Toto jídlo tě přenese do voňavé Itálie, kde zelenina tvoří základ místní kuchyně. Výborně se hodí jako lehký oběd nebo večeře do tvého jídelníčku. I tento recept jsme vyzkoušeli z knížky doc. Ladislava Kužely, uznávaného gastroenterologa, s nímž se můžeš „setkat“ i prostřednictvím videí na našem webu.
Jak na to?
1
Troubu dáme vyhřát na 200 °C.
2
Lilek nakrájený na cca 2cm kostky vložíme do misky, přidáme 1 lžíci olivového oleje, sůl, pepř a promícháme.
3
Vysypeme ho na plech vystlaný papírem na pečení a dáme péct do vyhřáté trouby na 30–40 minut, aby se pomalu zabarvil dohněda.
4
Následně oloupeme a nakrájíme cibuli nadrobno, celer a papriku na větší kostky.
5
Do hlubší pánve nebo hrnce přidáme 3 lžíce olivového oleje, zahřejeme a vložíme nakrájenou zeleninu.
6
K zelenině přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Následně přimícháme prolisovaný česnek a krátce spolu restujeme.
7
Olivy, kapary, hrozinky a rajčatovou šťávu zamícháme do zeleninové směsi a dochutíme octem. Přidáme ještě bobkový list a necháme přikryté podusit přibližně 10 minut.
8
Mezitím si krátce opražíme piniové oříšky na suché pánvi tak, aby se nám nepřipálily.
9
Upečený lilek vytáhneme z trouby a postupně přidáme do vzniklé zeleninové směsi, kterou společně s lilkem necháme bublat ještě 5–10 minut.
10
Bobkový list ze směsi vytáhneme, dochutíme javorovým sirupem, polovinou nasekaných bylinek a piniovými oříšky.
11
Hotovou caponatu servírujeme posypanou čerstvými bylinkami a můžeme si k ní dopřát i krajíc opečeného kváskového chleba.
Dobrou chuť 😊!
Jinak, víš o tom, že i koupí členství (ročního) u nás získáváš knihu se zdravými recepty? Podívej se i na další benefity, které máme pro naše členy a přidej se k nám:
Mojí životní filozofií je žít v harmonii mysli, těla a duše. Jsem absolutní milovník jídla, které by z mého pohledu mělo být vždy vyvážené, nutričně bohaté a připravené z těch nejkvalitnějších surovin. Vysoká kvalita vždy neznamená i vysokou cenu, stejně jako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mým prostředkem, jak vypnout. Fascinuje mě, co všechno tělo dokáže, kolik síly v sobě ukrývá. Co dáte, to se vám vrátí, a u vašeho těla to platí dvojnásobně. Věřím, že moje články vám budou pomáhat při hledání vašich vlastních odpovědí a moje recepty obohatí vaši kuchyni. Jestli máte radši Instagram, můžete mě sledovat jako @foodistheroot.