Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Víš, proč se jí říká protizánětlivá polévka? Ano, obsahuje kurkumu, skořici i česnek!

90 min
8 porcí
protizápalová polievka

Potřebujeme: 

  • 1 šálek hnědé čočky
  • 2 lžíce olivového oleje (nebo másla Ghee)
  • 1 cibule
  • 2 velké batáty
  • 4 větší mrkve
  • 2 petržele
  • 1 větší červená paprika
  • 6 stroužků česneku (nakrájených nebo nastrouhaných)
  • asi 3 litry vody
  • mořská/himalájská sůl (množství podle chuti)
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky kurkumy nebo kari
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mleté papriky
  • chilli (podle vlastní chuti)
  • 2–3 hrsti čerstvého špenátu
  • šťáva z ½ citronu
protizápalová polievka

Přípravu této chutné a zdravé polévky je dobré začít ráno, protože se vaří minimálně 4 hodiny. Má protizánětlivé a čisticí účinky. Je jako zubní kartáček pro tvé vnitřnosti. Stojí za to věnovat jí čas. Odměnou ti bude pestrá paleta rozmanitých chutí, které povzbudí tvé tělo i duši.

Během vaření provoní polévka celý tvůj domov nebo byt a nastartuje tvé chuťové buňky.

Pojď si ji se mnou připravit! :-)

Jak na to?

1

Čočku večer před vařením namočíme.

2

Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky.

3

Ve velkém 5litrovém hrnci osmažíme na oleji cibuli, poté přidáme nakrájenou zeleninu, česnek a namočenou čočku. Zalijeme vodou.

4

Vaříme na mírném ohni minimálně 2 hodiny. Dlouhé vaření uvolní zdravé složky ze surovin a zvýrazní samotnou chuť polévky.

5

Jakmile je vše uvařené, polovinu zeleniny rozmixujeme na kaši a přidáme zpět do polévky. Vaříme dalších 30 minut.

6

Osolíme, opepříme, nakonec přidáme listy špenátu a polévku odstavíme. Pokapeme citronovou šťávou podle chuti.

7

Podáváme s bílým jogurtem, zakysanou smetanou nebo čerstvými bylinkami.

Výživové hodnoty na 1 porci:

190 kcal

798 kJ

T:

1 g

B:

9 g

S:

35 g

V:

5 g

Zdravá parta koření, která nám pomáhá čistit tělo:

  • Česnek: Je jednou z nejstarších léčivých potravin na naší planetě. Česnek snižuje hladinu cholesterolu. Pokud chceš zhubnout, měla bys česnek zařadit do svého jídelníčku. Největší účinek má mletý nebo nakrájený česnek, přidaný k nějakému pokrmu. Konzumace čerstvého česneku však může dráždit žaludek.
  • Skořice: Má schopnost snižovat hladinu cukru v krvi, je silným antioxidantem a působí antibakteriálně. Skořice je pro náš trávicí systém skutečně přínosná. Funguje jako lék proti nadýmání, zmírňuje nevolnost a oslabuje chuť k jídlu.
  • Kurkuma: Působí protizánětlivě, snižuje hladinu cholesterolu a má silné antioxidační vlastnosti. Kurkuma obsahuje látku (kurkumin), která bojuje proti škodlivým oxidačním látkám způsobujícím stárnutí organismu. Má výbornou chuť, krásnou barvu a skvěle se hodí k očistným detoxikačním kúrám.
  • Kmín: Chuť kmínu je velmi specifická a ne každému sedí. Kromě toho, že zvýrazňuje chuť pokrmu, zlepšuje trávení, zmírňuje nevolnost a nadýmání. Pomáhá při snižování cholesterolu a pozitivně ovlivňuje hladinu cukru v krvi.
čočka spenát mrkev
 
do hrnce dáme cocku a zeleninu
 
polevka
protizápalová polevka

📖 Objevte zdravé a chutné recepty s Fitshaker v kuchyni! 🍽️

Hledáte inspiraci na zdravé vaření? Naše kniha Fitshaker v kuchyni přináší množství jednoduchých a výživných receptů pro celou rodinu.

Ať už jste začátečník nebo zkušený kuchař, určitě si najdete to své.

➡️ Dostupná na Fitshaker e-shopu již nyní!

Pořiďte si ji ještě dnes a zpříjemněte si vaření. Vařte zdravěji, chutněji a s radostí!

Fitshaker kniha
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.