Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Cvičení
Všeobecné
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Lahodná sicilská caponata podle doc. Ladislava Kužely

60 min
3 porce
zeleninová caponata

Potřebujeme: 

  • 1 velký lilek
  • 4 lžíce olivového oleje
  • ¼ lžičky bylinkové soli
  • ⅓ lžičky mletého černého pepře na dochucení
  • 1 středně velkou cibuli
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 červenou papriku
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • 2 stroužky česneku
  • cca 15 ks zelených oliv bez pecek
  • 1 lžíci kapar
  • hrst sušených hrozinek (červených nebo zlatých)
  • 350 ml passaty s kousky rajčat
  • 1 lžíci červeného nebo bílého vinného octu
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíci piniových oříšků
  • 1 lžičku javorového sirupu grade A (příp. medu)
  • mix čerstvých bylinek (bazalku, petrželovou nať, příp. mátu)
zeleninová caponata

Toto jídlo tě přenese do voňavé Itálie, kde zelenina tvoří základ místní kuchyně. Výborně se hodí jako lehký oběd nebo večeře do tvého jídelníčku. I tento recept jsme vyzkoušeli z knížky doc. Ladislava Kužely, uznávaného gastroenterologa, s nímž se můžeš „setkat“ i prostřednictvím videí na našem webu.

Jak na to?

1

Troubu dáme vyhřát na 200 °C.

2

Lilek nakrájený na cca 2cm kostky vložíme do misky, přidáme 1 lžíci olivového oleje, sůl, pepř a promícháme.

3

Vysypeme ho na plech vystlaný papírem na pečení a dáme péct do vyhřáté trouby na 30–40 minut, aby se pomalu zabarvil dohněda.

4

Následně oloupeme a nakrájíme cibuli nadrobno, celer a papriku na větší kostky.

5

Do hlubší pánve nebo hrnce přidáme 3 lžíce olivového oleje, zahřejeme a vložíme nakrájenou zeleninu.

6

K zelenině přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Následně přimícháme prolisovaný česnek a krátce spolu restujeme.

7

Olivy, kapary, hrozinky a rajčatovou šťávu zamícháme do zeleninové směsi a dochutíme octem. Přidáme ještě bobkový list a necháme přikryté podusit přibližně 10 minut.

8

Mezitím si krátce opražíme piniové oříšky na suché pánvi tak, aby se nám nepřipálily.

9

Upečený lilek vytáhneme z trouby a postupně přidáme do vzniklé zeleninové směsi, kterou společně s lilkem necháme bublat ještě 5–10 minut.

10

Bobkový list ze směsi vytáhneme, dochutíme javorovým sirupem, polovinou nasekaných bylinek a piniovými oříšky.

11

Hotovou caponatu servírujeme posypanou čerstvými bylinkami a můžeme si k ní dopřát i krajíc opečeného kváskového chleba.

sicilska caponata

Dobrou chuť 😊!

Jinak, víš o tom, že i koupí členství (ročního) u nás získáváš knihu se zdravými recepty? Podívej se i na další benefity, které máme pro naše členy a přidej se k nám:

dárek
Fotka autora
Simona Kollárová
Redaktorka ve Fitshakeru

Mojí životní filozofií je žít v harmonii mysli, těla a duše. Jsem absolutní milovník jídla, které by z mého pohledu mělo být vždy vyvážené, nutričně bohaté a připravené z těch nejkvalitnějších surovin. Vysoká kvalita vždy neznamená i vysokou cenu, stejně jako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mým prostředkem, jak vypnout. Fascinuje mě, co všechno tělo dokáže, kolik síly v sobě ukrývá. Co dáte, to se vám vrátí, a u vašeho těla to platí dvojnásobně. Věřím, že moje články vám budou pomáhat při hledání vašich vlastních odpovědí a moje recepty obohatí vaši kuchyni. Jestli máte radši Instagram, můžete mě sledovat jako @foodistheroot.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.