Všechny
Recepty
Zdraví
Všeobecné
Stravování
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Rychlý recept plný bílkovin: Pečený sumec se zeleninovými plátky

40 min
3 porce
sumec se zeleninovými plátky

Potřebujeme: 

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 velké mrkve
  • 3 petržele
  • 3 větší brambory
  • mořskou/himalájskou sůl
  • 500 g (filet) čerstvého afrického sumce – koupíš např. ve farmářském obchodě nebo v Lidlu
  • 1 citron
  • sušený estragon
  • pár lístků čerstvé meduňky
sumec se zeleninovými plátky

Tento recept mám velmi ráda, a to hned z několika důvodů. Rybu společně se zeleninou pečeme na jednom plechu, čímž ušpiníme méně nádobí, a zároveň se v troubě chutě pěkně propojí. Sumec je plný bílkovin, navíc nemá šupiny. A pokud si sumečka afrického koupíš jako hotový filet, nemusíš dělat už vůbec nic, jen rybu omýt a ochutit.

Jak na to?

1

Nejprve si připravíme plech, ve kterém budeme jídlo péct. Dno plechu potřeme 2 lžícemi olivového oleje, aby se zelenina nepřipekla.

2

Očistíme mrkev, petržel a brambory. Pomocí škrabky na brambory nebo jiným kráječem připravíme tenké zeleninové plátky. Ty poklademe na dno plechu a osolíme.

3

Sumce omyjeme, papírovou utěrkou osušíme a položíme na zeleninu.

4

Potřeme ho dalšími 2 lžícemi olivového oleje, pokapeme šťávou z 1/2 citronu, posypeme sušeným estragonem a osolíme.

5

Celý plech posypeme lístky čerstvé meduňky, která rybu krásně rozvoní. Sumečka poklademe plátky z druhé poloviny citronu.

6

Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C cca 25-30 minut. Plech zakryjeme papírem na pečení, aby se ryba nevysušila, ale zůstala šťavnatá.

Tip. č.1: Recept je skvělý už i pro nejmenší děti od 1 roku, sumeček se z ryb smí podávat mezi prvními, už asi od 10 měsíců.

Tip č.2: Kromě mrkve, petržele a brambor můžeme použít i celer či batáty. Udělej si to podle svých vlastních preferencí.

Výživové hodnoty na 1 porci:

555 kcal

2333 kJ

T:

24 g

B:

33 g

S:

48 g

V:

11 g

Dobrou chuť! :-)

Fotka autora
Viktória Janov
Redaktorka ve Fitshakeru

Jmenuju se Viki a jsem fotografka a blogerka. Mým největším hobby je kromě jógy a cvičení vaření/pečení a focení, takže Fitshaker je pro mě super místem, kde to všechno můžu zrealizovat a podělit se s vámi o recepty nebo tipy z kuchyně. Miluji zdravé vaření, kvalitní sezónní suroviny, ráda podporuji domácí dodavatele a výrobce potravin a snažím se vytvářet chutné a výživné recepty. Jídlo je důležitou součástí našeho života a, jak se říká, jsme to, co jíme, takže by nám na tom mělo záležet. :-) Můj Instagram @viktoria.janov

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.