Všechny

Tip na velikonoční pečení: malinová roláda s nízkým obsahem kalorií a bohatá na bílkoviny

Velikonoční
20. jún 2022
Simona Kollárová
40 min
20 porcí
malinová roláda
Potřebujeme:
  • Na těsto:
  • 5 vajíček
  • špetku mořské/himalájské soli
  • 50 g hladké špaldové mouky
  • 50 g syrovátkového vanilkového proteinu
  • 50 ml vody
  • Na krém:
  • 140 g termizovaného tvarohu (já jsem použila nízkotučný)
  • 250 g jemného hrudkovitého tvarohu
  • 15 g lyofilizovaných malin
  • špetku stévie (nebo 1 lžíci mletého třtinového cukru)
  • 50 g domácího džemu (malinový, rybízový)
  • Na čoko polevu:
  • 80 g kvalitní bílé čokolády
  • 20 ml plnotučného mléka
  • 5 g BIO strouhaného kokosu

Úžasná kombinace malin a jemného vanilkového těsta s parádní dávkou bílkovin, které tě zasytí na dlouhou dobu. S takovýmto dezertem se opravdu nebudeš muset obávat, že bys během svátků přibrala. 😉

Jak na to?
1
Rozehřejeme troubu na 160°C.
2
Bílky oddělíme od žloutků.
3
Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh.
4
Žloutky smícháme s přesátou moukou, proteinem a vodou.
5
K této směsi opatrně přimícháme sníh z bílků.
6
Vzniklé těsto nalejeme na plech o rozměru cca 35 x 40 cm vyložený papírem na pečení, roztáhneme ho do stran a uhladíme.
7
Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 10 minut.
8
Upečené těsto necháme po vytažení z trouby pár minut venku a ještě teplé ho srolujeme pomocí utěrky.
9
Srolované ho necháme i vychladnout.
10
Mezitím umícháme krém z termizovaného tvarohu a jemně hrudkovitého tvarohu, které smícháme společně s rozmixovanými lyofilizovanými malinami.
11
Krém můžeme dosladit stévií, případně třtinovým cukrem.
12
Roládu pomalu rozbalíme a potřeme džemem, na který následně natřeme krém.
13
Roládu následně srolujeme a dáme ztuhnout do ledničky.
14
Mezitím rozpustíme ve vodní lázni bílou čokoládu, do které následně přimícháme mléko.
15
Vzniklou polevu z bílé čokolády rozetřeme na ztuhlou roládu a následně můžeme dozdobit kokosem či zbytkem lyofilizovaných malin.
malinová roláda recept
ovocna rolada recept

Tip: U tvarohu je to na tobě, jestli zvolíš jemný roztíratelný nebo hrudkovitý, avšak výslednou kombinaci si už musíš přizpůsobit. Já na roládu používám jemně hrudkovitý tvaroh zn. Pilos, bývá v takovém modrém obalu a má 2,8 % tuku. Píšu to proto, že se s ním na podobné náplně nejlépe pracuje, protože je hustější než roztíratelný, ale ne až tak hustý a suchý, jako bývá klasický hrudkovitý. 😊

Simona Kollárová
Redaktorka ve Fitshakeru
Mojí životní filozofií je žít v harmonii mysli, těla a duše. Jsem absolutní milovník jídla, které by z mého pohledu mělo být vždy vyvážené, nutričně bohaté a připravené z těch nejkvalitnějších surovin. Vysoká kvalita vždy neznamená i vysokou cenu, stejně jako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mým prostředkem, jak vypnout. Fascinuje mě, co všechno tělo dokáže, kolik síly v sobě ukrývá. Co dáte, to se vám vrátí, a u vašeho těla to platí dvojnásobně. Věřím, že moje články vám budou pomáhat při hledání vašich vlastních odpovědí a moje recepty obohatí vaši kuchyni. Jestli máte radši Instagram, můžete mě sledovat jako @foodistheroot.

Kategorie

VelikonočníReceptyFitness dezertyNízkokalorickéRecepty s proteinem