Nabízím ti další tip, jak naplno využít cuketu. Pokud nejsi jejím fanouškem, nemusíš se bát, cítit ji tam rozhodně nebudeš. Stejně jako banány nebo dýně je i cuketa vynikající na pečení, protože dodává pečivu potřebnou vlhkost. Proto pokud přidáš do koláče cuketu, můžeš si být jistá, že nebude suchý, ale naopak bude nadýchaný a jemný. Mně a mojí rodině bábovka chutnala až tak, že jsem musela udělat druhou, abych ji mohla nafotit.
Jak na to?
1
Troubu předehřejeme na 175 ˚C. Formu na bábovku vymastíme a vysypeme moukou.
2
Do velké mísy přidáme vajíčka, cukr, olej, jogurt, vanilkový extrakt a mícháme, dokud není směs hladká a hedvábná.
3
Přidáme mouku, jedlou sodu a sůl a mícháme, dokud se směs nespojí. Těsto je v této fázi tužší, aby zvládlo vlhkost z cukety.
4
Přidáme cuketu a mícháme, dokud se nespojí. Je důležité, abyste cuketu před přidáním vyždímali v papírových utěrkách, jinak by mohlo dojít k uvolnění příliš velkého množství vody. Při pečení to může způsobit, že těsto bude příliš vlhké.
5
Nakonec přidáme čokoládu.
6
Polovinu těsta nalejeme do formy. Lžící potom do těsta přidáme marmeládu a vidličkou jemně promícháme, aby se dostala hlouběji do těsta. Potom přidáme druhou část těsta a pečeme 40-45 minut nebo dokud není bábovka pěkně hnědá a uvnitř upečená.
Tip: Kdo má rád extra čokoládovou bábovku, může si ji připravit s přidáním kakaa. Dělali jsme i tuto verzi a byla vynikající. Marmeláda a tmavá čokoláda, to je neodolatelná kombinace.
Výživové hodnoty na 1 ks:
234 kcal
986 kJ
T:
11 g
B:
4 g
S:
27 g
V:
2 g
Nech si chutnat. :-)!
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz