Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Švestkovo-makový závin: tip na super svačinu nebo zákusek ke kávě

80 min
20 porcí
makový závin

Potřebujeme: 

  • Na těsto:
  • 280 g hladké špaldové mouky
  • ½ sáčku kypřicího prášku bez fosfátů
  • 125 g kvalitního másla + trochu na pokapání těsta
  • 70 g bílého jogurtu
  • 1 vajíčko
  • Na náplň:
  • 600 g očištěných švestek
  • 130 g domácího medu
  • 300 g mletého máku
  • kůru z 1 bio citronu
  • 50 g rozpuštěného másla
  • vajíčko na potření
makový závin

Je možné, že znáš makový závin s ovocem. Já jsem to teď udělala opačně, tedy ovocný závin s mákem. Použila jsem švestky, které jsou v tomto období hit. A protože jsem je nejdřív podusila, závin se nepotrhal a zůstal krásně celý. Místo cukru jsem použila med. Kalorické hodnoty jsou celkem přívětivé, takže si tento závin klidně můžeš dopřát například místo svačiny. 😉

Jak na to?

1

Mouku smícháme s kypřicím práškem. Přidáme změklé máslo, jogurt a vajíčko.

2

Vypracujeme těsto, které necháme 30 minut odležet v lednici.

3

Mezitím uděláme náplň. Vypeckované švestky nakrájíme na menší kousky.

4

Vysypeme na pánev, přidáme med, promícháme a přivedeme k varu.

5

Švestky pustí šťávu, tak je na mírném ohni dusíme, aby se šťáva trochu odpařila.

6

Když jsou švestky udušené, přelijeme je do mísy, přidáme mák a strouhanou citronovou kůru. Necháme vychladnout.

7

Těsto vyndáme z lednice a na pomoučeném válu ho natenko vyválíme.

8

Pokapeme rozpuštěným máslem a potřeme vychladlou švestkovou náplní.

9

Závin na krajích přeložíme, aby náplň nevytekla, a zatočíme do rolády.

10

Nakonec závin přeložíme na plech s papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vajíčkem a popícháme vidličkou.

11

Takto připravený závin vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme cca 30 minut.

Výživové hodnoty na 1 porci (cca 80 g):

242 kcal

1018 kJ

T:

14 g

B:

6 g

S:

22 g

V:

5 g

makovo svestkovy zavin

Přejeme ti, aby sis tuto super kombinaci příjemně vychutnala! 😊

Spoustu skvělých receptů najdeš i na našem blogu:

pečení zdravě
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktorka ve Fitshakeru

Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.