Všechny

Kuskus na marocký způsob podle doc. Ladislava Kužely

Recepty
6. júl 2023
Simona Kollárová
70 min
3 porce
kuskus na marocký způsob
Potřebujeme:
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • ½ menšího květáku
  • ½ lžičky bylinkové soli
  • 1 lžičku pasty harissa (případně ⅓ lžičky římského kmínu, ⅓ lžičky kari koření a ⅓ lžičky mleté červené pálivé papriky)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 200 g celozrnného kuskusu
  • 400 ml horkého zeleninového vývaru (volitelné)
  • 3 sušené datle
  • 2 lžíce sušených rozinek
  • 200 g sterilizované cizrny
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 1 svazek čerstvé petrželové natě
  • šťáva z ½ citronu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 2 hrsti mandlových lupínků na ozdobení
Čas přípravy
  • 30 minut
    vaření vývaru
  • 40 minut
    příprava

Orientální jídlo, které našemu trávení zachutná po všech stránkách – takový je tento marocký kuskus. Příprava je opravdu jednoduchá a výsledek velmi uspokojivý.

I tento recept je inspirovaný knížkou doc. Kužely.

Jak na to:
1
Dáme vyhřát troubu na 200 °C.
2
Mezitím si připravíme zeleninu – mrkev, petržel, cibuli, česnek a květák nakrájíme na menší kousky, osolíme a přidáme pastu harissa (příp. římský kmín, kari a mletou papriku).
3
Důkladně promícháme společně s 2 lžícemi olivového oleje.
4
Zeleninu pečeme přibližně 30 minut na plechu vyloženém papírem na pečení.
5
Mezitím, co se peče zelenina, si připravíme kuskus, který zalejeme horkým vývarem nebo vodou, přidáme 1 lžíci olivového oleje a zakryté necháme vodu vsáknout.
6
Hotový kuskus promícháme vidličkou a přidáme datle s rozinkami, cizrnu, nasekaný koriandr a petrželovou nať.
7
Následně pokapeme citronovou šťávou a poprášíme mletou skořicí.
8
Servírujeme na větší míse, kam na spodek umístíme kuskus a nahoru dáme upečenou zeleninu, případně je možné zeleninu vmíchat do směsi kuskusu a vršek ozdobit lupínky mandlí.
marocký kuskus se zeleninou

Dobrou chuť 😉!

Kromě letní stravy ti nabízíme i letní cvičení. Vyzkoušej naše 15minutovky Fit in 15 min, které jsou na letní dny jako dělané!

cvičení pro ženy
Simona Kollárová
Redaktorka ve Fitshakeru
Mojí životní filozofií je žít v harmonii mysli, těla a duše. Jsem absolutní milovník jídla, které by z mého pohledu mělo být vždy vyvážené, nutričně bohaté a připravené z těch nejkvalitnějších surovin. Vysoká kvalita vždy neznamená i vysokou cenu, stejně jako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mým prostředkem, jak vypnout. Fascinuje mě, co všechno tělo dokáže, kolik síly v sobě ukrývá. Co dáte, to se vám vrátí, a u vašeho těla to platí dvojnásobně. Věřím, že moje články vám budou pomáhat při hledání vašich vlastních odpovědí a moje recepty obohatí vaši kuchyni. Jestli máte radši Instagram, můžete mě sledovat jako @foodistheroot.

Kategorie

ReceptyBezlaktózovéVeganVegetariánskérecept Ladislava Kužely