Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Lilkový dhal podle doc. Ladislava Kužely

120 min
4 porce
dhal

Potřebujeme: 

  • 1 velký lilek
  • 3 stroužky česneku
  • 1 velkou červenou cibuli
  • kořen čerstvého zázvoru ve velikosti palce (asi 2 cm)
  • 2 lžíce červené kari pasty (příp. 1 lžičku mletého kmínu [pokud máte římský, dáte polovinu toho a polovinu klasického], 1 lžičku kari koření, 1 lžičku mleté papriky)
  • 2 lžíce arašídového oleje (pokud nemáte, použijte klidně olivový)
  • 500 g žlutého mung dalu (je pro toto jídlo jako stvořený, ale klidně můžete použít půlený hrách, žlutý hrách či červenou čočku)
  • ½ lžičky bylinkové soli
  • ⅓ lžičky mletého pepře
  • 1 lžičku hořčičných semínek
  • 1 chilli papričku (volitelné)
  • 2-3 čerstvé nebo sušené lístky kari (volitelné)
  • 2 litry horkého zeleninového vývaru či vody
  • 1 svazek čerstvého koriandru
dhal

Čas přípravy

  • 30 minutvaření vývaru
  • 90 minutpříprava

Pokud rádi zkoušíte nové chutě, tento recept stojí za to. Příjemný mix chutí, který vás vnitřně zahřeje, pohladí vaše trávení a doplní potřebné živiny během dne. Toto je poslední ze série receptů inspirovaných knihou doc. Kužely.

Věřím, že jste aspoň jeden z nich vyzkoušeli, protože jde o všestranně vyvážená a výživná jídla.

Jak na to:

1

Troubu necháme vyhřát na 200 °C.

2

Nakrájíme lilek na menší kostky, česnek a cibuli nakrájíme na plátky a vložíme do hlubšího pekáče či zapékací mísy.

3

Přidáme najemno nastrouhaný zázvor, kari pastu a arašídový olej.

4

Celou směs promícháme a dáme péct na cca 25 minut.

5

Polovinu upečené lilkové směsi přesuneme do hluboké pánve, ve které budeme dělat dhal.

6

Do pánve k lilku přisypeme mung dal, sůl, koření, přidáme lístky kari a zalejeme horkým zeleninovým vývarem nebo vroucí vodou.

7

Směs necháme na nízkém ohni bublat aspoň jednu hodinu, dokud se nám úplně neuvaří. Občas kaši promícháme, aby se nepřilepila na spodek pánve. Pokud by kaše příliš houstla a tekutina se vytrácela, klidně přilejeme po skleničkách vroucí vodu a promícháme. Výsledkem by měla být kaše, která je trošku řidší.

8

Kaši podáváme s basmati rýží, dozdobíme zbytkem pečené lilkové směsi a celé to posypeme čerstvým koriandrem.

indický dhál recept

Dobrou chuť 😉!

Zveme tě do letošní 60denní Výzvy do plavek. 🤗

Ani letos nebude chybět naše společná jízda, na níž odhalíš svoj sílu, odvahu a sebevědomí. ❤️ Čeká tě nejen našlapaný program pro začátečníky i pokročilé, ale také stravovací videa s výživovým odborníkem Mgr. Michalem Páleníkem a rozhovory s fitshakeračkami, které se podělí o své silné příběhy.

Tak si nenechej nic ujít a přidej se k nám! Už 6. května začínáme. 👇

cvičení pro ženy
Fotka autora
Simona Kollárová
Redaktorka ve Fitshakeru

Mojí životní filozofií je žít v harmonii mysli, těla a duše. Jsem absolutní milovník jídla, které by z mého pohledu mělo být vždy vyvážené, nutričně bohaté a připravené z těch nejkvalitnějších surovin. Vysoká kvalita vždy neznamená i vysokou cenu, stejně jako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mým prostředkem, jak vypnout. Fascinuje mě, co všechno tělo dokáže, kolik síly v sobě ukrývá. Co dáte, to se vám vrátí, a u vašeho těla to platí dvojnásobně. Věřím, že moje články vám budou pomáhat při hledání vašich vlastních odpovědí a moje recepty obohatí vaši kuchyni. Jestli máte radši Instagram, můžete mě sledovat jako @foodistheroot.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.