Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Veganská tofu smaženice v kurkumové placce

30 min
2 porce
vegánska tofu smaženica

Potřebujeme: 

  • Na placky (6 ks):
  • 160 g špaldové celozrnné hladké mouky
  • 400 ml ovesného mléka bez výrazné chuti (příp. sójového)
  • 2 lžičky mletých lněných semínek (cca 10 g)
  • 2 lžičky mleté kurkumy
  • špetku mořské/himalájské soli
  • olivový olej na potření pánve
  • Na tofu smaženici:
  • cca 2 lžíce olivového oleje (cca 15 ml)
  • 1 cibuli (cca 100 g)
  • 10 ks cherry rajčátek (cca 150 g)
  • 2 ks natural tofu (např. značka Lunter)
  • 3 lžičky mleté kurkumy
  • 2 lžičky lahůdkového bio sušeného droždí (cca 10 g)
  • 1 lžičku černé soli (koupit v bio obchodech)
  • špetku mletého muškátového ořechu
vegánska tofu smaženica

Že prý smaženice a bez vajíček? Ano, jde to 😊. Jako veganka nemusím být ochuzená o žádné chutě, stačí si jen trochu pohrát s kořením. Je zajímavé, kolik máme koření, která běžně nepoužíváme, a přitom umí čarovat. Nemusí to být jen o soli, pepři a červené paprice. Věděla jsi, že například taková kurkuma je zázrakem, který pomáhá při zánětech v těle, posiluje imunitu a pomáhá v boji proti nadváze? Ať ano, nebo ne, pojď se dát společně se mnou unést do světa chutí a barev... 😊

Jak na to?

1

Všechny ingredience na placky smícháme, vznikne těsto, jehož konzistence by měla být o něco řidší, než je hořčice.

2

Pánev na palačinky potřeme tenkou vrstvou oleje a opékáme tenké placky, které budeme později plnit.

3

Na druhé pánvičce osmažíme na olivovém oleji nadrobno nakrájenou cibuli.

4

Když cibule změkne, přidáme rozpůlená cherry rajčátka, která necháme, aby pustila šťávu.

5

Rozdrobíme v rukách tofu, které přidáme do této směsi, dochutíme kořením a necháme ohřát na plameni.

6

Placky naplníme tofu smaženicí, podáváme s čerstvou zeleninou, nejlépe takovou, která je nyní aktuálně dostupná a roste na našem území. Smaženici můžeme dozdobit medvědím česnekem, jarní cibulkou nebo červenou ředkvičkou, popřípadě jinou zelenou zeleninou. Nakonec ještě přidáme černý sezam.

Tip: Pokud chceme smaženici udělat krémovější, můžeme na konci přidat rostlinnou smetanu, která ji udělá jemnější a bude se méně drolit.

Výživové hodnoty na 1 porci (pouze smaženice):

372 kcal

1557 kJ

T:

24 g

B:

26 g

S:

12 g

V:

4.5 g

Výživové hodnoty na 1 porci (smaženice + 3 ks placky):

760 kcal

3180 kJ

T:

29 g

B:

42 g

S:

79 g

V:

14.5 g

Dobrou chuť :-)!

Fotka autora
Dominika Hriňáková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jmenuju se Domi. Kdybych se měla v zkratce popsat, jsem malá žena s velkou chutí jak do života, tak i k jídlu. Miluju lidi, zvířata, přírodu a ráda cestuju. Také jsem trenérkou jumpingu v Bratislavě a na své cestě za zdravím a fit postavou jsem pochopila dvě věci. Zaprvé, že žena musí být spokojená hlavně uvnitř, aby mohla být spokojená navenek, a zadruhé, že mlsat se dá i zdravě. Jsem asi třetí rok na rostlinné stravě a ráda vám ukážu, že to není jen o salátu. :-) Najdete mě na IG: @svetbaj_mi

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.