Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Cvičení
Všeobecné
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Jemná cuketová bábovka s čokoládou a marmeládou

60 min
16 porcí
cuketová bábovka

Potřebujeme: 

  • máslo nebo tuk na vymaštění formy na bábovku
  • 1 a ½ hrnku špaldové polohrubé mouky + na vysypání formy
  • 2 vajíčka
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • ½ hrnku olivového oleje (nebo jiného rostlinného)
  • ¼ hrnku řeckého jogurtu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžičku jedlé sody
  • ½ lžičky soli (příp. podle chuti)
  • 1 a ½ hrnku strouhané cukety (příp. 1 středně velkou cuketu)
  • 1 hrnek hořké čokolády nakrájené na malé kostky
  • 5-6 lžic kvalitní marmelády
cuketová bábovka

Nabízím ti další tip, jak naplno využít cuketu. Pokud nejsi jejím fanouškem, nemusíš se bát, cítit ji tam rozhodně nebudeš. Stejně jako banány nebo dýně je i cuketa vynikající na pečení, protože dodává pečivu potřebnou vlhkost. Proto pokud přidáš do koláče cuketu, můžeš si být jistá, že nebude suchý, ale naopak bude nadýchaný a jemný. Mně a mojí rodině bábovka chutnala až tak, že jsem musela udělat druhou, abych ji mohla nafotit.

Jak na to?

1

Troubu předehřejeme na 175 ˚C. Formu na bábovku vymastíme a vysypeme moukou.

2

Do velké mísy přidáme vajíčka, cukr, olej, jogurt, vanilkový extrakt a mícháme, dokud není směs hladká a hedvábná.

3

Přidáme mouku, jedlou sodu a sůl a mícháme, dokud se směs nespojí. Těsto je v této fázi tužší, aby zvládlo vlhkost z cukety.

4

Přidáme cuketu a mícháme, dokud se nespojí. Je důležité, abyste cuketu před přidáním vyždímali v papírových utěrkách, jinak by mohlo dojít k uvolnění příliš velkého množství vody. Při pečení to může způsobit, že těsto bude příliš vlhké.

5

Nakonec přidáme čokoládu.

6

Polovinu těsta nalejeme do formy. Lžící potom do těsta přidáme marmeládu a vidličkou jemně promícháme, aby se dostala hlouběji do těsta. Potom přidáme druhou část těsta a pečeme 40-45 minut nebo dokud není bábovka pěkně hnědá a uvnitř upečená.

Tip: Kdo má rád extra čokoládovou bábovku, může si ji připravit s přidáním kakaa. Dělali jsme i tuto verzi a byla vynikající. Marmeláda a tmavá čokoláda, to je neodolatelná kombinace.

Nech si chutnat. :-)!

Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.