Všechny

Lilkový dhal podle doc. Ladislava Kužely

Recepty
13. júl 2023
Simona Kollárová
120 min
4 porce
dhal
Potřebujeme:
  • 1 velký lilek
  • 3 stroužky česneku
  • 1 velkou červenou cibuli
  • kořen čerstvého zázvoru ve velikosti palce (asi 2 cm)
  • 2 lžíce červené kari pasty (příp. 1 lžičku mletého kmínu [pokud máte římský, dáte polovinu toho a polovinu klasického], 1 lžičku kari koření, 1 lžičku mleté papriky)
  • 2 lžíce arašídového oleje (pokud nemáte, použijte klidně olivový)
  • 500 g žlutého mung dalu (je pro toto jídlo jako stvořený, ale klidně můžete použít půlený hrách, žlutý hrách či červenou čočku)
  • ½ lžičky bylinkové soli
  • ⅓ lžičky mletého pepře
  • 1 lžičku hořčičných semínek
  • 1 chilli papričku (volitelné)
  • 2-3 čerstvé nebo sušené lístky kari (volitelné)
  • 2 litry horkého zeleninového vývaru či vody
  • 1 svazek čerstvého koriandru
Čas přípravy
  • 30 minut
    vaření vývaru
  • 90 minut
    příprava

Pokud rádi zkoušíte nové chutě, tento recept stojí za to. Příjemný mix chutí, který vás vnitřně zahřeje, pohladí vaše trávení a doplní potřebné živiny během dne. Toto je poslední ze série receptů inspirovaných knihou doc. Kužely.

Věřím, že jste aspoň jeden z nich vyzkoušeli, protože jde o všestranně vyvážená a výživná jídla.

Jak na to:
1
Troubu necháme vyhřát na 200 °C.
2
Nakrájíme lilek na menší kostky, česnek a cibuli nakrájíme na plátky a vložíme do hlubšího pekáče či zapékací mísy.
3
Přidáme najemno nastrouhaný zázvor, kari pastu a arašídový olej.
4
Celou směs promícháme a dáme péct na cca 25 minut.
5
Polovinu upečené lilkové směsi přesuneme do hluboké pánve, ve které budeme dělat dhal.
6
Do pánve k lilku přisypeme mung dal, sůl, koření, přidáme lístky kari a zalejeme horkým zeleninovým vývarem nebo vroucí vodou.
7
Směs necháme na nízkém ohni bublat aspoň jednu hodinu, dokud se nám úplně neuvaří. Občas kaši promícháme, aby se nepřilepila na spodek pánve. Pokud by kaše příliš houstla a tekutina se vytrácela, klidně přilejeme po skleničkách vroucí vodu a promícháme. Výsledkem by měla být kaše, která je trošku řidší.
8
Kaši podáváme s basmati rýží, dozdobíme zbytkem pečené lilkové směsi a celé to posypeme čerstvým koriandrem.
indický dhál recept

Dobrou chuť 😉!

Kromě letní stravy ti nabízíme i letní cvičení. Vyzkoušej naše 15minutovky Fit in 15 min, které jsou na letní dny jako dělané!

cvičení pro ženy
Simona Kollárová
Redaktorka ve Fitshakeru
Mojí životní filozofií je žít v harmonii mysli, těla a duše. Jsem absolutní milovník jídla, které by z mého pohledu mělo být vždy vyvážené, nutričně bohaté a připravené z těch nejkvalitnějších surovin. Vysoká kvalita vždy neznamená i vysokou cenu, stejně jako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mým prostředkem, jak vypnout. Fascinuje mě, co všechno tělo dokáže, kolik síly v sobě ukrývá. Co dáte, to se vám vrátí, a u vašeho těla to platí dvojnásobně. Věřím, že moje články vám budou pomáhat při hledání vašich vlastních odpovědí a moje recepty obohatí vaši kuchyni. Jestli máte radši Instagram, můžete mě sledovat jako @foodistheroot.

Kategorie

ReceptyBezlaktózovéBezlepkovéVeganVegetariánskérecept Ladislava Kužely