Cvičíváš ráno? Případně chceš hned od rána přijmout slušnou dávku bílkovin? Potom se ti tento recept na sladkou zdravou snídani bude určitě líbit. Uděláme si tvarohové lívance s osvěžující chutí citronu. Doporučujeme je úplně všem. Vůně lívanců tě teleportuje do dětství. Ricotta (případně tvaroh) a řecký jogurt obsahují celkem slušnou dávku bílkovin, které by ti na talíři určitě neměly chybět. Navíc jsou lívance připraveny z vloček, takže nebudeš potřebovat ani zrníčko mouky. Tak co, přesvědčili jsme tě a pustíš se do přípravy? :-)
Jak na to?
1
Ovesné vločky nameleme na jemnou mouku.
2
Do namletých vloček přidáme ricottu, jogurt, vajíčka, prášek do pečiva, citronovou šťávu a kůru, med, kokosový olej.
3
Všechno důkladně promícháme.
4
Na zahřátou pánev lžící roztíráme lívance. 1 vrchovatá lžíce = 1 lívanec.
5
Když se uprostřed vytvoří bubliny a okraje jsou suché, jemně obrátíme lívance na druhou stranu.
6
Pokračuje ve smažení lívanců, dokud nejsou hotové.
7
Podáváme například s domácím džemem a čerstvým (příp. mraženým) ovocem.
TIP č. 1: Ricottu můžeme nahradit jemným tvarohem nebo smetanovým sýrem (mascarpone nebo Philadelphia) a citronovou šťávu například pomerančovou.
TIP č. 2: Pokud použijeme ricottu, lívance můžou už děti od 1 roku, pokud použijeme jemný tvaroh, doporučujeme dětem až od 1,5 roku. Mascarpone dětem nedáváme.
Výživové hodnoty na 1 porci (bez ovoce, džemu, čokolády):
79 kcal
331 kJ
T:
4 g
B:
3 g
S:
8 g
V:
0.5 g
Přeju ti krásné sladké ráno!
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz