Tento recept mám velmi ráda, a to hned z několika důvodů. Rybu společně se zeleninou pečeme na jednom plechu, čímž ušpiníme méně nádobí, a zároveň se v troubě chutě pěkně propojí. Sumec je plný bílkovin, navíc nemá šupiny. A pokud si sumečka afrického koupíš jako hotový filet, nemusíš dělat už vůbec nic, jen rybu omýt a ochutit.
Jak na to?
1
Nejprve si připravíme plech, ve kterém budeme jídlo péct. Dno plechu potřeme 2 lžícemi olivového oleje, aby se zelenina nepřipekla.
2
Očistíme mrkev, petržel a brambory. Pomocí škrabky na brambory nebo jiným kráječem připravíme tenké zeleninové plátky. Ty poklademe na dno plechu a osolíme.
3
Sumce omyjeme, papírovou utěrkou osušíme a položíme na zeleninu.
4
Potřeme ho dalšími 2 lžícemi olivového oleje, pokapeme šťávou z 1/2 citronu, posypeme sušeným estragonem a osolíme.
5
Celý plech posypeme lístky čerstvé meduňky, která rybu krásně rozvoní. Sumečka poklademe plátky z druhé poloviny citronu.
6
Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C cca 25-30 minut. Plech zakryjeme papírem na pečení, aby se ryba nevysušila, ale zůstala šťavnatá.
Tip. č.1: Recept je skvělý už i pro nejmenší děti od 1 roku, sumeček se z ryb smí podávat mezi prvními, už asi od 10 měsíců.
Tip č.2: Kromě mrkve, petržele a brambor můžeme použít i celer či batáty. Udělej si to podle svých vlastních preferencí.
Výživové hodnoty na 1 porci:
555 kcal
2333 kJ
T:
24 g
B:
33 g
S:
48 g
V:
11 g
Dobrou chuť! :-)
Jmenuju se Viki a jsem fotografka a blogerka. Mým největším hobby je kromě jógy a cvičení vaření/pečení a focení, takže Fitshaker je pro mě super místem, kde to všechno můžu zrealizovat a podělit se s vámi o recepty nebo tipy z kuchyně. Miluji zdravé vaření, kvalitní sezónní suroviny, ráda podporuji domácí dodavatele a výrobce potravin a snažím se vytvářet chutné a výživné recepty. Jídlo je důležitou součástí našeho života a, jak se říká, jsme to, co jíme, takže by nám na tom mělo záležet. :-) Můj Instagram @viktoria.janov