Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Zdravé jablečno-mrkvové muffiny bez cukru

30 min
12 porcí
jablkove muffiny

Potřebujeme: 

  • 10 lžic rozpuštěného kokosového oleje nebo másla + na vymazání formy
  • 1 hrnek rozmačkaného zralého banánu (asi 2 malé banány)
  • ½ hrnku nastrouhaného jablka (asi 1 střední jablko)
  • ½ hrnku nastrouhané mrkve (asi 1 menší mrkev)
  • ¾ hrnku mléka (rostlinného nebo živočišného)
  • 1 velké vejce
  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • ½ hrnku ovesných vloček
  • 1 lžičku kypřicího prášku bez fosfátů
  • ½ lžičky sody bikarbony
  • 1 lžičku mleté skořice
  • špetku soli
  • volitelnou náplň (kousky hořké čokolády, ořechy ovoce)
jablkove muffiny

Tyto měkoučké muffiny jsou vyrobeny ze zdravých přísad nabitých živinami a jsou perfektním prvním dezertem pro děti. Jsou jemné, vláčné, bez přidaného cukru, snadno se žvýkají a můžou se pochlubit značnou dávkou zdravých tuků. Jsou i skvělým způsobem, jak dětem nabídnout potraviny, o které nemají vždy zájem. Muffiny chutnají malým i velkým, je to ověřeno a doporučeno mojí rodinou. Miluji lehké recepty, které můžu použít i jako jídla pro děti. Tyto muffiny se hodí k snídani, obědu nebo jako občerstvení. Můžeš je podávat s nakrájeným ovocem, jablečnou omáčkou nebo jiným oblíbeným ovocným pyré.

Jak na to?

1

Troubu předehřejeme na 190 °C. Formu na muffiny vymažeme olejem. Na muffiny, v nichž je hodně ovoce, nepoužíváme papír, protože se nelepí. Když vymažeme formu, vyndáme je snadněji a bez zbytečných škod.

2

Společně smícháme banán, jablko, mrkev, mléko, olej, vejce.

3

Ve druhé misce smícháme mouku, ovesné vločky, kypřicí prášek, sodu bikarbonu, skořici, sůl a přidáme k vlhkým přísadám.

4

Nakonec přidáme náplň (nemusí být), já jsme použila hrst kvalitní hořké čokolády. Všechno spolu promícháme. Směs by měla být jemně hustá, ale ne příliš. Kdyby byla řídká, přidáme víc mouky. Může se stát, že bude řidší kvůli různé šťavnatosti jablek.

5

Těsto rozdělíme do forem, muffiny můžeme posypat ořechy nebo ovocem. Pečeme 20–25 minut nebo dokud nejsou zevnitř upečené.

6

Po upečení necháme chvilku vychladnout a potom vyndáme z formy.

TIP: Kdo by chtěl muffiny sladší, může si je osladit medem nebo javorovým sirupem, případně kvalitním džemem.

Výživové hodnoty na 1 ks:

178 kcal

747 kJ

T:

8 g

B:

5 g

S:

21 g

V:

3 g

bananovo jablkove muffiny
muffiny bez cukru

Ať se ti podaří a všem chutnají! 😊

Tipy na zdravé snacky, ale aj kopec iných fit receptov nájdeš v na našem blogu:

vaření zdravě
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.