Tento lahodný salát s pečenou zeleninou je lehký, zdravý a chutný.
Všechno, co na přípravu tohoto receptu potřebuješ, je 10 jednoduchých ingrediencí.
V případě, že ti něco chybí, to můžeš snadno nahradit, inspiruj se tipy v tomto receptu. 😊
Jak na to:
1
Troubu předehřejeme na 180 ˚C.
2
Na pekáč dáme nakrájenou červenou řepu a brambory, polijeme olivovým olejem, osolíme, opepříme.
3
Pečeme, dokud není zelenina měkká.
4
Mezitím uvaříme quinou podle návodu.
5
Ve velké misce smícháme uvařenou quinou, upečenou zeleninu, špenát, hrozinky, ořechy a sýr. Všechno spolu dobře promícháme.
6
Salát se dá ochutit olivovým olejem nebo balzamikem.
7
Vrch je ještě možné posypat extra sýrem a ořechy.
8
Tento salát si můžeme vychutnat samostatně nebo jako přílohu.
Výměny přísad:
- Místo quinoy můžeš použít rýži, kuskus nebo bulgur.
- Špenát se dá nahradit rukolou nebo listy kapusty.
- Do veganské verze tohoto receptu vyměň feta sýr za nemléčnou alternativu.
- Místo vlašských ořechů můžeš použít pekanové ořechy, mandle nebo pražená semínka.
Tipy, co podávat k salátu:
- Můžeš ho obohatit o mořské plody, pečeného lososa nebo krevety.
- Nahoru je možné přidat uvařená vejce.
- Hodí se k dušenému nebo grilovanému masu.
- Vyzkoušej spojit salát s rostlinnými zdroji bílkovin, jako je pečené tofu nebo tempeh.
- Přidat můžeš i pečenou zeleninu, např. brokolici nebo květák.
Výživové hodnoty na 1 porci (bez příloh):
337 kcal
1418 kJ
T:
14 g
B:
12 g
S:
37 g
V:
6 g
Dobrou chuť 😊!
Víš o tom, že i koupí premium členství u nás získáváš knihu s dalšími zdravými recepty? Pro naše členy jsme připravili hned několik benefitů, přidej se k nám a naskoč na cestu za svým cílem s námi 😊:
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz