Jemná cuketová bábovka s čokoládou a marmeládou
60 min
16 porcí

Nabízím ti další tip, jak naplno využít cuketu. Pokud nejsi jejím fanouškem, nemusíš se bát, cítit ji tam rozhodně nebudeš. Stejně jako banány nebo dýně je i cuketa vynikající na pečení, protože dodává pečivu potřebnou vlhkost. Proto pokud přidáš do koláče cuketu, můžeš si být jistá, že nebude suchý, ale naopak bude nadýchaný a jemný. Mně a mojí rodině bábovka chutnala až tak, že jsem musela udělat druhou, abych ji mohla nafotit.
Jak na to?
1
Troubu předehřejeme na 175 ˚C. Formu na bábovku vymastíme a vysypeme moukou.
2
Do velké mísy přidáme vajíčka, cukr, olej, jogurt, vanilkový extrakt a mícháme, dokud není směs hladká a hedvábná.
3
Přidáme mouku, jedlou sodu a sůl a mícháme, dokud se směs nespojí. Těsto je v této fázi tužší, aby zvládlo vlhkost z cukety.
4
Přidáme cuketu a mícháme, dokud se nespojí. Je důležité, abyste cuketu před přidáním vyždímali v papírových utěrkách, jinak by mohlo dojít k uvolnění příliš velkého množství vody. Při pečení to může způsobit, že těsto bude příliš vlhké.
5
Nakonec přidáme čokoládu.
6
Polovinu těsta nalejeme do formy. Lžící potom do těsta přidáme marmeládu a vidličkou jemně promícháme, aby se dostala hlouběji do těsta. Potom přidáme druhou část těsta a pečeme 40-45 minut nebo dokud není bábovka pěkně hnědá a uvnitř upečená.
Tip: Kdo má rád extra čokoládovou bábovku, může si ji připravit s přidáním kakaa. Dělali jsme i tuto verzi a byla vynikající. Marmeláda a tmavá čokoláda, to je neodolatelná kombinace.


Nech si chutnat. :-)!