Podzim zbarví naši přírodu na pestrobarevnou krásu. K tomuto období neodmyslitelně patří i dýně. Večery jsou delší a k příjemnému relaxu u dobrého filmu nebo knihy si můžeme dopřát dýňovníky − krekry bez konzervačních látek a zbytečných přísad. Jejich pěkná žlutá barva rozjasní každý večer. Také doplníme betakaroten z dýně, dobré tuky ze semínek a vlákninu.
Jak na to?
1
Dýni oloupeme a vydlabeme semínka.
2
Sýr, máslo a dýni nastrouháme na jemném struhadle a v míse smícháme společně s Lučinou.
3
Přidáme mouku s práškem do pečiva, dochutíme solí a vypracujeme těsto.
4
Vypracované těsto vložíme na cca 30 minut do ledničky.
5
Připravíme si papír na pečení ve velikosti plechu.
6
Po vychladnutí těsto rozválíme na papíru na pečení na tloušťku cca 0,5 cm.
7
Potřeme rozšlehaným vajíčkem a nožem nebo ostrým kolečkem na pizzu nakrájíme na velikost tyčinek nebo čtverců.
8
Takto připravené těsto posypeme dýňovými semínky, které jsme rozdrtili na menší kousky v mixéru.
9
Těsto uložené na papíru na pečení přendáme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 200 ˚C.
10
Pečeme přibližně 20-25 minut. Závisí na troubě.
11
Pokud chcete mít dýňovníky křupavější, pečte je trošku déle s ventilátorem.
Výživové hodnoty na 1 porci (cca 5 kusů):
165 kcal
696 kJ
T:
10 g
B:
7 g
S:
14 g
V:
3 g
Věřím, že si pochutnáte i vy doma ;-)!
Jinak víš, že i koupí členství (na rok) u nás získáváš knihu se zdravými recepty? Prohlédni si i další benefity, které máme pro naše členy a přidej se k nám:
Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.