Lilkový dhal podle doc. Ladislava Kužely
120 min
4 porce

Čas přípravy
- 30 minutvaření vývaru
- 90 minutpříprava
Pokud rádi zkoušíte nové chutě, tento recept stojí za to. Příjemný mix chutí, který vás vnitřně zahřeje, pohladí vaše trávení a doplní potřebné živiny během dne. Toto je poslední ze série receptů inspirovaných knihou doc. Kužely.
Věřím, že jste aspoň jeden z nich vyzkoušeli, protože jde o všestranně vyvážená a výživná jídla.
Jak na to:
1
Troubu necháme vyhřát na 200 °C.
2
Nakrájíme lilek na menší kostky, česnek a cibuli nakrájíme na plátky a vložíme do hlubšího pekáče či zapékací mísy.
3
Přidáme najemno nastrouhaný zázvor, kari pastu a arašídový olej.
4
Celou směs promícháme a dáme péct na cca 25 minut.
5
Polovinu upečené lilkové směsi přesuneme do hluboké pánve, ve které budeme dělat dhal.
6
Do pánve k lilku přisypeme mung dal, sůl, koření, přidáme lístky kari a zalejeme horkým zeleninovým vývarem nebo vroucí vodou.
7
Směs necháme na nízkém ohni bublat aspoň jednu hodinu, dokud se nám úplně neuvaří. Občas kaši promícháme, aby se nepřilepila na spodek pánve. Pokud by kaše příliš houstla a tekutina se vytrácela, klidně přilejeme po skleničkách vroucí vodu a promícháme. Výsledkem by měla být kaše, která je trošku řidší.
8
Kaši podáváme s basmati rýží, dozdobíme zbytkem pečené lilkové směsi a celé to posypeme čerstvým koriandrem.

Dobrou chuť 😉!
Kromě letní stravy ti nabízíme i letní cvičení. Vyzkoušej naše 15minutovky Fit in 15 min, které jsou na letní dny jako dělané!