Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Všeobecné
Cvičení
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Ciť se doma chvíli jako na salaši! Recept na brynzový demikát

20 min
2 porce
brynzový demikát

Potřebujeme: 

  • 290 g brambor
  • 1 menší cibuli (příp. 2–3 jarní cibulky)
  • cca 50 g kvalitní slaniny
  • 100 ml kvalitního plnotučného mléka
  • 150 g 100% ovčí brynzy
  • 100 g zakysané smetany (18 % tuku)
  • mořskou/himalájskou sůl
  • mletý černý pepř
  • pažitku
brynzový demikát

Protože travička ještě stále roste a ovečky se dále pasou na pastvinách, je stále dostupná kvalitní brynza. Můžeš si z ní udělat například tento nutričně nabitý demikát, který je rychlý, zasytí a určitě si na něm „pošmákne“ každý milovník slovenské kuchyně.

Doporučuju ti koupit si brynzu ze salaše, která obsahuje množství kvalitních bílkovin a tuků.

Jak na to:

1

Oškrábané a na kostky nakrájené brambory dáme vařit do vody. Použij jen tolik vody, aby byly brambory ponořené.

2

Uvařené brambory zcedíme a necháme vychladnout. Zatímco chladnou, osmažíme slaninu. Osmaženou slaninu odložíme stranou a na stejné pánvi osmažíme najemno nakrájenou cibulku.

3

K vychladlým bramborám přidáme mléko a brynzu smíchanou se zakysanou smetanou. V této fázi můžeme přidat i osmaženou cibulku.

4

Všechno společně rozmixujeme ponorným mixérem. Je důležité, aby všechny ingredience měly přibližně stejnou teplotu.

5

Rozmixovanou směs přivedeme k varu a necháme asi minutu probublat.

6

Po odstavení z hořáku ji osolíme, přidáme pepř podle chuti a servírujeme.

7

Demikát podáváme posypaný čerstvou pažitkou a opečenou slaninkou.

TIP: Místo vody můžeš použít vývar a uvařit brambory v něm. Demikát získá lepší chuť.

Výživové hodnoty na 1 porci:

618 kcal

2597 kJ

T:

40 g

B:

25 g

S:

38 g

V:

5 g

 
brynza recept
 
polévka

Věřím, že si na tomto jídle výborně pochutnáš 😊.

Teď navíc při zakoupení ročního členství získáváš jako dárek naši fantastickou kuchařskou knihu plnou inspirativních zdravých receptů. Přečti si, jaké další benefity na tebe jako premium člena čekají 🤩.

Z fitka do kuchyne
Fotka autora
Simona Kollárová
Redaktorka ve Fitshakeru

Mojí životní filozofií je žít v harmonii mysli, těla a duše. Jsem absolutní milovník jídla, které by z mého pohledu mělo být vždy vyvážené, nutričně bohaté a připravené z těch nejkvalitnějších surovin. Vysoká kvalita vždy neznamená i vysokou cenu, stejně jako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mým prostředkem, jak vypnout. Fascinuje mě, co všechno tělo dokáže, kolik síly v sobě ukrývá. Co dáte, to se vám vrátí, a u vašeho těla to platí dvojnásobně. Věřím, že moje články vám budou pomáhat při hledání vašich vlastních odpovědí a moje recepty obohatí vaši kuchyni. Jestli máte radši Instagram, můžete mě sledovat jako @foodistheroot.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.