Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Všeobecné
Cvičení
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Lilkový dhal podle doc. Ladislava Kužely

120 min
4 porce
dhal

Potřebujeme: 

  • 1 velký lilek
  • 3 stroužky česneku
  • 1 velkou červenou cibuli
  • kořen čerstvého zázvoru ve velikosti palce (asi 2 cm)
  • 2 lžíce červené kari pasty (příp. 1 lžičku mletého kmínu [pokud máte římský, dáte polovinu toho a polovinu klasického], 1 lžičku kari koření, 1 lžičku mleté papriky)
  • 2 lžíce arašídového oleje (pokud nemáte, použijte klidně olivový)
  • 500 g žlutého mung dalu (je pro toto jídlo jako stvořený, ale klidně můžete použít půlený hrách, žlutý hrách či červenou čočku)
  • ½ lžičky bylinkové soli
  • ⅓ lžičky mletého pepře
  • 1 lžičku hořčičných semínek
  • 1 chilli papričku (volitelné)
  • 2-3 čerstvé nebo sušené lístky kari (volitelné)
  • 2 litry horkého zeleninového vývaru či vody
  • 1 svazek čerstvého koriandru
dhal

Čas přípravy

  • 30 minutvaření vývaru
  • 90 minutpříprava

Pokud rádi zkoušíte nové chutě, tento recept stojí za to. Příjemný mix chutí, který vás vnitřně zahřeje, pohladí vaše trávení a doplní potřebné živiny během dne. Toto je poslední ze série receptů inspirovaných knihou doc. Kužely.

Věřím, že jste aspoň jeden z nich vyzkoušeli, protože jde o všestranně vyvážená a výživná jídla.

Jak na to:

1

Troubu necháme vyhřát na 200 °C.

2

Nakrájíme lilek na menší kostky, česnek a cibuli nakrájíme na plátky a vložíme do hlubšího pekáče či zapékací mísy.

3

Přidáme najemno nastrouhaný zázvor, kari pastu a arašídový olej.

4

Celou směs promícháme a dáme péct na cca 25 minut.

5

Polovinu upečené lilkové směsi přesuneme do hluboké pánve, ve které budeme dělat dhal.

6

Do pánve k lilku přisypeme mung dal, sůl, koření, přidáme lístky kari a zalejeme horkým zeleninovým vývarem nebo vroucí vodou.

7

Směs necháme na nízkém ohni bublat aspoň jednu hodinu, dokud se nám úplně neuvaří. Občas kaši promícháme, aby se nepřilepila na spodek pánve. Pokud by kaše příliš houstla a tekutina se vytrácela, klidně přilejeme po skleničkách vroucí vodu a promícháme. Výsledkem by měla být kaše, která je trošku řidší.

8

Kaši podáváme s basmati rýží, dozdobíme zbytkem pečené lilkové směsi a celé to posypeme čerstvým koriandrem.

indický dhál recept

Dobrou chuť 😉!

Kromě letní stravy ti nabízíme i letní cvičení. Vyzkoušej naše 15minutovky Fit in 15 min, které jsou na letní dny jako dělané!

cvičení pro ženy
Fotka autora
Simona Kollárová
Redaktorka ve Fitshakeru

Mojí životní filozofií je žít v harmonii mysli, těla a duše. Jsem absolutní milovník jídla, které by z mého pohledu mělo být vždy vyvážené, nutričně bohaté a připravené z těch nejkvalitnějších surovin. Vysoká kvalita vždy neznamená i vysokou cenu, stejně jako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mým prostředkem, jak vypnout. Fascinuje mě, co všechno tělo dokáže, kolik síly v sobě ukrývá. Co dáte, to se vám vrátí, a u vašeho těla to platí dvojnásobně. Věřím, že moje články vám budou pomáhat při hledání vašich vlastních odpovědí a moje recepty obohatí vaši kuchyni. Jestli máte radši Instagram, můžete mě sledovat jako @foodistheroot.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.