Je možné, že znáš makový závin s ovocem. Já jsem to teď udělala opačně, tedy ovocný závin s mákem. Použila jsem švestky, které jsou v tomto období hit. A protože jsem je nejdřív podusila, závin se nepotrhal a zůstal krásně celý. Místo cukru jsem použila med. Kalorické hodnoty jsou celkem přívětivé, takže si tento závin klidně můžeš dopřát například místo svačiny. 😉
Jak na to?
1
Mouku smícháme s kypřicím práškem. Přidáme změklé máslo, jogurt a vajíčko.
2
Vypracujeme těsto, které necháme 30 minut odležet v lednici.
3
Mezitím uděláme náplň. Vypeckované švestky nakrájíme na menší kousky.
4
Vysypeme na pánev, přidáme med, promícháme a přivedeme k varu.
5
Švestky pustí šťávu, tak je na mírném ohni dusíme, aby se šťáva trochu odpařila.
6
Když jsou švestky udušené, přelijeme je do mísy, přidáme mák a strouhanou citronovou kůru. Necháme vychladnout.
7
Těsto vyndáme z lednice a na pomoučeném válu ho natenko vyválíme.
8
Pokapeme rozpuštěným máslem a potřeme vychladlou švestkovou náplní.
9
Závin na krajích přeložíme, aby náplň nevytekla, a zatočíme do rolády.
10
Nakonec závin přeložíme na plech s papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vajíčkem a popícháme vidličkou.
11
Takto připravený závin vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme cca 30 minut.
Výživové hodnoty na 1 porci (cca 80 g):
242 kcal
1018 kJ
T:
14 g
B:
6 g
S:
22 g
V:
5 g
Přejeme ti, aby sis tuto super kombinaci příjemně vychutnala! 😊
Spoustu skvělých receptů najdeš i na našem blogu:
Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.