Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Vláčné veganské mrkvové muffiny s ořechy

45 min
12 porcí
veganske muffiny recept

Potřebujeme: 

  • 3 dl mandlového nebo jiného rostlinného mléka
  • 2 lžíce jablečného octu
  • 250 g mrkve
  • 100 g vlašských ořechů
  • 60 g kokosového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 80 g kokosového oleje
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžičku sody bikarbony
  • ½ balení bezlepkového kypřicího prášku
  • ½ lžičky skořice
  • špetku soli
veganske muffiny recept

Základem těchto chutných muffinů je domácí veganské podmáslí, které si snadno připravíme smícháním rostlinného mléka a jablečného octu. Vláčnost jim dodává mrkev a křupavost kousky vlašských ořechů.

Jak na to?

1

Nejdřív si uděláme podmáslí z rostlinného mléka. Do misky nalijeme mléko, které smícháme se 2 lžícemi octu. Necháme asi 10 minut odstát, aby se nám mléko jemně srazilo.

2

Mrkev oškrábeme a najemno nastrouháme. Ořechy nasekáme na menší kousky.

3

Do mísy s mlékem přidáme mrkev, cukr, med, olej, mouku smíchanou se sodou bikarbonou a kypřicím práškem, skořici a sůl. Vymícháme ručně hladké hustější těsto. Nakonec přimícháme nasekané ořechy.

4

Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Do ¾ je naplníme těstem.

5

Muffiny dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na horní a dolní ohřev na 25 minut.

Výživové hodnoty na 1 ks:

178 kcal

746 kJ

T:

6 g

B:

5 g

S:

25 g

V:

2 g

zdravé muffiny s ořechy

Přeju dobrou chuť! 😊

Přidej do svého vánočního pečení naši Fitnutku. Její chuť tě jednočně dostane. Případně ji můžeš někomu darovat jako dárek po stromeček.

bio oříškový krém
Fotka autora
Marián Myjavec
Redaktor ve Fitshakeru

V kuchyni se motám už odmalička. Mám množství zálib, ale vaření a hlavně pečení patří mezi ty nej. Vyžívám se ve "stajlovaní" a focení jídla. Mám prostě neustále potřebu umělecky se projevit, tak se to snažím skloubit. Rád píšu recepty a mám radost, když se lidem podaří a chutnají jim. Nejsem prototypem vysloveně zdravého strávníka, ale velmi mi záleží na tom, co jím. Vařím a peču hlavně rozmanitě, čerstvě a chutně. Domácí jídlo je pro mě základ. Nemusím moc restaurace, protože si většinou řeknu, že bych to uvařil lépe. Miluju kváskování. Je to pro mě taková malá forma relaxu. Člověk se při něm naučí hlavně trpělivosti. No, a samozřejmě, není nad voňavý čerstvý kváskový chleba. Věřím, že budu přínosem a zpestřením úžasné Fitshaker komunity. Najdeš mě i na Facebooku jako Muž v zástere.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.