkového oleje. Kaši můžeme rozmixovat mixérem nebo rozdrtit vidličkou nebo drtičem, až dokud nebude hladká. Přimícháme většinu křupavé šalotky. Podle chuti přidáme víc soli.

6

Umyjeme a vysušíme houby a nakrájíme je na tenké kousky.

7

Přidáme další lžíci oleje a lístky tymiánu na pánev. Změníme teplotu na střední a asi minutu necháme olej zahřívat. Potom přidáme houby a posypeme mořskou solí.

8

Necháme houby restovat, dokud nezačnou měnit barvu na zlatohnědou a nezačnou být trochu křupavé na okrajích, občas promícháme, aby byly opečené z obou stran. Jen co jsou obě strany jemné, šťavnaté a křupavě hnědé, odstraníme je ze zdroje tepla.

9

Křupavé houby poukládáme na dýňovou kaši. Ozdobíme zbylým tymiánem.

Výživové hodnoty na 1 porci:

233 kcal

982 kJ

T:

6 g

B:

8 g

S:

36 g

V:

15 g

recept dýňová kaše

Dobrou chuť! 😊

Na Mikuláše budeme naše premium členy obdarovávat novým e-bookem se 44 recepty nejen na Vánoce. Staň se naším členem ještě dnes i ty a tento dárek pošleme i tobě. 😊

dárek pro tebe
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.