Všechny

Jemná cuketová bábovka s čokoládou a marmeládou

Recepty pro děti od 2 let
60 min
16 porcí
cuketová bábovka
Potřebujeme:
  • máslo nebo tuk na vymaštění formy na bábovku
  • 1 a ½ hrnku špaldové polohrubé mouky + na vysypání formy
  • 2 vajíčka
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • ½ hrnku olivového oleje (nebo jiného rostlinného)
  • ¼ hrnku řeckého jogurtu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžičku jedlé sody
  • ½ lžičky soli (příp. podle chuti)
  • 1 a ½ hrnku strouhané cukety (příp. 1 středně velkou cuketu)
  • 1 hrnek hořké čokolády nakrájené na malé kostky
  • 5-6 lžic kvalitní marmelády

Nabízím ti další tip, jak naplno využít cuketu. Pokud nejsi jejím fanouškem, nemusíš se bát, cítit ji tam rozhodně nebudeš. Stejně jako banány nebo dýně je i cuketa vynikající na pečení, protože dodává pečivu potřebnou vlhkost. Proto pokud přidáš do koláče cuketu, můžeš si být jistá, že nebude suchý, ale naopak bude nadýchaný a jemný. Mně a mojí rodině bábovka chutnala až tak, že jsem musela udělat druhou, abych ji mohla nafotit.

Jak na to?
1
Troubu předehřejeme na 175 ˚C. Formu na bábovku vymastíme a vysypeme moukou.
2
Do velké mísy přidáme vajíčka, cukr, olej, jogurt, vanilkový extrakt a mícháme, dokud není směs hladká a hedvábná.
3
Přidáme mouku, jedlou sodu a sůl a mícháme, dokud se směs nespojí. Těsto je v této fázi tužší, aby zvládlo vlhkost z cukety.
4
Přidáme cuketu a mícháme, dokud se nespojí. Je důležité, abyste cuketu před přidáním vyždímali v papírových utěrkách, jinak by mohlo dojít k uvolnění příliš velkého množství vody. Při pečení to může způsobit, že těsto bude příliš vlhké.
5
Nakonec přidáme čokoládu.
6
Polovinu těsta nalejeme do formy. Lžící potom do těsta přidáme marmeládu a vidličkou jemně promícháme, aby se dostala hlouběji do těsta. Potom přidáme druhou část těsta a pečeme 40-45 minut nebo dokud není bábovka pěkně hnědá a uvnitř upečená.

Tip: Kdo má rád extra čokoládovou bábovku, může si ji připravit s přidáním kakaa. Dělali jsme i tuto verzi a byla vynikající. Marmeláda a tmavá čokoláda, to je neodolatelná kombinace.

Nech si chutnat. :-)!

Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Kategorie

Recepty pro děti od 2 letReceptyFitness dezertySnídaněRecepty pro dětiBábovky a jiné sladké pečivo